Bij alle vormen van verbaal en/of fysiek geweld tegen scheidsrechters en/of assistent-scheidsrechters kan het bestuur amateurvoetbal vastgestelde wedstrijden van een team voor een bepaalde periode uitstellen. Dat is voor de duur van minimaal twee weken, door de KNVB ‘bezinningstijd’ genoemd. Eerder zal niet worden gevoetbald. Als het mogelijk is, worden deze uitgestelde wedstrijden na de bezinningsperiode weer ingepland door de competitieplanner.
Het doel van deze bestuurlijke maatregel is om de vereniging ervan bewust te maken dat zij er alles aan doet om te zorgen dat de (assistent-)scheidsrechters voor, tijdens en na de wedstrijd veilig zijn. Ook is het aan de vereniging de orde op het sportpark te handhaven en als het nodig is maatregelen daartoe nemen.
De reden van deze bestuurlijke maatregel is volgens de KNVB heel simpel. “In de afgelopen jaren is het aantal (ernstige) incidenten in de richting van de scheidsrechter fors toegenomen. Dit heeft onder andere geleid tot een grote afname van scheidsrechters, zowel bij de KNVB als bij de verenigingen. Dit is een enorme bedreiging voor onze mooie voetbalsport. Daarom wordt nu streng opgetreden tegen teams waarvan een of meer spelers (of trainers en/of publiek) zich schuldig maken aan fysiek of verbaal geweld in de richting van de scheidsrechter. Er is een grens bereikt. De verklaring van de scheidsrechter kan voldoende zijn voor het opleggen van deze bestuurlijke maatregel.”
In de periode dat het betreffende team geen wedstrijden mag spelen – in de regel dus veertien dagen – is het de bedoeling, dat de vereniging de situatie bespreekt met alle leden van het team. “Daarom spreken we ook wel over een bezinningsmoment. In deze periode verlangt de KNVB een plan van aanpak. Dit plan van aanpak is een verplichting die onlosmakelijk verbonden is aan de bestuurlijke maatregel en staat helemaal los van de tuchtrechtelijke behandeling van het incident. Bij het opstellen van een plan van aanpak omschrijft de vereniging welke concrete en meetbare acties de vereniging gaat ondernemen om herhaling van dit soort incidenten te voorkomen. Niet alleen bij dit team, maar ook bij andere teams van de vereniging.”
Naast de bestuurlijke maatregel wordt het incident gelijktijdig door de onafhankelijke aanklager onderzocht. “De aanklager zal in dat geval alle betrokken partijen om een verklaring vragen om vervolgens hierop een tuchtrechtelijke uitspraak te doen. Een tuchtrechtelijke maatregel en/of sanctie wordt genomen op basis van de daadwerkelijke feiten, gegeven verklaringen en bewijsbare overtredingen van het reglement.”
Voor bepaalde uitspraken is er achteraf zowel voor de voetbalbond als de betreffende vereniging beroep mogelijk. Dat wordt na de gedane uitspraken ook aangegeven, zo verduidelijkt de KNVB.