Tijdens een onlangs gespeeld weekendprogramma bij een amateurvoetbalclub was ik getuige van een incident tussen een aantal spelers en een scheidsrechter. De betreffende arbiter had de elkaar bekampende teams al eens eerder gefloten. Toen was er ook al de nodige frustratie. Beide elftallen vertegenwoordigen voetballers uit diverse lagen en achtergronden in onze gemeenschap. De ouders van de betreffende scheidsrechter komen uit een Noord-Afrikaans land. Maar de leidsman is geboren en getogen in Rotterdam, dus is letterlijk en figuurlijk één van ons. En een talentvolle arbiter bovendien.
De fluitist had het wederom moeilijk maar floot adequaat en spelregel technisch prima. Na een overtreding gaf hij terecht geel, maar de vlam sloeg desondanks in de pan. En hij kreeg een aantal opmerkingen naar zijn hoofd. Toen hij nog twee keer geel gaf aan twee onruststokers duwde één van hen hem omver. Gelukkig liep hij niets op, maar hij besloot wel het spel te onderbreken. Op weg naar de kleedkamer voor een voorgenomen korte rustpauze liep een verzorger van een elftal met een vreemd loopje nogal imponerend tegen hem op. En hij staakte de wedstrijd definitief. Mijns inziens terecht, want van de man of vrouw met de fluit moet je altijd afblijven.
Om bij molestaties de betrokken spelers en clubs streng te kunnen aanpakken wordt sinds enkele jaren al gebruik gemaakt van een goed werkend meldingssysteem. Het aantal gemelde molestaties is daardoor ook groter dan voorheen. Als een scheidsrechter een molestatie meldt, heeft een club de verplichting voor maandagmiddag 12.00 uur te verklaren wie wat heeft gedaan. Blijft die melding uit, dan wordt voor de eerstvolgende wedstrijd door de KNVB meteen een speelverbod opgelegd. Als de melding nog langer uitblijft, kunnen de spelers van het team zelfs uit de competitie worden genomen.
Beide clubs waren op tijd met hun verklaring. De tuchtcommissie heeft betrokkenen ook fors aangepakt. De bezoekende ploeg kreeg ook een boete. De arbiter is door de scheidsrechtersvereniging opgevangen en heeft passende begeleiding gekregen. En de jongeman fluit zijn wedstrijden ook als vanouds. Hij vindt het spelletje te leuk om het te laten.
And now for something completely different, wil jij scheidsrechter worden? Ga dan naar de website https://www.knvb.nl/assist-scheidsrechters/ik-word-scheidsrechter en meld je aan. Want fluiten blijft leuk. Ondanks alles.
Egbert Egberts floot bijna 42 jaar wedstrijden in het amateurvoetbal. Schrijft over wat hem boeit, wat hem raakt, wat hem verwondert, wat hem ergens toe beweegt. Omdat het mag. Reacties? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.