Column Jan Schoonen (455): Joel Kroon (Zwartewaal)

0

Ook vierdeklasser Zwartewaal heeft zijn eerste oefenwedstrijd gespeeld. Afgelopen zaterdag speelden de mannen van de nieuwe trainer Dave de Jong tegen Abbenbroek en hoewel de aanvangstijd al naar 11 uur ’s ochtends vervroegd was,  was het bloedheet. Geen weer om achter een bal aan te rennen, maar als je een plekje wil veiligstellen in het eerste elftal moet je er iets voor over hebben. Bij Zwartewaal hebben ze niet alleen een nieuwe trainer, er zijn ook nog eens 10 nieuwe spelers bijgekomen en dan is het dringen voor het eerste elftal. Ook Abbenbroek heeft in de overschrijvingsperiode trouwens een bataljon nieuwe voetballers aan zich verplicht en daar waren de nodige centjes aan te pas gekomen. Bij Zwartewaal doen ze daar niet aan.

Zaterdag stond de thuisploeg na maanden gedwongen pauze dus eindelijk weer eens aan de aftrap van een wedstrijd. De spelers hadden er zin in. Ze waren bijzonder gretig, zo bleek al rap. Ondanks de tropische hitte was van enige terughoudendheid geen sprake, want vanaf de aftrap stoven ze over het veld. De jongen die de meeste meters van allemaal aflegde, was Joel Kroon, die van de warmte kennelijk geen last had. Joel keek niet op een inspanning meer of minder en het mooiste voorbeeld van zijn nimmer aflatende ijver was diep in de tweede helft, toen het merendeel van de spelers al op apegapen lag. Zijn ploegmaat Raydell Apostel, nog maar koud op het veld als invaller, was op de rechterflank met de bal aan de haal gegaan en in het midden spurtte Joel de vrije ruimte in. Raydell zag hem, speelde de bal ook in zijn richting, maar een verdediger van Abbenbroek stond op de goede plaats om het leer te onderscheppen en ging ermee aan de haal. Joel, die met die sprint naar voor toch net al een fikse inspanning had geleverd, achtervolgde de Abbenbroekspeler tot op eigen helft. Met zijn conditie zit het dus wel snor, niet verwonderlijk, want bij Zwartewaal zijn ze op verzoek van de spelers al zo’n week of 10 aan het trainen. Je kon op het veld zien dat ze daaruit hun voordeel haalden. Ze waren verder dan hun tegenstanders, die vanaf half juli in training zijn. Bij Abbenbroek liep het allemaal nog wat stroef, die jongens hadden zichtbaar meer last van de warmte en waren nog niet zo gewend aan de inspanningen. Daarom sloten de linies niet aan en was er overal op het veld veel ruimte en daar maakten de spelers van Zwartewaal dankbaar gebruik van, Joel Kroon voorop.

Joel is een echte jongen van de club. Zijn vader speelde bij Zwartewaal vroeger al in het eerste, zijn oom zit er in het bestuur en zelf voetbalt hij, buiten een uitstapje van een paar jaar naar de jeugd van Brielle, zijn hele  leven al bij Zwartewaal, dat misschien wel het mooiste tenue van de regio bezit. Het blauwwit verticaal gestreepte shirt is bijzonder fraai, de diepblauwe kousen met horizontale witte banden zijn geweldig. Het is alleen jammer dat de goudkleurige rugnummers niet te lezen zijn. Dat is nog een aandachtspuntje.

Toen ik een paar keer goed gekeken had, zag ik dat Joel nummer 10 op zijn rug had staan. Een spelmaker is hij trouwens niet. Hij is meer een speler die overal en nergens opduikt, als een duvel uit een doosje. En daarbij verschijnt hij heel vaak op het juiste moment op de juiste plek, zoals bij het doelpunt dat hij maakte, de 4-0. Dat was een simpele intikker, maar hij stond er toch maar mooi. Duels schuwt Joel trouwens ook niet en het was fascinerend te zien hoe hij er in kletste bij Rhafotsky Godoy,een beer van een centrale verdediger met bovenbenen die welhaast groter zijn in omvang dan het middenrif bij Joel. En toch won Joel dat duel.

Bij Zwartewaal knokken ongeveer 20 spelers voor een plek in het eerste elftal en trainer Dave de Jong zal nog een paar moeilijke keuzes moeten maken, maar het kan niet anders of Joel Kroon is nu al verzekerd van een basisplaats. Hij is ijverig, hij heeft snelle, korte bewegingen in huis waarvan je kunt genieten, zoals die actie nabij de middenlijn waarbij hij met zijn snelle voetjes Jean Paul van Diggelen in de luren legde. En hij duikt altijd op het juiste ogenblik op de juiste plaats op. Ik zou het wel weten als ik zijn trainer was. Als Joel dit seizoen bij Zwartewaal niet in de basis staat, vreet ik mijn balpen op.

Laat een antwoord achter