In de schoolklas mag je volgens Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) niet meer onderscheidend te werk gaan. Men presenteerde onlangs een lijst van taaltips, die meer passen bij deze tijd, doordat ze kansengelijkheid bevorderen of zich niet meer richten op gender.
Een ‘inclusieve’ taalgids’ moet een einde maken aan het gebruik van ongewenste termen over het onderwijs, zoals ‘witte en zwarte scholen’, en aan onderscheidend taalgebruik in de klas, denk aan ‘jongens en meisjes’. Alles om …. Ja, waarom eigenlijk?
Wat is er mis met het gebruik van termen, die al zodanig lang zijn ingeburgerd dat je er eigenlijk niets kwaads achter hoeft te zoeken? Want dat is volgens mij wat er nu in onze maatschappij gewoon te vaak gebeurt. Een jongen is een jongen en een meisje een meisje. Geen kind met mannelijke of vrouwelijke kenmerken. Want als je het op de keper beschouwt zou dat onderscheid op basis van gendergelijke benadering ook niet meer kunnen worden gemaakt.
Het mannetje cq. vrouwtje op de wc deur in het schoolgebouw, op het treinstation, in de bioscoop of op het voetbalcomplex kunnen dan dus ook niet meer, want een apart genderneutraal toilet naast de pisbak voor jongens en de pot voor meisjes (mag dat eigenlijk dan ook nog wel, ‘pot’?) is toch ook veel te onderscheidend?
Afijn, ik was onlangs nog bij een voetbalvereniging die beschikte over kleedkamers die geheel aangepast waren aan het bouwjaar 2020. Met sensor gestuurde douches, wc’s en urinoirs. Met voorzieningen als dispensers voor maandverband en tampons, condooms en zeepjes. Waar met plaatjes van de voorzieningen duidelijk werd gemaakt waar deze voor bedoeld zijn. Geheel herkenbaar dus.
Binnen het klaslokaal richt het advies van het LAKS zich dus vooral op het wegwerken van genderverschillen. Men stelt voor aan docenten om ‘goedemorgen, beste leerlingen’ of ‘goedemorgen, allemaal’ te zeggen, en niet ‘goedemorgen, jongens en meisjes’. Daarnaast praten zij liever over ‘die/diegene’, in plaats van ‘hij/zij’.
Het zal wel. Benieuwd of de KNVB, toch wel een beetje de grootste vereniging van Nederland, er ook in meegaat. Dan krijgen we straks gender neutrale voetbalwedstrijden tussen ‘die/diegenen’, ‘jullie voetballers’ en ‘wij allemaal’. En mag de scheidsrechter bijvoorbeeld niet meer spreken over een fluitje, omdat dit attribuut te mannelijk overkomt, maar een blaasinstrument. Want daar beschikken namelijk alle genders over. En het zou voor kansengelijkheid zorgen.
Hoe dan? Nederland is de weg kwijt. Echt waar.
Columnist Egbert Egberts floot bijna 42 jaar wedstrijden in het amateurvoetbal. Schrijft over wat hem boeit, wat of wie hem raakt, wat hem verwondert, wat hem ergens toe beweegt. Omdat het mag. Reacties? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.