Nou, voorspellingen blijven bij voorkeur achterwege, want je wilt de boel niet jinxen en er gebeuren rare dingen in het voetbal. In Duitsland promoveerde punk- en cultclub FC Sankt Pauli, in La Liga eindigde Girona FC verrassend als derde en in Nederland is het voortbestaan van het gedegradeerde Vitesse zelfs ongewis. Het EK was in veel opzichten ook een vreemd schouwspel, met behoudend voetbal van landen die als beoogde smaakmakers golden. Wel kunnen we een blik richten op de evoluerende speelstijl en prestaties van Feyenoord in deze eeuw, en hoe die wellicht tot machtsovername in de Eredivisie kunnen leiden.
Wedden op Coolsingelfeestje alleen al vanwege mooie transfers
Team en staf hebben zoals bekend een fikse aderlating moeten doorstaan. De gewaardeerde trainer is inmiddels naar Liverpool vertrokken, de noeste arbeider op het middenveld is as we speak een huis in Brighton aan het inrichten. Zoals in het verleden allerlei legendarische Feyenoord-spelers een transfer maakten omdat ze simpelweg ‘niet te houden’ waren. Maar nu is er wel een beleid waarmee dergelijke spelers waardig vervangen worden. Dat zien we dagelijks op de voetbalroddelwebsites. Als al die mooie namen die genoemd worden daadwerkelijk naar De Kuip komen en de nieuwe oefenmeester ze goed inpast, staan er mooie dingen op de rol. Wedden op een Coolsingelfeestje is allerminst irreëel.
Inzetten op stijgende prestatiecurve
De Trots van Zuid is terug van nooit weggeweest, in deze eeuw. De staafdiagrammen op Wikipedia tonen in alles een stijgende lijn. De UEFA ranking ging gestaag van plek 134 naar 28 (!). De hoge klassering in de Eredivisie is eveneens stevig verankerd. Neem de laatste tien seizoenen, waarin Feyenoord gemiddeld op plek 2,9 eindigt. In deze tijden is dat genoeg voor Champions League-voorrondes, en als Feyenoord in de Europese stadions nog iets beter gaat presteren, kan het die status voor de top twee van Nederland hoogstpersoonlijk consolideren.
Niet alleen op het veld groeit Feyenoord
Feyenoord legt steeds aantrekkelijker spel op de mat. Zodra een team indruk maakt en voor ooh’s en aah’s zorgt in het stadion, voelt dat soms zelfs beter dan drie punten. De ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit heeft niet plaatsgemaakt voor, maar wordt gecombineerd mét mooi(er) voetbal. Dat heeft zijn weerslag op verbouwereerde tegenstanders.
En de concurrentie?
In Eindhoven zijn ze vol zelfvertrouwen, maar dat is gebaseerd op een verzwakte Eredivisie: naast Ajax presteerden ook AZ, FC Utrecht en Vitás (ver) onder hun kunnen. Dat het in 2021 gepromoveerde Go Ahead Eagles Europees voetbal haalde, is alleszeggend. In datzelfde Europa speelde PSV juist weinig klaar. Die overheersing op de ranglijst is er alleen op papier, niet qua sterkte.
Vasthouden aan spel én complimenten in Estadio Civitas Metropolitano
Over Europees presteren gesproken: zelden speelde Feyenoord een mooiere verliespartij dan die 3-2 tegen Atlético Madrid, in het afgelopen seizoen. Het kattige gevoel daarover maakte vroeg of laat plaats voor trots, omdat de complimenten voor de Rotterdammers waren. Zeker in Europees verband staat het Estadio Civitas Metropolitano te boek als onneembare vesting, maar ‘Feyenoord deed alles wat nodig is om Atlético te verslaan’, zo kopte Voetbal International. Het zijn geen punten, wel aspecten waarop je verder kunt bouwen. Sterker nog, deze wil om te winnen én het publiek te vermaken moeten in het komende seizoen de norm zijn: overal volle bak gaan dus.