Bij het debat over sport in de Tweede Kamer wordt maandag 30 november onder meer gesproken over de prangende wens van de KNVB op korte termijn weer publiek toe te laten bij het profvoetbal. ‘Dit kan een noodscenario afwenden’.
De KNVB meldt zaterdag op haar kanalen: Voetballen zonder publiek kost het betaald voetbal honderden miljoenen euro’s. Trouwe stadionbezoekers en sponsors hebben het leed voor deze bedrijfstak tot nu toe voor een groot deel verzacht, maar ook in deze sector is snel perspectief nodig om straks uit de coronacrisis te kunnen komen.
In totaal loopt het betaald voetbal dit seizoen vanwege de coronamaatregelen zo’n 200 miljoen euro mis. Eerder werd dit cijfer geraamd op maximaal 331 miljoen euro, uitgaande van een geheel seizoen voetballen zonder publiek. Zonder stadionbezoeken valt bij de clubs abrupt zo’n zestig procent van de omzet weg. Het inkomstenverlies voor de clubs is tot nu toe lager uitgevallen dan die maximale raming dankzij vooral de loyaliteit van de sponsoren en de stadionbezoekers. Zo verliep de verkoop van de seizoenkaarten gezien het magere perspectief om de wedstrijden ook daadwerkelijk te kunnen bijwonen ver boven verwachting. Er zijn 235.855 seizoenkaarten verkocht voor het seizoen 2020/’21, ten opzichte van 269.373 een jaar eerder.
Zwaard van Damocles
“Dat is echter geen vangnet of garantie dat de clubs niet in de financiële gevarenzone komen. Het blijft de vraag of de supporters voor het volgende seizoen opnieuw een seizoenkaart zullen kopen als zij het huidige seizoen hier al weinig gebruik van konden maken. Bovendien bestaat bij sommige clubs de kans dat seizoenkaarthouders aan het eind van dit seizoen nog hun geld terugvragen als ze te weinig wedstrijden hebben kunnen bezoeken. Daarmee hebben die clubs gedurende de rest van dit seizoen het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen: een hoger verlies kan voor hen dan alsnog realiteit worden”, aldus Eric Gudde, directeur betaald voetbal KNVB.
Veilig
Gudde vervolgt: “Ook vanuit dat perspectief zou je weer zo snel mogelijk met publiek willen voetballen als dat weer veilig is. Desnoods in beperkte aantallen. Juist gericht op de veiligheid zijn protocollen voor verschillende scenario’s opgesteld en hebben de clubs tienduizenden euro’s geïnvesteerd in maatregelen. Aan het begin van het seizoen ging dit ook heel goed, bij bijna alle 130 wedstrijden werkte het publiek gedisciplineerd mee aan alle coronamaatregelen en er zijn geen gevallen bekend van personen die in een stadion besmet zijn geraakt. Dit blijkt ook uit de evaluaties van gemeenten, politie en auditteam Voetbal en Veiligheid.”
Daarnaast kon het betaald voetbal de financiële klappen voorlopig opvangen dankzij de NOW-regeling. Deze maatregel van de overheid richt zich op het behoud van de werkgelegenheid en is er voor alle organisaties die door de coronamaatregelen een inkomstendaling zien die het normale bedrijfsrisico overstijgt. Meer dan 100.000 organisaties in Nederland maken aanspraak op deze regeling, waarbij het maximum maandloon is afgetopt.
Januari belangrijke maand
“Januari is voor ons een hele belangrijke maand. We hopen dan echt weer beperkt aantallen toeschouwers te mogen toelaten want als dit nog veel langer gaat duren, dan zal vroeg of laat de schade voor clubs alsnog te hoog oplopen. Niemand schiet er iets mee op als deze clubs omvallen en in Den Haag hun hand moeten ophouden. Dat willen we juist voorkomen door op tijd naar de mogelijkheden te kijken en een stap vooruit te zetten”, aldus Gudde.
Ja, het amateurvoetbal ook. En de theaters willen zo snel mogelijk meer bezoekers en de horeca wil weer open.
En de amateur voetbal moet ook weer gewoon kunnen. De jongeren moeten hun energie weer op bouwen.
Vraag Casper v Eijk te hulp.
Liever de amateurs weer open
Er zijn maar weinig bedrijfstakken waar zo vreselijk veel geld verbrand wordt dan in de voetbal bedrijfstak . Ga daar eerst maar wat aan doen en geef eerst andere bedrijfstakken een kans die niet zo veel geld in de put gooien
Rob van der Palm ik denk dat de amateurvoetbal het zwaarder heeft, al maanden op een paar weken na geen inkomsten vanuit kantine e.d. dit geld overigens voor al de amateursport. Straks mogen ze eindelijk weer sporten en dan is de sportclub falliet
Joyce Van Zwol-van Braam ja maar ik heb het over prof voetbal uiteraard
Joyce Van Zwol-van Braam en dan is het ook wel triest dat er veel te weinig mensen verbonden aan die amateur verenigingen mee doen met leuke acties om hun club te steunen
Rob van der Palm ook dat
Joyce Van Zwol-van Braam hahahaha staat je naam er op ?
Gaat never nooit gebeuren. Deze regering heeft al vaak genoeg laten zien niks met horeca EN sport te hebben; en zeker niet met voetbal. Alleen als sporters prijzen gepakt hebben zijn ze paraat. Puur voor t plaatje en zuipen
Chris van Rijswijk Ze gaan ons tot in den treure de corona maatregelen opleggen. Geloof me. Hier komen we nooit meer van af. Ook na vaccinatie zullen de maatregelen blijven bestaan zoals quarantaine, 1,5 m, muilkorf, etc… Dit is zelfs bevestigd door een Belgische viroloog. Volgens hem zou je zelfs als je vaccinatie hebt gehad nog besmettelijk zijn. Tjaaaah…. zucht. Ook het voetbal zal helaas nooit meer hetzelfde worden vrees ik!
En amateurvoerbal moet ook snel weer beginnen
Derk Groenhagen mis die derde helft wel die andere twee slaan we over
Derk Groenhagen 23 januari
Derk Groenhagen helemaal mee eens…verveel me de ……..
Mandy de Waard
Amateurvoetbal zou ook graag willen voetballen.kleedkamers open en kantine moeten open je houd straks niets over. Gewoon belachelijk allemaal trainen en voetballen dan krijgen ze ook geen pijntjes. Knvb neem het heft in handen en maak iedereen blij.
Laten ze eens gaan inzetten op hervatting amateurvoetbal . Daar vallen straks ook clubs om .
Albert van den Berg nou idd hoor ze alleen over betaald voetbal!! amateur clubs zijn minstens zo belangrijk
Zonder amateur geen prof!!!
En de amateur word weer vergeten ?