Vandaag begint het nieuwe seizoen in de Eredivisie. En de KNVB komt weer met een aanpassing van de eerder over hen afgeroepen strafmaatregelen die clubs te wachten staan als er voorwerpen van welke aard dan ook op het veld worden geworpen. En al dan niet spelers, begeleiding van de elftallen of officials daarmee worden geraakt.
De regels rond het staken van wedstrijden in het betaald voetbal blijven ook komend seizoen gelden, echter met één versoepeling. Gooit een persoon iets op het veld zonder iemand te raken en de dader wordt direct gepakt, dan telt die daad niet meer mee in de stappen naar definitief staken. De afkoelingsperiode hoeft dan ook geen kwartier meer te duren. De wedstrijd wordt dan zo snel mogelijk hervat.
KNVB-directeur Marianne van Leeuwen weet alle clubs achter zich. ,,Wordt er wél iemand op het veld geraakt door een voorwerp en/of de dader wordt niet gepakt, dan gelden nog steeds de regels die er al waren. Er zit een extra ‘trigger’ in voor clubs om dadergericht te werk te gaan. Maar het is geen taak van supporters om medesupporters op te pakken.’’
Dat de KNVB bij het nemen van dit besluit niets heeft geuit over het daadwerkelijke probleem dat op de tribunes is ontstaan is ook veelzeggend. Je kunt wel als organisator van zo’n groot seizoenevenement allerlei maatregelen nemen maar je zult ook wat aan het gedrag van bezoekers ervan moeten zien te veranderen. Je laat die lui namelijk wel binnen.
De KNVB heeft daar een verrassende aanzet toe gegeven. De voetbalbond wil dat de arbitrage strenger optreedt tegen voetbalspelers of andere betrokkenen als deze zich op of buiten het veld misdragen of in woord en gebaar kenbaar maken het niet eens te zijn met scheidsrechterlijke beslissingen. De fluitisten moeten sneller geel trekken, of zelfs overgaan tot twee keer geel of direct rood, naar gelang de situatie dat vereist. Daarmee wordt de verantwoordelijkheid vooral bij de acteurs in het voetbalspel neergelegd. Supporters zouden zich beter gaan uiten, en er zou ook minder agressie voorkomen in het amateurvoetbal, als zij in het profvoetbal voorbeeldig gedrag krijgen voorgeschoteld. De Tadics, Klaassens en Berghuisjes in het betaald voetbal moeten zich ook fatsoenlijk en sportief op gaan stellen. Matenaaierites is een enge ziekte.
Maar buiten dit alles: dan nog is ieder individu verantwoordelijk voor z’n eigen gedragingen. En bestaat de mogelijkheid dat iemand met een verkeerde inborst, een slechte dronk of een black out zichzelf niet onder controle heeft en iets onderneemt dat de wedstrijd alsnog verstoort of zelfs tot definitief staken leidt. De KNVB heeft nog steeds de clubpassystematiek niet sluitend, mensen met een stadionverbod kunnen alsnog het stadion binnenkomen en alcohol wordt vrijelijk dan wel tegen hoge prijzen geschonken, waarna genuttigd. Zolang dit allemaal mogelijk is geef je gekken een podium. Helemaal uitsluiten kun je niets, maar er is nog genoeg te beperken om iets te bereiken. Als je maar wilt. En durft.
Columnist Egbert Egberts floot bijna 42 jaar wedstrijden in het amateurvoetbal. Schrijft over wat hem boeit, wat hem raakt, wat hem verwondert, wat hem ergens toe beweegt. Omdat het mag. Reacties? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.