
Vooropgesteld, ik ben een fietser. Altijd al geweest. Maak dus zelf geen gebruik van een auto maar noodgedwongen wel regelmatig van het openbaar vervoer. Niet omdat ik geen auto of ander voertuig dat valt onder het snelverkeer in de verkeerswet kan betalen. De reden is een andere.
Ik heb geen rijbewijs. Men heeft me ooit verteld dat je dan niet met vervoersmiddelen mag rijden waarvoor je eerst met goed gevolg bekwaamheidsproeven hebt afgelegd in bijzijn van daartoe gemachtigden vanuit het CBR. Ik weet dus ook mijn plek in het verkeer. En veel routes, die me voeren over wegen en paden waar auto’s, busjes, motoren en andere zwaarder gemotoriseerde voertuigen soms niet mogen komen.
Aan het ov kleven dienstregelingen vast. Dat maakt dat ik aan tijden gebonden ben en dus absoluut niet flexibel ben. Dat is anders met de (e-)bike. Deze gebruik ik het meest, zowel privé als voor mijn werk. Maar soms kom ik ook met de tweewieler niet overal waar ik zijn wil.
En dat begint soms heel dichtbij huis. Ik woon in de mooiste vestingstad van Nederland, die ligt op de grens met Gelderland en Noord Brabant, in Zuid Holland. In Gorinchem komen ook diverse waterwegen samen, wat de ligging uniek maakt. De Linge, de langste rivier van ons land, loopt dwars door de vesting om uit te monden in de Merwede. Het Kanaal van Steenenhoek en het Merwedekanaal zijn aangesloten op de Linge en worden door diverse verbindingen overbrugd. Je kunt vanuit Buiten de Waterpoort met de ponten van Riveer, binnenkort allemaal elektrisch, naar Woudrichem, Loevestein, Fort Vuren, Sleeuwijk, Boven Hardinxveld bij Hardinxveld-Giessendam en Werkendam. Jaarlijks weten honderdduizenden toeristen deze waterwegen ook te vinden. Die alleen geblokkeerd zijn bij extreem hoogwater of een fikse storm. Dan verandert Gorinchem ook echt in een spookstad.
In feite is alles prima geregeld qua infrastructuur in mijn leefomgeving. Met uitzondering van.
Want berichten als deze zijn al een aantal jaren schering en inslag. ‘Automobilisten kunnen in de nacht van vrijdag op zaterdag niet vanuit Utrecht over de A27 richting Breda en vanuit Breda niet richting Utrecht rijden. Tussen knooppunt Gorinchem en afrit Werkendam gaat de snelweg in beide richtingen volledig dicht. Rijkswaterstaat voert een spoedreparatie uit aan het asfalt van de Merwedebrug.’
De brug is de belangrijkste verkeersader tussen Zuid Holland Zuidoost en Noord Brabant, en als deze gestremd is dan moet al het snelverkeer van noord, west en zuid kilometers omrijden via Zaltbommel of Dordrecht. Het pontje bij Brakel kan zoveel en zeker het zwaarste verkeer niet aan. De houdbaarheidsdatum van de brug is al geruime tijd verstreken. Het wegdek wordt steeds provisorisch opgelapt, maar meestal is na enkele uren het al honderden keren opnieuw uitgesmeerde asfalt er weer uitgereden. Er gebeuren ook regelmatig ongelukken door de vele gaten. Met als gevolg files, files en nog meer files. En meerdaagse opnames van slachtoffers in het lokale Beatrix Ziekenhuis, dat qua financiële mogelijkheden om nog de juiste zorg te leveren ook gereorganiseerd en gereviseerd moet worden. Ooit stonden zowel de brug zoals het ziekenhuis op nummer 1. De brug in de file top 10 en het ziekenhuis bovenaan in de top 10 van beste ziekenhuizen, vanuit gebruikersoogpunt gezien.
En ik? Ik fiets ondanks de afsluitingen voor het snelverkeer de meeste keren gewoon over de gescheiden paralelbanen. De meeste keren. Want soms was een oversteek via de brug helemaal niet meer mogelijk. Waarom eigenlijk dit verhaaltje, zul je je afvragen?
Het kan namelijk leiden tot onaangename verrassingen, als de afsluitingen niet van tevoren gepland zijn. Dat je op de dag zelf, zelfs een paar uur voor blokkade van de brug pas wordt geïnformeerd. Het overkwam me een keer op een zaterdagnamiddag toen ik van een voetbalwedstrijd in Werkendam terug naar huis wilde fietsen en de parallelbanen aan beide kanten van de brug waren afgezet. Er waren spoedreparaties nodig aan de rechterrijbanen in beide rijrichtingen. Dus moesten het wegonderhoudsmaterieel en de bouwstoffen daar worden gestald. De pontjes voeren niet meer, ‘k moest dus helemaal op de pedalen naar het autoveer van Brakel, vandaar overvaren naar Vuren, om vervolgens terug naar huis te kunnen trappen.
Dan kun je, behalve dus een keer omfietsen en overvaren niets tegen overmacht doen. Maar was het maar één keer. Het is me nu al meerdere malen overkomen.
RWS heeft een aantal voorstellen voor een nieuwe brug over de Merwede in de toekomst ingetekend. Het kan me niet snel genoeg gaan. En ik weet dat alle passanten, tienduizenden per etmaal, daar hetzelfde over denken. Maar het gaat nog vele jaren duren voordat het zover is. Want de politiek bepaalt de prioriteiten. En het kabinet heeft moeite met het bepalen van grenzen. Letterlijk. Soms is de oversteek bij Gorkum dus nog steeds een brug te ver.
Columnist Egbert Egberts floot bijna 42 jaar wedstrijden in het amateurvoetbal. Schrijft over wat hem boeit, wat of wie hem raakt, wat hem verwondert, wat hem ergens toe beweegt. Omdat het mag. Reacties? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.