Reactie KNVB: ‘Amateurvoetbal geen brandhaard’

71

Elk weekend worden er normaal 30.000 wedstrijden gespeeld op de amateurvelden. Ondanks een aantal coronagevallen en nog meer spelers die uit voorzorg in quarantaine moesten, zijn de afgelopen weekends zo’n 80% van de geplande wedstrijden gewoon gespeeld.

Met 1,2 miljoen KNVB-leden is een aantal besmettingen helaas onvermijdelijk, we staan tenslotte midden in de samenleving. Maar het amateurvoetbal is duidelijk geen brandhaard gebleken daar de meeste besmettingen thuis, op het werk en bij vrienden en familie plaatsvinden. Op het zaalvoetbal na, worden alle wedstrijden in de buitenlucht gespeeld.

Uit onderzoek is gebleken dat men op het veld nooit lang binnen 1,5 meter afstand van elkaar verkeert en dat sporten aantoonbaar een goede invloed op de weerstand en gezondheid van mensen heeft. Daarnaast biedt het een gezonde uitlaatklep voor met name de jeugd die in deze tijd weinig kanten op kan.

Coronacijfers

Nu in de samenleving de coronacijfers oplopen, kunnen we niet anders dan zo goed mogelijk doen wat we mogen doen, binnen de mogelijkheden de mensen veilig laten trainen. Daarmee hopen we dat versoepelingen van de maatregelen zich via de routekaart van het kabinet zo snel mogelijk aandienen. Een pauze van twee weken is voor de competities te overbruggen maar gaat dit veel langer duren, dan kunnen de negatieve gevolgen voor het sportieve en sociale netwerk dat amateurvoetbal heet wel eens structureel worden:

 • Met de competities wordt ook opnieuw het spelplezier bij de voetballers stilgelegd. Hoe vaak kunnen zij zich blijven opladen om sport een belangrijk deel van hun vrije tijd te laten uitmaken? Kost dit de clubs straks leden?
 • De verenigingen worden draaiende gehouden door 400.000 vrijwilligers. Op hen wordt opnieuw een enorm beroep gedaan om alles op hun club om te gooien. Hoelang blijven zij dit nog leuk vinden om te doen?
 • Amateurverenigingen zijn geen vetpot. Nu moeten zij het nog langer stellen zonder een groot deel van hun inkomsten, want drie weken geleden moesten de kantines al dicht. Hoe lang kunnen zij deze financiële klappen nog incasseren?

Dit baart ons grote zorgen. Ook wij zien de sterk gestegen coronacijfers en snappen de noodzaak voor maatregelen. Maar we moeten niet de voordelen die het sporten en het amateurvoetbal bieden uit het oog moeten verliezen. Niet tijdens de coronatijd en ook niet voor daarna.

Nadere informatie

In overleg met NOC*NSF en het ministerie van VWS wordt er hard gewerkt aan het verduidelijken van alle maatregelen voor het amateurvoetbal. De komende dagen ontvangen alle verenigingen hierover nadere informatie en verschijnen er update op www.knvb.nl/coronavirus.

71 Comments
 1. Michael Sip zegt

  Niet zo piepen. Er zijn zwaardere getroffenen!

 2. Gerben Feenstra zegt

  Groot gelijk.

 3. Chris Meenen zegt

  De clubs betalen genoeg aan knvb,als de KNVB nu eens het goede voorbeeld geeft en voorlopig stopt met incasseren bij clubs met maandelijkse kosten voor leden

 4. Briget Deddens zegt

  Misschien maar binnen gaan trainen dat mag met 30 man terwijl het buiten met 4 man mag, onbegrijpelijk

 5. Chantal Geensen-Bernabela zegt

  Danny Kloosterziel dit dus

 6. Patrick Mulder zegt

  Michael Sip wel met 30 man bin ?

 7. Ruud Seegers zegt

  het gaat om de contacten KNVB, gebruik je hersens eens.

