
Even iets anders, mensen. ,,Om de personeelstekorten in publieke sectoren tegen te gaan moet het kabinet deeltijdwerkers stimuleren om meer uren te maken. Bovendien moet de regeldruk verminderd worden en de kwaliteit van werkgeverschap omhoog worden gebracht.”
Dat staat in het advies van de Sociaal Economische Raad (SER). ,,Probleem is alleen, dat contractuitbreiding op de werkvloer vaak geen onderwerp van gesprek is vanuit de werkgevers. Bovendien is fulltime werken nu meestal nog niet lonend en niet te combineren met zorg- en huishoudelijke taken.”
Oplossingen draagt de SER wel aan. Het kabinet moet belemmeringen wegnemen door de lasten op arbeid te verlagen en de financiële toegankelijkheid van de kinderopvang te verbeteren. Maar daar is alweer een volgend probleem: ook de kinderopvang kampt met grote personeelstekorten.
Maar wat mij vooral opviel was de opmerking van de SER dat alles valt of staat bij de bereidheid van de betrokken partijen om mee te werken. Anders was het advies voor niets en de uitvoering van het plan gedoemd te mislukken.
Ik vertaal het even in voetbaltermen.
De KNVB organiseert wekelijks duizenden voetbalwedstrijden. De bond heeft een bestuur en vele professionele medewerkers in dienst. De tienduizenden vrijwilligers zijn de basis waarop de bond leunt en zonder hen is er geen voetbal mogelijk.
Om het teruglopende aantal vrijwilligers op te vangen moet de bond clubs stimuleren om meer vrijwilligers te werven. De eisen die de bond stelt aan deze vrijwilligers moet minder streng zijn, want anders wil niemand dat werk gaan doen. De huidige actieve vrijwilligers moeten in hun taken beter begeleid en ondersteund worden. Dat moet worden gefaciliteerd door de KNVB en worden opgepakt door de clubs. Maar, de clubs kampen zelf ook met vrijwilligerstekorten. Daar wringt dus de voetbalschoen. En lopen diverse activiteiten vast. Of kunnen niet (meer) worden opgestart.
Nu is vrijwilligerswerk iets anders dan betaald werk. Dat besef ik maar al te goed. Het opschalen van vergoedingen zou wel een stimulans kunnen zijn om meer vrijwilligersuren te kunnen maken. Maar dan moet het kabinet daar ook iets tegenover gaan stellen. Door niet alleen de kilometervergoedingen op te krikken, wat onlangs is gebeurd, maar ook door de belastingvrije voet voor vrijwilligerswerk te verhogen.
Ik weet zeker dat er meer KNVB scheidsrechters te vinden zullen zijn als de wedstrijdvergoedingen gaan stijgen. Het ‘het is je hobby, dus…’ verandert niet maar de kosten die je er voor maakt moeten in verhouding staan tot de vergoeding die je ervoor krijgt. Ik ben benieuwd.
Egbert Egberts floot bijna 42 jaar wedstrijden in het amateurvoetbal. Schrijft over wat hem boeit, wat hem raakt, wat hem verwondert, wat hem ergens toe beweegt. Omdat het mag. Reacties? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.