Column Jan Schoonen (459): Alessandro Franzoso (Spijkenisse)

1

Peter Wubben, de vorige trainer van Spijkenisse, liet hem debuteren op 16 maart 2018 in de thuiswedstrijd tegen Jong FC Den Bosch. Twee weken later, uit bij RKAV Volendam mocht hij als verdedigende middenvelder weer meedoen. Die dag verloor Spijkenisse met 6-0. Als je naar die cijfers kijkt zou je kunnen concluderen dat Alessandro Franzoso, want over hem gaat het hier, er helemaal niets van kan. Dat hij de nodige steekjes laat vallen. Maar dat is scorebordjournalistiek, zou Co Adriaanse zeggen. Alessandro, of Ali zoals hij bij Spijkenisse genoemd wordt, heeft inmiddels zijn plekkie in het elftal opgeëist en zijn draai gevonden. Vorig seizoen stelde Peter Wubben hem 11 keer op, waarvan 10 keer als basisspeler en Marco van Rijn, de nieuwe trainer van Spijkenisse gaf hem afgelopen zaterdag tegen De Jodan Boys eveneens een basisplaats.

Verrassend was dat niet, want Ali is een erg nuttige speler, die als controlerende middenvelder, spelend vlak voor de defensie, steeds beter in dienst van het elftal gaat spelen. Was hij eerst nogal onstuimig en een beetje ongepolijst, met te veel balverlies tot gevolg, ook omdat hij te veel hooi op de vork nam, tegenwoordig weet hij beter wat hij wel kan en wat niet en gaat daar steeds meer naar handelen. Als je jonge voetballers als hem laat meedoen, dan leren ze heel veel als ze ontvankelijk zijn voor adviezen en raadgevingen van de trainers en van hun ploegmaten die het klappen van de zweep al kennen. En door de ervaring die ze al voetballend opdoen natuurlijk ook.

Zaterdag tegen De Jodan Boys was hij de man op het middenveld die de aanvallen van de bezoekers moest ontregelen. Die rol heeft hij altijd. Hectisch voor hem was het nooit voor rust, want de manschappen van trainer Leen van Steensel namen de tijd om iets op te zetten. In het eerste kwartier werd er meer dan 15 keer teruggespeeld op doelman Roy Rondeltap. Het was breien wat de Goudse ploeg achterin deed en daar namen ze met die terugspeelballen en talloze breedtepassjes ruimschoots de tijd voor. Ali en zijn ploegmaten konden zich daardoor iedere keer weer hergroeperen en gevaarlijk voor het doel van Spijkenisser doelman Michael Termijn werd het nooit, ook al omdat de paar keer dat De Jodan Boys wel over de middenlijn kwam Ali zeer attent was en iedere keer weer de angel bij de tegenstander eruit trok.

Na een corner kopte Anthony Bentem rond de twintigste minuut de 1-0 tegen de touwen en voor rust verkwanselde de thuisploeg zeker drie hele grote kansen. En zoals het dan gaat bij het voetbal viel het doelpunt plots aan de andere kant. In een messcherpe uitbraak ging de bal via Jeroen Borsboom naar Tygo de Berg en diens voorzet werd door Vlatko Lazic koeltjes binnengewerkt. Het was de eerste keer dat de bezoekers bij het doel van Michael Termijn verschenen en meteen was het raak. Bij de tegentreffer was Ali op het middenveld net een stap te laat om de pass van Jeroen Borsboom naar Tygo de Berg te onderscheppen. Je kunt niet overal op het juiste moment op de juiste plek zijn.

In de tweede helft had hij meer werk te verzetten, want toen breiden de bezoekers geen truien meer.  Ze speelden sneller, zetten meer druk en maakten het de Spijkenisseverdedigers moeilijk om op te bouwen waardoor zij meer de lange bal moesten gaan hanteren. En dat gebeurde niet altijd even nauwkeurig. Het spel golfde meer en meer op en neer en dan is Ali op zijn best. Dan moet hij op het middenveld de strijd aangaan, dan moet hij de boel nog meer ontregelen. Heel vaak kwam hij winnend uit de duels tevoorschijn en vaak anticipeerde hij heel goed, zodat hij het duel niet eens aan hoefde te gaan. ‘Prima Ali’, riepen zijn ploegmaten dan. Ali Franzoso is geen opvallende voetballer. Hij is niet de man van frivole bewegingen en doordachte passjes en scoren, dat doet hij ook niet. Maar hij is wel degelijk heel belangrijk voor de ploeg. Hij is een prima speler, eentje die je er heel goed bij kunt hebben. Op Ali kun je bouwen. Ze moeten hem bij Spijkenisse voortaan maar Primali noemen.

1 reactie
  1. Peter Wubben zegt

    Geweldige teamspeler! Binnen en buiten het veld. Een feest voor iedere trainer om in de selectie te hebben. Verdient de aandacht! Leuk Jan!

Laat een antwoord achter