KNVB-directeur Van der Zee: ‘60% clubs naar afgrond: maatregelen overheid inconsequent en ongeloofwaardig’

7

KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee stelt in zijn meest recente column het niet eens te zijn met de maatregelen die de politiek en overheid de sportverenigingen opleggen. Zo stelt Van der Zee dat de maatregelen ‘inconsequent en ongeloofwaardig’ zijn.

Onderstaand de column van Jan Dirk van der Zee. “Wedstrijden zonder publiek halen de ziel uit het voetbal”, was de stelling van Hugo Borst zondagmiddag bij NOS Langs de Lijn. Hij ergerde zich aan de lege tribunes en de sfeerloze voetbalstadions.

“Je komt er nu achter hoe ontzettend belangrijk het is dat er mensen komen kijken. Teams hebben de steun van het publiek nodig. Nu moet alles uit jezelf komen. Er verandert iets wezenlijks als er geen supporters bij zijn.”

Mede-presentator Henry Schut vulde dat aan met een voorbeeld van zijn zoontje dat zaterdag een thuiswedstrijd had gespeeld. Slechts drie mensen van het thuisspelende team mochten zich op het veld laten zien. De trainer, teamleider en scheids. Terwijl de uitspelende ploeg langs de lijn werd aangemoedigd door de ouders die het vervoer hadden geregeld. ‘Thuis’ voelde daardoor als ‘uit’. Via een gat in de afrastering zag Schut diverse ouders van de thuisclub alsnog het veld opkomen.

Tot nog toe stond de KNVB pal achter de besluiten van Rutte III, maar sinds de laatste persconferentie begin ik me ernstig zorgen te maken.

Alles uit de kast

Welkom bij het voetbal in het seizoen 2020/’21. Een seizoen waarin verenigingen nu alweer alles uit de kast hebben moeten halen om de nieuwe maatregelen door te voeren.

Vooropgesteld, er moesten maatregelen worden genomen door het kabinet. De gezondheidsrisico’s zijn te groot. Dagelijks groeit het aantal coronabesmettingen en de ziekenhuisopnames nemen toe.

Dierentuin en Efteling

Tot nog toe stond de KNVB pal achter de besluiten van Rutte III, maar sinds de laatste persconferentie begin ik me ernstig zorgen te maken. Niet alleen over de genomen maatregelen, maar ook over de communicatie. Tijdens de persconferentie prees de premier het voetbal om haar aanpassingsvermogen, maar kondigde meteen nieuwe regels aan. Een besluit waar geen mens in het voetbal de logica van inziet. Of is er iemand die met overtuigende argumenten kan uitleggen waarom het publiek verbannen is uit onze sport, terwijl tien culturele instellingen in Amsterdam per voorstelling 250 bezoekers mogen uitnodigen, dierentuinen open zijn en je gewoon naar de Efteling mag afreizen.

Inconsequent en ongeloofwaardig. Het is simpelweg niet te verklaren waarom je met duizenden mensen tegelijk door een pretpark mag struinen (zachtjes gillen in de achtbaan alsjeblieft) maar het bijwonen van een voetbalwedstrijd, of een drankje in de kantine (volgens de horecaprotocollen) verboden is.

Had Dick Advocaat dan toch een punt? Is het symboolpolitiek?

Impact op verenigingen

Als dat de bedoeling is geweest, dan is het allesbehalve een gelukkige zet. De afgekondigde maatregelen zorgen voor argwaan en onbegrip bij miljoenen voetballiefhebbers, maar vergroot ook de zorgen bij de KNVB over dit kabinet. Tijdens de wekelijkse gesprekken met de minister is er bij herhaling op aangedrongen het sporten en het verenigingsleven open te houden. Toch werden we onaangenaam verrast.

Onze sport heeft een extra steunpakket nodig van 25 tot 30 miljoen euro. Op de kortst mogelijke termijn gaan we dit bepleiten bij de minister.

Uit de eerste resultaten van een onderzoek, dat is gestart door de KNVB in samenwerking met NOC*NSF, blijkt hoe groot de impact van de nieuwe maatregelen is op de financiën van sportverenigingen. De sluiting van kantines veroorzaakt alleen al in het amateurvoetbal een omzetdaling van bijna vier miljoen euro per week. Hierdoor zijn de financiële gevolgen groot. Meer dan 60 procent van de amateurvoetbalverenigingen zal nog in december van dit jaar liquiditeitsproblemen krijgen, als de overheid niet ingrijpt. Onze sport heeft een extra steunpakket nodig van 25 tot 30 miljoen euro.

Op de kortst mogelijke termijn gaan we dit bepleiten bij de minister. Evenals het belang om te blijven voetballen. Dichtgaan heeft immers nog meer negatieve consequenties. Voor de gezondheid (sporten is goed voor je weerstand), financieel en maatschappelijk. Je treft miljoenen Nederlanders in het hart en raakt een unieke sportinfrastructuur in het diepst van haar ziel.

7 Comments
 1. Marcel Van den Eijnden zegt

  Nou dan leg je als knvb toch de competitie stil !
  De knvb is de enige die dat zelf kan beslissen en nu gaan ze enkel vingerwijzen.
  Ja dit wordt zo de doodsteek voor heel veel clubs zonder inkomsten.

 2. Michael Sip zegt

  Gelukkig kun je bij de knvb wel altijd op geloofwaardigheid en consequent handelen rekenen.

 3. Erica Mak Versluis zegt

  Het zal idd voor heel veel clubs heel lastig worden zonder noodpakket. Sponsors die niet door de corona crisis heenkomen haken af geen kantine inkomsten , dat betekend een enorme stijging van de contributie. Dat wordt dan weer een enorme aanwas bij het gemeentelijke jeugdsportfonds om de kinderen te kunnen laten voetballen. Ik heb de oplossing ook nog niet gevonden….. spreiden? Hier in t westen zijn de zondagen aardig leeg daar kan nog wel ingepland worden, op vrijdagavond al beginnen? Wie t weet mag t zeggen.

 4. Marc Domburg zegt

  KNVB, jullie helpen hier zelf aan mee! Had gewoon alles stil gelegd voor 3 weken! Nu moeten we open blijven voor trainen en wedstrijden zonder publiek..Dus geen inkomsten maar kosten gaan gewoon door!

 5. Marc Domburg zegt

  Erica Mak Versluis Gewoon uitspelen in de zomer…..In Mei zijn ze vaak al klaar…..wordt het mooi weer, is er geen voetbal meer….ruimte zat.

 6. Erica Mak Versluis zegt

  Marc Domburg tsja, zolang er geen festivals zijn is dat geen probleen denk ik.

 7. Marc Brugman zegt

  Dat de kantine niet open mag oké die snap ik. Eigenlijk ook niet als je alles op orde heb zoals de horeca. Maar wel 16 tot 18 ouders van uit spelende club natuurlijk dat doet de vereniging zelf. Maar geen ouder van je eigen club sorry mama/papa geef je kind aan ons het vertrouwen dat hij veilig is, ja we hebben een scala aan vrijwilligers staat om dit vertrouwen te geven. Maar die zijn het ook eens zat doordeweeks en zaterdag aanwezig te zijn. Geef toestemming voor de mondkapjes voor ouders en de restricties 1,5 meter, maar zelf de regering durf dit besluit niet te nemen. Hoe maak je onze clubs kapot.

Laat een antwoord achter