Hij heeft een enorm drukke en verantwoordelijke baan, waarvoor hij bijzonder vaak in het buitenland verblijft. Redelijk dichtbij soms, zoals naar Luxemburg. Maar meestal heel ver weg. Een fiks aantal keer per jaar zit hij in de Verenigde Staten, Mexico of in Zuid-Amerika. Als je dan terug thuis bent van zo’n vermoeiende trip, wil je wel even je gemak nemen. Maar zo zit Andries Schouten niet in elkaar. Zijn spaarzame vrije tijd ging volledig op aan OVV. Tien jaar lang was hij voorzitter van die voetbalclub uit Oostvoorne en in die hoedanigheid heeft hij een berg werk verzet. De club heeft in die jaren letterlijk en figuurlijk een metamorfose ondergaan. Op alle fronten was Andries jarenlang de voortrekker en de initiatiefnemer, de aanjager van het geheel, maar hij zal nooit toegeven dat hij dat allemaal alleen gerealiseerd heeft. Dat is natuurlijk ook niet zo. Zijn medebestuursleden hebben hem al die jaren uitstekend geholpen en komen dus net zo veel eer toe als Andries. Maar toch vraag ik me wel eens af waar OVV nu zou staan en hoe de club er nu uit zou zien als hij geen voorzitter was geweest.
Sinds hij in 2014 de voorzittershamer overnam van Cor Schop kreeg allereerst het aanzien van de selectie een ander gezicht. Bij OVV waren jarenlang voetballers uit alle windrichtingen neergestreken, die voor een forse vergoeding het groen-witte shirt aantrokken. Successen werden met die spelers wel degelijk behaald. Zo was de club jarenlang een stabiele tweedeklasser en voetbalde na een kampioenschap in 2016 zelfs een jaar lang in de eerste klasse. Maar als voorzitter plaatste Andries toch vraagtekens bij dit alles. ‘Binding met de rest van de vereniging is er met deze spelers niet of nauwelijks en daarom opteer ik voor meer jongens uit de eigen opleiding in de selectie’, zo vond hij. Hij kreeg zijn zin. In 2020 vertelde hij in een interview bij VoetbalRotterdam trots dat 34 van de 41 voetballers uit de selectie jeugdspeler bij OVV waren geweest. Het was luttele jaren na de overstap van de zondag naar de zaterdag, want dat is ook iets dat bijgeschreven kan worden op het lijstje zaken wat Andries en zijn kompanen voor elkaar hebben gekregen. Sinds de oprichting in 1917 was OVV altijd een zondagclub geweest, maar nadat de spelers kenbaar maakten liever op zaterdag te voetballen, hebben Andries Schouten en zijn medebestuursleden na intern beraad besloten die wens te honoreren en nadat op een ingelaste algemene ledenvergadering daar positief mee werd ingestemd was de overstap van zondag naar zaterdag een feit. Dat was in het jaar 2017, precies op het moment dat de club honderd jaar bestond. Toen was er nog geen sprake van een horizontale overstap: OVV moest beginnen in de vierde klasse. OVV werd dat jaar kampioen en dat was dus het tweede kampioenschap dat Andries als voorzitter meemaakte.
Meer eigen jongens in het eerste, de overstap van de zondag naar de zaterdag, de organisatie van het honderdjarig jubileum; het is peanuts met dat andere ding dat Andries ook voor elkaar heeft gekregen, iets waar tientallen, zo niet honderden uren werk in hebben gezeten. Aan de Zwartelaan in Oostvoorne is namelijk een hagelnieuw clubgebouw verrezen, van alle gemakken voorzien. Energiezuinig bovendien. Een paar weken geleden is het gebouw officieel geopend en daarmee is OVV de komende decennia uit de brand. Want het oude gebouw was zwaar verouderd en allang niet meer van deze tijd. Jarenlang had de gemeente Westvoorne de boot afgehouden om nieuwbouw te realiseren. Liever kozen ze daar voor achterstallig onderhoud. Dat de gemeente uiteindelijk toch overstag ging, is te danken aan een digitale presentatie van Andries Schouten en zijn medebestuurslid Martin Hagers op het gemeentehuis, waarin ze uit de doeken deden dat totale en duurzame nieuwbouw de enig juiste oplossing voor het probleem zou zijn waarmee de club al jaren kampte. Er volgde een lastige periode waarin portakabins fungeerden als kleedkamers en kantine, maar dat alles is nu geschiedenis. OVV is de trotse bezitter van een modern nieuw clubhuis, dat dus vooral te danken is aan het geduld, de flexibiliteit, overtuigingskracht en volharding van Andries richting gemeente.
Vandaag de dag is Andries Schouten geen voorzitter meer. Een jaartje geleden droeg hij de voorzittershamer over aan zijn opvolger Marco van Toledo. Dat is allemaal geruisloos gegaan, zonder al te veel bombarie. Maar bij de officiële opening van het nieuwe clubgebouw, een maandje geleden, zette het bestuur hem alsnog in het zonnetje. Andries Schouten werd benoemd als erevoorzitter. Hij moet daarmee vereerd zijn, maar diep in zijn hart moet hij ook gedacht hebben dat dit niet hoefde. Het was toch niet meer dan normaal dat hij zich inzette voor zijn clubje, moet hij gedacht hebben. Nee Andries, dat is niet normaal. Jouw bevlogen inzet in je spaarzame vrije tijd heeft de club enorm vooruit geholpen. Daarom is die benoeming tot erevoorzitter volkomen terecht. En daarom word je met deze column ook nog eens voor het voetlicht gehaald. Andries Schouten, je bent een kanjer.