 8. Wendy Ketzener-kuipers zegt

  Totaal geen begrip voor deze keuze aangezien binnen sporten wel mag en nu met alle deuren dicht omdat het zo koud is ….onbegrijpelijk dit

 9. Pascal Schrijvers zegt

  Wat denk je van de meubelboulevard en ikea

 10. Pascal Schrijvers zegt

  Michelle Hogervorst-Schrijvers wat denk je van hornbach praxis etc. Daar zijn g erlukkig geen contactmomenten als bij elkaar op de lip staat. Of denk je dat iedereen geduldig wacht op 1,5 m

 11. Jordi Jupijn zegt

  Michelle Hogervorst-Schrijvers het is ook allemaal tegenstrijdig

 12. Klaas Schroevers zegt

  Juist…

 13. Wendy Lith zegt

  Briget Deddens nou dat vind ik ook zo raar

 14. Hans Haverkamp zegt

  Jan Westmaas dit bedoelde ik dus.

 15. Lewina Blom zegt

  Briget Deddens idd niet te begrijpen

 16. Cindy Knijff zegt

  Krom zoals op scholen, heb al 2 mails gehad over besmettingen in de klas

 17. Ronald van Beek zegt

  Maak.je eigen druk om diegene die dr hoofd niet meer boven water kunnen houden
  Of diegene die zwaar ziek zijn

 18. Pieter Melissen zegt

  Heerlijk ook die kerstshows bij de intratuin etc..

 19. Michelle Hogervorst-Schrijvers zegt

  Laura Dam-Peletier onnodig reizen heb je ook met pretparken, musea en dierentuinen Dus die regel gaat niet op, toch?

 20. Albert Gerding zegt

  Kom es met oplossingen…

 21. Nick Brouwer zegt

  100% procent mee eens.
  Om het voetbal stil te leggen is gewoon onzin, daar word de corona niet minder van.
  Het heeft vooral te maken mensen die maar voor hun lol naar de stad gaan en daar kom het meeste corona virus van en allemaal maar lekker op een hoop lopen

 22. Renzo Hoogewerf zegt

  Helemaal meer eens wat een onzin dit

 23. Elisah Bax zegt

  Lekker sporten in de sportschool mag wel maar een wedstrijdje inde buitenlucht niet ?

  Waar gaat dit heen ?

 24. Bert Wienholds zegt

  Precies, als de vliegtuigen maar gevuld zijn.

 25. Bert Wienholds zegt

  Michael Sip dat is een aanname, maar goed er is altijd wel iemand zwaarder getroffen.
  Het gaat erom dat het geen een lijn is, lijkt willekeur!

 26. Sylvia Ravensbergen zegt

  Laura Dam-Peletier ze mogen maar met 4 personen tegelijk trainen buiten op het veld. Maar wel met 30 man een groepsles volgen binnen in de sportschool. Maar wil je diezelfde les buiten volgen mag het maar met 4 personen. Ik snap het niet meer.

 27. Simon de Boer zegt

  Restaurants ook niet !!

 28. Laura Dam-Peletier zegt

  Sylvia Ravensbergen mogen gewoon trainen met het team onder de 18

 29. Sylvia Ravensbergen zegt

  Laura Dam-Peletier ja maar niet boven de 18. En die sporten ook.

 30. Sepp van Jaarsveld zegt

  Bert Wienholds lijkt inderdaad willekeur.
  Volwassen mensen moeten een aantal weken zo min mogelijk buiten komen.

  Voor de jeugd ligt dat anders, als je geluisterd hebt gaat het niet om het sporten (trainen mag wel), maar om de reisbewegingen te minimaliseren.

  Wat dat betreft is er een lijn te ontdekken, want de reisbewegingen moeten lager waardoor het thuiswerken ook wordt opgedragen.

 31. Armand Van Rijs zegt

  Dus laat dat gewoon doorgaan, teams verdelen over 2 kleedkamers, na afloop niet douchen en kantines inderdaad dicht. Uitspelende teams zelf zorg dragen voor mondkapjes in de auto. Geen toeschouwers. Buitenlucht de beste remedie om minder iets op te lopen!

