Jasper Vermeer (Rockanje): ‘De plek in het elftal maakt me niks uit, als ik maar speel’

1

Toen hij bij Rockanje na het seizoen 2017-2018 de overstap maakte van de junioren naar de senioren kwam hij bij de selectie. Maar in het eerste elftal was geen plaats voor hem, vond trainer Harry Rusken. Jasper Vermeer was in de jeugd altijd spits geweest, maar op die positie speelt bij Rockanje Sven Groenenboom in het eerste elftal en die staat buiten elke discussie. Jasper werd in het tweede elftal gezet, maar daar was hij niet zo tevreden mee. Hij wilde dolgraag met het eerste meedoen. Hij trok de stoute schoenen aan, stapte naar de trainer en deed zijn zegje.

Wat zei je toen tegen Harry Rusken?
Jesper: ‘Dat ik graag in het eerste elftal wil voetballen en als dat niet als spits kon, dan maar op een andere plek. ‘Rechtsback of zo’, zei ik tegen hem. Dat heeft Harry kennelijk aan het denken gezet want een tijdje later, tijdens de uitwedstrijd tegen Zwartewaal stelde hij me op. Als rechtsback. En na die wedstrijd ben ik eigenlijk niet meer uit het elftal verdwenen.’

Het heeft dus wel geholpen dat je voor je zelf opkwam.

Jasper: ‘Ja. Ik wilde dolgraag in het eerste voetballen en daarom had ik Harry aangesproken. Hij vond het wel mooi dat ik dat deed.’

De trainer is trouwens lovend over je, want toen we hem inlichtingen vroegen over jou zei hij dat je een fantastische knul bent. ‘Leergierig, sterk als een beer en longen als een paard’, zei hij en ook dat je  een van de jongens bent die het verschil kunnen maken.

Jasper: ‘Dat zijn mooie woorden. Ik doe altijd mijn best en zet me volledig in. Ik leg inderdaad vele meters af in het veld, heb een puike conditie, altijd al gehad. Ook tijdens de verplichte stop in verband met de corona, toen er niet getraind mocht worden, heb ik mijn conditie onderhouden door elke zaterdag hard te gaan lopen. Wat dat betreft ben ik heel blij dat de trainingen weer begonnen zijn.’

Heb je trouwens na je debuut altijd als rechtsback gevoetbald?

Jasper: ‘Nee, ik zwerf een beetje door het elftal. Een vaste plek heb ik eigenlijk niet. De trainer zet me neer waar ik volgens hem nodig ben. De ene keer is dat rechtsback, de andere keer linksback en ik heb ook veel wedstrijden gespeeld als middenvelder, als schakel tussen de 10 en de 6. Waar ik speel maakt me helemaal niets uit, als ik maar in het elftal sta. Waar ik opgesteld wordt, daar doe ik niet moeilijk over. En bovendien: het is toch aan de trainer om te bepalen waar hij je nodig heeft? Ik moet er alleen maar voor zorgen dat hij niet om me heen kan.’

Gezien de woorden van Harry Rusken heb je dat inmiddels al bereikt. Weet je trouwens ruim van te voren waar hij je op gaat stellen?

Jasper: ‘Meestal vertelt hij me dat op donderdagavond, op de training. Dan zegt hij waar hij me opstelt en legt meteen uit wat er op die plek van me verlangd wordt. Als ik als middenvelder moet voetballen moet ik onder meer onze spitsen aansturen, zeggen waar ze moeten lopen.  En als ik rechtsback ben, moet ik dat doen in samenhang met de rechtsbuiten. Als die naar binnen komt nabij de middenlijn, dan moet ik er overheen. Zo zitten er aan elke plek in het elftal wel afspraken en opdrachten vast. Soms zegt hij het nog niet op donderdagavond. Dan geeft hij de opstelling pas prijs op zaterdag, als we bij elkaar gekomen zijn. Om de boel scherp te houden, denk ik, of om te verrassen.’

Maar als je rouleert op verschillende posities in het elftal krijg je toch nooit de vastigheid van een plek?

Jasper: ‘Dat vind ik niet erg. Ik vind het wel leuk dat ik op die manier gebruikt wordt. En wat die vastigheid betreft, ik pas me wel aan. Ik ben nog jong en kan op deze manier nog veel leren en mezelf verbeteren. Harry vind dat ik niet zo goed kan koppen en daar heeft hij gelijk in. Ik time niet altijd even goed. Dat moet inderdaad beter, maar zulke dingen kunnen alleen maar beter worden als je veel speelt.  En dat doe ik gelukkig.

Ben je trouwens bij Rockanje de enige jongen die een beetje zwerft door het elftal.

Jasper: Nee, ook Delano Diemers en Menno Schruijer hebben geen vaste plek. Zij spelen dan op de ene plek en dan op een andere.

Tot slot: wij hoorden ook dat je bij Rockanje al een paar jaar jeugdelftalletjes traint. Waarom doe je dat?

Jasper: ‘Een paar jaar geleden zochten ze bij Rockanje iemand die de minipupillen wilde gaan trainen. Samen met Bart Talboom, inmiddels ook een selectiespeler, ben ik dat gaan doen. Later ben ik de Onder 15 gaan doen, 17 jaar was ik toen zelf. De Onder 15 doe ik nog steeds, door de week trainen en op zaterdag de wedstrijd coachen. Dat is heel leuk om te doen en het mooiste is als je de kinderen progressie ziet maken. Ik praat daar vaak met Harry Rusken over, als ik vragen heb kan ik altijd ben hem terecht. Ik ga ook de cursus voor TC3 doen. Niet om nu al trainer van een selectie te worden, maar om me meer te verdiepen in het trainen van mijn jeugdelftal. Met de jeugd werken is heel leuk en op deze manier kan ik ook nog iets terugdoen voor de vereniging. Toen ik klein was had ik namelijk ook altijd trainers en leiders die dat als vrijwilliger deden.’

1 reactie
  1. Harry Rusken zegt

    Kanjer !

Laat een antwoord achter