ASWH verliest door late goal in topper bij AFC

0

Zaterdag stond de topper in de tweede divisie tussen koploper AFC en achtervolger ASWH op het programma. Een fantastische uitdaging voor de Ambachters om tegen de nog altijd regerend kampioen te laten zien dat de goede start geen toeval is. In die opdracht slaagde de ploeg van trainer Rogier Veenstra glansrijk, al leverde het uiteindelijk geen resultaat op. Een goed spelend ASWH kwam tot twee keer toe op voorsprong, maar de Amsterdammers kwamen net zo vaak langszij. Kort voor tijd dompelde AFC het dappere ASWH in rouw door de winnende goal te produceren. Daardoor stapte ASWH met opgeheven hoofd, maar wel met lege handen van het veld en dat deed uiteraard toch pijn. Wel handhaaft de ploeg zich in de top van de ranglijst.

Veenstra gunde ook op het verbouwde sportpark Goed Genoeg het vertrouwen aan het elftal dat de laatste weken zo goed presteert. Daardoor startte ASWH in de verwachte samenstelling aan de topper. Positief nieuws was daarnaast de terugkeer van Nick Slotboom in de wedstrijdselectie. De ziekenboeg werd daardoor alleen nog bevolkt door Jay Brand en Daan van der Harst, terwijl middenvelder Willem Beuk net als een week eerder ritme kweekte in het Onder 23 elftal. Het duel in Amsterdam stond overigens onder leiding van scheidsrechter Jannick van der Laan, de jongere broer van Jordie, die vorig seizoen als huurling nog zes wedstrijden voor ASWH speelde.

Net als in de afgelopen twee duels kwam ASWH goed uit de startblokken, resulterend in een vlotte voorsprong. Sam van de Kreeke kwam in balbezit en speelde Jesper van den Bosch aan. Met een slim wippertje legde de aanvoerder de bal achter de verdediging van de gastheren. De doorgelopen Van de Kreeke nam de bal koppend mee, leek daarna uit balans te worden geraakt, maar kon met de punt van de voet toch nog een geslaagde doelpoging ondernemen. Met een boogje plofte de bal in het net en zo stonden de Ambachters al binnen tien minuten op voorsprong!

Uiteraard moest AFC, dat heeft uitgesproken dit seizoen voor de titel te gaan, in de achtervolging. Daarbij trof het inmiddels een gewijzigd ASWH tegenover zich, want de onfortuinlijke verdediger Jarreau Manuhuwa moest zich na een duel laten vervangen met een open wond aan zijn hoofd. Hij werd zelfs naar het ziekenhuis gebracht om gehecht te kunnen worden. Henrico Drost kwam voor hem in het elftal. Aanvankelijk hielden de Ambachters AFC nog vrij ver van de goal af, maar halverwege de eerste helft verscheen toch de gelijkmaker op het bord. Een hoekschop werd door de Amsterdammers kort genomen, waarna Cody Claver de bal voor de goal slingerde en Gevero Markiet tegendraads raak kopte.

ASWH liet zich niet van de wijs brengen door die tegenvaller en bleef goed voetballen. Daardoor ontstond een open duel. AFC liet zien dat de ploeg razendsnel kan omschakelen en dat leverde een kans op voor Joël Tillema. De alerte Bryan Janssen kwam echter op tijd uit zijn doel en voorkwam een doelpoging van de van Rijnsburgse Boys overgekomen middenvelder. In de slotfase van de eerste helft zorgde ASWH zelf ook nogmaals voor dreiging. Ismail Yildirim zette aan de linkerkant een individuele actie in, die hij besloot met een hoge voorzet. Die belandde bij Clarence Bijl. De rechtsback bracht de bal met een uiterste krachtinspanning voor het doel, een verdediger leek op te ruimen, maar Jesper van den Bosch zette nog eens voor. Het afronden van Sam van de Kreeke leverde uiteindelijk niets op, omdat scheidsrechter Van der Laan hier gevaarlijk spel in zag en dus affloot. Zo stond het halverwege dus 1-1 en liet ASWH een goede indruk achter.