 32. Serkan Karaali zegt

  Niet mee eens als ameteurs dicht moet dan betaald voetbal ook dicht …alles of niks

 33. Evelien de Klein zegt

  Wat een gezeur …. judo ligt op alle wedstrijdniveaus al vanaf maart stil …. hoor je niemand over!

 34. Monica Flantua-Willems zegt

  Michelle Hogervorst-Schrijvers
  Dan moeten ze heel Nederland dichtgooien maar ook de supermarkten anders klagen de bouwmarkten weer. Alleen dan is iedereen misschien tevreden. Hongerig maar tevreden

 35. Monica Flantua-Willems zegt

  Dan moeten ze heel Nederland dichtgooien maar ook de supermarkten anders klagen de bouwmarkten weer. En loopt niemand te piepen en te wijzen. Alleen dan is iedereen misschien tevreden Hongerig maar tevreden

 36. Harry Hogervorst zegt

  Rindert De Haan En doe supporters van Willem 2 dan die met ze alle hutje op mutje bij elkaar stonden de wedstrijd te kijken .Dat zijn de brandhaarden niet als bij je kind langs de lijn gaat staan

 37. Caren Cobben zegt

  Cindy Knijff dat wil niet zeggen dat de besmetting ook op school is opgelopen.

 38. Cindy Knijff zegt

  Caren Cobben dat zeg ik ook niet! Maar mijn kind zit wel naast een jongen met corona, en dan op de gang en aula een mondkapje op, nou slaat dus helemaal nergens op

 39. Anne Gispen zegt

  Nee maar wel veel reisbewegingen te veel

 40. Caren Cobben zegt

  Cindy Knijff dan hebben ze weinig van de maatregelen begrepen, kinderen met een positieve uitslag van coronatest moeten in quarantaine en niet naar school.

 41. Susanne Struijs-Ros zegt

  Michel Struijs

 42. Cindy Knijff zegt

  Caren Cobben je hebt een incubatietijd tot en met 14 dgn, dus als iemand besmet is dan hoef je nog niet ziek te zijn, het beleid klopt niet, in projecten samenwerken en samen lekker naast elkaar in de klas

 43. Bert Wienholds zegt

  Laura Dam-Peletier pretparken kerken vakantie camping etc zijn dan toch ook onnodige verplaatsingen!

 44. Laura Dam-Peletier zegt

  Bert Wienholds uh ik heb het niet verzonnen he, ik haal het uit de krant

 45. Bert Wienholds zegt

  Laura Dam-Peletier snap ik. Het is ook niet als aanval bedoeld, meer onbegrip van het niet 1 lijnige beleid!

 46. Annet Hamstra zegt

  Cindy Knijff wij ook leerlingen maar ook leraren.

 47. Cindy Knijff zegt

  Annet Hamstra klopt, maar die houden zoveel als mogelijk 1,5 afstand van leerlingen, en leerlingen vanaf 13 zitten nog hutje mutje in de klas

 48. Annet Hamstra zegt

  Bert Wienholds en de kerstshows die allemaal weer begonnen zijn snap niet dat dat ook allemaal door kan gaan.het is eigenlijk een krom beleid momenteel.

 49. Annet Hamstra zegt

  Cindy Knijff wij hadden vorige week ineens 2 leraren en 1 leerling in een paar dagen tijd.nu is hier herfstvakantie dus ben benieuwd hoe het volgende week gaat.mijn zoon is 13 en eerlijk gezegd knijp ik hem wel een beetje omdat hij buiten schooltijd momenteel verder nergens komt,dan zou het erg raar zijn als hij het op school zou oplopen.mijn zoon heeft iets aan zijn bovenste luchtwegen en kan een mondkapje bijna niet eens dragen vanwege de benauwdheid die hij dan krijgt raakt hij in paniek,we zijn wel aan het oefenen met dat ding,maar het is een hele opgave.hoop dat we snel weer naar normaal kunnen en dat dit virus als sneeuw voor de zon zal verdwijnen en dat we allemaal gezond mogen blijven.

