ASWH krijgt bezoek van Noordwijk

0

Afgelopen zaterdag begon na een lange voorbereiding eindelijk de nieuwe competitie in de tweede divisie.

Helaas ging ASWH onderuit bij Kozakken Boys, waardoor de ploeg gebrand zal zijn om zich zaterdag goed te presenteren aan het eigen publiek. In de eerste thuiswedstrijd is Noordwijk te gast. Een ploeg waartegen ASWH al veel historische wedstrijden speelde. Een geduchte opponent dus, maar ongetwijfeld zal de ploeg van trainer Rogier Veenstra gemotiveerd aan de aftrap verschijnen.

Vorig seizoen

Noordwijk liet als kampioen van de derde divisie zaterdag zien ook een niveau hoger prima uit de voeten te kunnen. Bij het stopzetten van de competitie stond de ploeg op de tiende plaats. De 24 gespeelde wedstrijden werden keurig verdeeld in acht zeges, acht remises en acht nederlagen. Goed voor in totaal 32 punten. Hoewel de voorsprong op de teams op de plekken die nacompetitievoetbal betekenden met vijf punten nog niet geheel geruststellend was, twijfelde er eigenlijk niemand aan de overlevingskansen van Noordwijk. De verwachting was dat de ploeg het seizoen vrij zorgeloos zou kunnen uitspelen en zich dan keurig zou handhaven.

Dit seizoen

In diverse voorbeschouwingen duikt Noordwijk ook dit seizoen vooral in de middenmoot op. In de eerste speelronde liet het jonge team direct een glimp van de mogelijkheden zien. Er werd een gelijkspel behaald tegen AFC. De Amsterdammers, toch een titelkandidaat, hadden een omstreden gelijkmaker nodig in Noordwijk. De thuisploeg kwam tot twee keer toe op voorsprong. Marc de Kruijs en nieuwkomer Segun Owobowale tekenden voor de Noordwijkse treffers. Daardoor staat de ploeg na de eerste speelronde op de gedeelde 6e plaats.

Trainer

De selectie van Noordwijk staat voor het vierde seizoen op een rij onder leiding van Kees Zethof. Sinds hij in 2017 van SJC naar Noordwijk kwam, werden louter goede prestaties geboekt. Het kampioenschap in de hoofdklasse werd meteen gevolgd door de titel in de derde divisie en handhaving op het hoogste niveau. Hoewel de sympathieke Zethof, die overigens ook als voetballer voor de club uitkwam, in een interview ooit stelde meer een bouwer dan een schilder te zijn, kan toch wel worden geconcludeerd dat hij de verf in Noordwijk vrij secuur aanbrengt.

Blikvanger

Zethof werkt dit seizoen met een mix van vertrouwde gezichten en, over het algemeen, jonge aanwinsten. Tot de eerste categorie behoren onder meer de verdedigers Guy Smith en Rob Overvliet, middenvelder Raies Roshanali en de aanvallers Nick van Staveren en Denzel James. Als nieuwkomers kwamen onder meer Reno van Heiningen, Toer Bouwman, Derwin Martina, Mats van Kins, Stef van der Zalm, Hidde van den Ende en Segun Owobowale naar de club. De blikvanger is echter Emiel Wendt. Niet alleen door zijn lengte, maar zeker door zijn prestaties. Wendt is al jaren een belangrijke kracht voor Noordwijk. Zo kwam hij vorig seizoen bijvoorbeeld tot tien treffers, maar ook in de voorbereiding van doelpunten speelt hij vaak een grote rol. De defensie van ASWH zal hem zeker in de gaten moeten houden!

Historie

ASWH en Noordwijk troffen elkaar uiteraard regelmatig in de hoofdklasse. De resultaten op sportpark Schildman zijn behoorlijk positief voor de Ambachters. In kampioensjaar 2001/02 werd het bijvoorbeeld 3-1, dankzij goals van Michel Devilee en Louis van Kleef (2). In het seizoen 2003/04 behoedde John Verbaan ASWH voor een nederlaag door de 1-1 te maken. In het goud omrande seizoen 2004/05 werd het ook 1-1. Huidig assistent-trainer Sjoerd van der Waal tekende in dat duel voor het Ambachtse doelpunt. Vervolgens zagen we in het seizoen 2006/07 een uitschieter, toen ASWH na nota bene een 0-1 achterstand bij rust met 5-1 won. Ferry van Lare maakte er drie, Arjan Human schoot twee keer raak. Een seizoen later schoot Nixon Dias in blessuretijd de winnende treffer binnen: 2-1 voor ASWH. In 2009/10 was een goal van Arjan Human voldoende voor een 1-0 zege en het seizoen daarna won ASWH op de openingsdag met 3-2 van Noordwijk. Joshua Brard, Joeri Petrov en Henk Roeland verzorgden de Ambachtse productie. Daarna duurde het een tijd voor beide teams elkaar weer ontmoetten. In het seizoen 2014/15 bleef het 0-0 in Hendrik-Ido-Ambacht, een jaargang later won Noordwijk als koploper met 0-1 door een late goal van Jeroen Borsboom. Dat was een zure nederlaag voor een sterk spelend ASWH. Zoals menig ASWH’er echter nog goed weet, werd dit op 4 juni 2016 meer dan rechtgezet. De Ambachters speelden toen op eigen veld de return van het tweeluik met Noordwijk om promotie naar de derde divisie. Na een 2-2 in Noordwijk volgde op sportpark Schildman een enorme thriller. In een fantastische ambiance kwam ASWH na rust op achterstand door een goal van Marios Lomis. De zoektocht naar de gelijkmaker leek spaak te lopen, tot de extra tijd aanbrak en Robbert Olijfveld heel Hendrik-Ido-Ambacht liet jubelen. De extase werd nog groter toen Peter Verhoeve de Ambachters in de verlenging met een fantastische knal op voorsprong schoot. Het leek eeuwen te duren voor de verlenging over was, Noordwijk kwam nog een keer in de buurt van een gelijkmaker, maar Shabir Isoufi frommelde de beslissende 3-1 binnen. ASWH was gepromoveerd! Bij zowel ASWH als Noordwijk zijn er nog zes spelers actief die op die gedenkwaardige middag speeltijd kregen. In het seizoen 2018/19 troffen de ploegen elkaar in de derde divisie. Noordwijk kwam andermaal als koploper naar sportpark Schildman en nam snel de leiding door een goal van Tjeerd Westdijk. Lester Pires en Peter Verhoeve draaiden de stand echter om in Ambachts voordeel. Na rust zette Westdijk vlot de gelijkmaker op het scorebord, maar Lester Pires hielp ASWH opnieuw aan de leiding. Rob Overvliet zorgde echter voor de 3-3 en daarbij bleef het. Vorig seizoen verliep de wedstrijd minder spectaculair, want goals vielen er niet. Dat had anders kunnen zijn als de kersverse aanwinst Jordie van der Laan kort voor tijd een enorme kans had benut. Het bleef echter bij 0-0.

Zowel ASWH als Noordwijk gaat zaterdag ongetwijfeld op jacht naar de eerste zege. Een mooie wedstrijd lijkt dus gegarandeerd. De wedstrijd is alleen toegankelijk voor ASWH-leden en -sponsoren, die zich via de link elders op de website vooraf dienen te registreren. Supporters die niet naar sportpark Schildman kunnen komen, hebben de mogelijkheid om de wedstrijd op een andere manier te volgen. Bijvoorbeeld via het Twitter-account van ASWH, maar ook door te luisteren naar het verslag van Joost Trouwborst op Atos RTV of op Radio Rijnmond.

Laat een antwoord achter