Na rust was de eerste kans wederom voor de volledig in het wit gestoken Ambachters. Een voorzet van Daniël Wissel werd door Clarence Bijl op doel gekopt, maar doelman Zonneveld kon de bal uit de hoek tikken. Even later mocht ASWH wel juichen. Ellas Meijer gaf een prima voorzet vanaf de linkerflank en bereikte daarmee de vrijstaande captain Jesper van den Bosch. Die dacht niet na en rondde ineens heerlijk af. Met zijn eerste treffer in de tweede divisie zette Van den Bosch ASWH op 1-2. Met die tussenstand was de ploeg opnieuw virtueel koploper!

Uiteraard wel in de wetenschap dat er nog ongeveer een half uur te spelen was en dat AFC zou gaan jagen op de gelijkmaker. ASWH hield echter knap stand en daarom was het extra zuur dat er een ongelukkig incident nodig was om de gastheren terug in de wedstrijd te brengen. Een voorzet van de rechterflank stuitte via de voet van Raily Ignacio omhoog en raakte daarbij de arm van de met hem duellerende Henrico Drost. Daar kon de verdediger helemaal niets aan doen, maar over de regels rond handsballen is dit seizoen op alle niveaus al veel gezegd en geschreven. Van der Laan legde de bal op de stip, hetgeen volgens het boekje waarschijnlijk wel klopt, maar gevoelsmatig veel te zwaar is. Joël Tillema had daar natuurlijk maling aan en schoot de 2-2 binnen, hoewel Bryan Janssen nog wel in de goede hoek zat.

Met nog tien minuten op de klok kon het plotseling weer alle kanten op. Helaas werd het voor ASWH de verkeerde kant. Kort voor tijd zette Cody Claver een actie in en uit zijn lage voorzet kon invaller Yordi Teijsse van dichtbij de winnende treffer voor AFC produceren. De toegevoegde tijd was te kort om nog iets te forceren tegen het geroutineerde AFC, dat de wedstrijd professioneel uitspeelde. Een bittere pil voor ASWH, dat dus niet beloond werd voor een goede wedstrijd en eigenlijk minimaal een puntje had verdiend. Het mocht niet zo zijn, waardoor na drie opeenvolgende zeges nu weer eens een keer verloren werd.

Natuurlijk was dat een tik, maar aan de andere kant zijn er erg veel positieve punten uit dit duel te halen. Daaraan moet ASWH vasthouden. Nu snel de rug rechten en de blik richten op de belangrijke bekerwedstrijd bij Staphorst van komende dinsdagavond. Daarna volgt dan de competitiewedstrijd tegen Quick Boys. Twee interessante krachtmetingen dus voor ASWH, dat ondanks het verlies in de topper heeft laten zien hier meer dan klaar voor te zijn.

AFC – ASWH 3-2 (1-1). 9. 0-1 Sam van de Kreeke 23. 1-1 Gevero Markiet 59. 1-2 Jesper van den Bosch 79. 2-2 Joël Tillema (strafschop) 88. 3-2 Yordi Teijsse.

Scheidsrechter: Jannick van der Laan

AFC: Patrick Zonneveld; Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Robbert Schilder, Cody Claver; Milan Hoek, Joël Tillema, Kenny Teijsse (65. Guus van Weerdenburg); Oussama Siali (65. Matthijs Jesse), Raily Ignacio, Melvin Grootfaam (77. Yordi Teijsse)

ASWH: Bryan Janssen; Clarence Bijl, Jarreau Manuhuwa (14. Henrico Drost), Gilmaro van de Werp, Ellas Meijer; Jesper van den Bosch, Koen Wesdorp, Fabian Korporaal; Sam van de Kreeke (86. Joost van Eck), Daniël Wissel (71. Lester Pires), Ismail Yildirim

Laat een antwoord achter