Messi, Ronaldo, Mbappe – alle beste voetballers ter wereld hebben één ding gemeen: Op een bepaald punt in hun leven hadden ze allemaal de wens om beter te worden in voetbal – net zoals jij dat nu doet! En net zoals zij dat voor elkaar kregen – kun jij dat ook! Je moet gewoon weten wat je moet doen. En dat is precies wat we je zullen vertellen, samengevat in de volgende tips om beter te worden in voetbal:
Begrijp voetbal
Om daadwerkelijk beter te worden in voetbal, moeten we eerst eens kijken wat dat eigenlijk inhoudt: Wat kunnen spelers als Messi of Ronaldo beter dan andere spelers? Over het algemeen kun je de vaardigheden van een speler indelen in de volgende 4 pijlers:
- Techniek: Je vaardigheden met de bal, zoals dribbelen, passen, afmaken, balaanname, balcontrole, 1v1, voorzetten, kopballen en standaardsituaties.
- Tactiek: Je scan, je begrip van het spel en hoe slim je beslissingen neemt op het veld, vooral je bewegingen met en zonder de bal. Hiervoor moet je veel voetbal kijken, wat ook helpt als je erop wedt in een Nederlands online casino.
- Fysieke conditie: Alles wat met lichaam te maken heeft en hoe je lichaam presteert. Bijvoorbeeld uithoudingsvermogen, snelheid, explosiviteit, kracht en coördinatie.
- Mentaliteit: Jouw houding en mindset, met name je werkethiek, discipline, zelfvertrouwen, motivatie, veerkracht en hoe je omgaat met tegenslagen en negatieve gedachten.
Analyseer jezelf
Maar elke speler is anders en heeft zijn eigen sets van sterke en zwakke punten. En daarom is het zo belangrijk dat je eerst jezelf analyseert en eerlijk je vaardigheden in alle 4 pijlers evalueert. Op basis daarvan selecteer je de vaardigheden waarvan jij denkt dat ze het grootste verschil maken als het gaat om het verbeteren van je spel als speler. Houd hierbij wel je primaire positie in gedachten: als je bijvoorbeeld een spits bent en je bent slecht in afmaken en verdedigen, concentreer je dan vooral op het verbeteren van je afmaken!
Stel doelen
Laten we het voorbeeld van de spits en de afwerking aanhouden. Beter worden in afmaken betekent dat je meer doelpunten scoort. Stel dat je vorig seizoen 5 doelpunten hebt gescoord. Met deze informatie kun je nu een SMART-doel definiëren. SMART staat voor Specific (specifiek), Measurable (meetbaar), Achievable (haalbaar), Relevant (relevant) en Time-bound (tijdgebonden). Een voorbeeld van een doel voor een speler geformuleerd aan de hand van SMART kan zijn: Ik wil volgend seizoen 10 doelpunten of meer maken.
Train met consistentie en de juiste intensiteit
Nu is het tijd om daadwerkelijk te werken aan het verbeteren van de vaardigheid waarop je je concentreert. Maar wees gewaarschuwd: je wordt niet zomaar van de ene op de andere dag beter in iets, maar door consequent en met de juiste intensiteit te trainen, dagen, weken en zelfs maanden lang! Af en toe naar het park gaan en tijdens de training een paar keer op doel schieten, zal niet veel verschil maken als het gaat om je volgende kans in de volgende wedstrijd.