 50. Yvette Mommen zegt

  Annet Hamstra er zijn een soort plastic kapjes te koop die je tussen je mond en het mondkapje plaatst waardoor er meer ruimte ontstaat. Mss is dat iets?

 51. Karin Koelemaij zegt

  Bert Wienholds precies het kan altijd erger. Maar dit is ook heel erg!

 52. Bert Wienholds zegt

  Karin Koelemaij eens!

 53. Wil van 't Klooster zegt

  Scholen zijn de superverspreiders

 54. Lia Huisman zegt

  Michelle Hogervorst-Schrijvers inderdaad, ik begrijp het ook niet! Meeste besmettingen in huiselijke kring, kids op school en zitten hutje mutje, tafels worden niet gereinigd, brengen het virus mee naar huis….
  dan denken ze het over 2 wk minder is?? Over 3 wk is noord weer 2 wk op school en hoppa…..

 55. Lia Huisman zegt

  Laura Dam-Peletier onnodig reizen is toch zeker pretparken, kerken, scholen…. ouders staan ervoor te kletsen, en echt niet Max 4!!

 56. Laura Dam-Peletier zegt

  Lia Huisman ik haal het ook maar uit de krant he

 57. Sam De Spook zegt

  GA IN OPSTAND SCHAPEN…

 58. Yvette Mommen zegt

  Janita De Haan huh, er staat alleen dat je een mondkapje moet. Niet medisch sluit sws niet helemaal. Moet niet gekker worden

 59. Anno Nijhof zegt

  Diegene die het weer beter weten ( Nederlanders) Ga in de politiek. Dan mag jij beslissingen nemen…..

 60. Bianca Bibelotje zegt

  Ja idem voor amateur hockey jeugd. Competitie kan makkelijk

 61. Auke Vellinga zegt

  Mensen minder laten sporten gaat meer slachtoffers maken dan dat het redt. Plus, nu gaan mensen van buiten naar binnen om te sporten, en de kans om flink wat virus in te ademenen wordt alleen maar groter.

  Het lijkt wel of het kabinet EXPRES wil dat de mensen kwetsbaarder worden met dit soort beslissingen. Wat een bagger komt er met die persconferenties over je heen, alleen de stress van daar naar luisteren maakt het hele land 2x zo kwetsbaar door immuunonderdrukking

 62. Raymond Sluyterman zegt

  Maar wel de inloop in kantines kleedlokaal etc etc

 63. Henk Velden zegt

  Ze geven er niets om kleedkamer in met 20 man hou op

 64. Henk Velden zegt

  Michelle Hogervorst-Schrijvers ze moeten die negatievelingen eens hard aanpakken door zo.n soort mensen zit Nederland binnen thuis

 65. Henk Velden zegt

  Armand Van Rijs dat doen ze niet kruipen gewoon in 1 kleedkamer

 66. Henk Velden zegt

  Terrecht 4 wk stil misschien dan de kantines weer open anders in januari

 67. Dave Leeuwerke zegt

  Met andere woorden geeft de knvb competitie vervalsing toe? Steeds meer wedstrijden werden afgelast onder het mom van corona… wel heel apart……

 68. Ramon Rijkeboer zegt

  Rob Bijleveld en René Ruijken , dan stelt de knvb regels op voor boven de 18 en bij bad2 is het weer anders. Ze doen er echt alles aan om ons te laten stoppen.

 69. Richard Groen In T Woud zegt

  Raymond Delis wel oppassen. Na 10uur in de avond komt het virus. Dat was in de horeca ook om die tijd

 70. Richard Groen In T Woud zegt

  Anno Nijhof iedereen beter als dat stelletje slappe zakken wat er nu zit.

 71. Peter Gerdes zegt

  Bij de meeste clubs zijn gewoon te weinig kleedkamers om ieder team 2 kleedkamers te geven. Met een normaal programma is voor veel clubs 1 kleedkamer per team al moeilijk in te vullen

Laat een antwoord achter