Column Jan Schoonen (461): Vince Kohl (TOGB)

0

Vince Kohl is een piepjonge verdediger van zondag hoofdklasser TOGB. Het is jammer dat zijn voornaam niet Helmut is. Helmut Kohl, van 1982 tot 1998 bondskanselier van Duitsland, wordt door velen beschouwd als de architect van de Duitse hereniging in 2000. Een toonaangevend figuur in de politiek dus. Zo toonaangevend is Vince Kohl niet op zijn gebied, de voetbalsport. Nog niet, zou je ook kunnen zeggen, want zijn trainer Ronald Ermes stelt het jonge ventje niet voor niets op. In de eerste competitiewedstrijd tegen Meerssen startte hij in de basis en afgelopen zondag, tegen De Baronie, stond hij alweer aan de aftrap. Vince, geboren op 28 december 2001, was de jongste van de ploeg en met hem stonden er nog een paar jonge, zelf opgeleide spelers bij TOGB op het veld.

Spelen tegen een titelkandidaat als De Baronie is iets heel moois en iedereen was reuze benieuwd hoe TOGB het er als debutant in de hoofdklasse van af zou brengen met al die jonkies in de ploeg. Ga maar na: rechtsback Vince Kohl is 18 jaar oud, linksbuiten Guus Steerneman is net een paar maanden 19 en Jordan Weegman, Wouter Vermeer en Merick Heintjes zijn ook nog niet ouder dan 20. Ze mochten tegen De Baronie allemaal beginnen. Dan ga ik denken dat trainer Ronald Ermes nog overwogen had om een E-spelertje op te stellen tegen de Bredanaars, maar daar had hij toch maar van afgezien.

De jeugdige thuisploeg gaf in het begin van de wedstrijd prima partij. Vince, die als rechtsback geen enkel risico nam en het opbouwen overliet aan anderen, stond zijn mannetje. Veel lijf-aan-lijf-duels had hij in die beginfase niet uit te vechten, want hij hield zich prima staande door zich goed op te stellen. Heel TOGB zat toen trouwens lekker in de wedstrijd, maar dat veranderde op slag toen scheidsrechter Miquel Tjong A Hung een ongelukkige handsbal van Wouter Vermeer zwaar bestrafte. Rood en penalty, vond hij. De strafschop werd koelbloedig benut door Jorik Mijnhijmer.

Twee minuten later lag de bal weer op de stip, nu na een overtreding op Jens Wirix. Op deze strafschop, die wederom door Jorik Mijnhijmer feilloos benut werd, viel helemaal niks af te dingen, maar met die 0-2 en een man minder was de wedstrijd natuurlijk wel gespeeld. Vanaf dat moment had Vince Kohl het moeilijk en al zijn ploegmaten ook. Ze werden overlopen door de spelers van De Baronie die met vele positiewisselingen optimaal gebruik maakten van de ruimte. Vince had op rechts meestal te maken met de beweeglijke Jason Tjien-Foon, die vaak naar binnen trok. Vince mee natuurlijk, maar hij moest ook de flank in de gaten blijven houden want daar kwam dan Wouter Prent steeds opzetten, de Bredase linksback. En Moustafa Mohammed en Jens Wirix doken ook vaak bij hem in de buurt op. En zo ging het in het midden en op links ook. Er was geen houden aan, zeker niet toen De Baronie nog voor rust na een heerlijke aanval de 0-3 maakte.

Wat doe je dan als piepjong verdedigertje? Ga je dan wild om je heen schoppen? Of speel je dan verstoppertje? Houd je je dan een beetje afzijdig van het spel, bang om iets verkeerds te doen? Nee hoor, Vince bleef fier overeind. Hij bleef geconcentreerd zijn best doen, won een paar duels en behield zijn kalmte. Natuurlijk had hij een rotmiddag. Natuurlijk was de uiteindelijke overwinning van de bezoekers dik verdiend. Maar het was ook geflatteerd. Pech voor Vince en zijn ploegmakkers was het feit dat arbiter Tjong A Hung de regels wel heel erg strikt hanteerde. Dat mag hij doen trouwens, want als hij dat niet doet, fluit hij over een paar weken op een lager niveau.

Op een lager niveau acteren, daar hoeft Vince nog niet over na te denken. Hij maakt deze weken kennis met de harde wetten van het topamateurvoetbal. ‘Welkom in de hoofdklasse’, zei zijn trainer Ronald Ermes eerder al, toen ze twee weken geleden tegen Meersen met een 1-3 ruststand de kleedkamers opzochten. Toen werd het nog 3-3. Een gelijkspel tegen De Baronie zat er zondag na die 0-3 nooit meer in, maar ik hoop dat Vince en zijn ploegmakkers hier lering uit trekken. Dat ze nog beter bij de les blijven. Die jonge gasten van TOGB kunnen echt wel voetballen. Dat bewees het begin van de wedstrijd. Nog een paar van deze ervaringen kunnen Vince Kohl alleen maar sterker maken. Zo kan hij groeien, zich als voetballer verder ontwikkelen. Dan wordt hij straks echt een Helmut Kohl, iemand die toonaangevend voor zijn ploeg is.

Laat een antwoord achter