Velden Varkenoord wijken voor 866 woningen en twee scholen

6

Op Feyenoords’ voormalig trainingscomplex Varkenoord komt binnen enkele jaren een parkachtige woonbuurt met wandel- en fietsroutes waarin sporten en bewegen centraal staan.

De autoluwe buurt naast De Kuip biedt ruimte voor 866 woningen, twee middelbare scholen en een sportcomplex. Het stedenbouwkundig ontwerp voor dit deel van de Sportcampus van Stadionpark is door het college van B en W vastgesteld.

Tuinstad van de 21ste eeuw

Op de sportcampus is er veel ruimte voor sport en bewegen. Zo komen er fiets- en wandelroutes die de wijk verbinden met Park De Twee Heuvels. De groene sportcampus is grotendeels autovrij. Zo ontstaat een tuinstad van de 21ste eeuw. Het hoogteverschil op het terrein wordt namelijk benut om een mobiliteitshub te maken. Dit is de centrale parkeervoorziening met deelauto’s en -fietsen en wijkvoorzieningen zoals een pakketafhaaldienst, een kinderdagverblijf en werkplekken. Er komt ook een multifunctioneel sportcomplex.

,,Het gebied rond De Kuip ondergaat de komende jaren een metamorfose en wordt een groene wijk met veel sportieve activiteiten’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). ,,De woningen zijn een mix van appartementen en eengezinswoningen in verschillende prijssegmenten. Zo is er plek voor starters, senioren en voor sociale stijgers uit de omringende wijken op Zuid.’’

Actieplan middenhuur

In de gebiedsontwikkeling zijn 260 woningen opgenomen in het middensegment. Het college lanceerde vorig jaar het actieplan middenhuur om Rotterdammers met een middeninkomen (bruto inkomen tussen 37.000 en 55.000 per jaar) meer aan de stad te binden. Veel mensen, bijvoorbeeld politieagenten, verpleegkundigen en onderwijzers, met zo’n inkomen slagen er nu niet in om een betaalbare woning tussen de 750 en 1.000 euro kale huur te vinden in Rotterdam. Deze nieuwe wijk biedt in totaal 30 procent midden- en 20 procent sociaalsegment.

Twee middelbare scholen met 1700 leerlingen

Het onderwijsaanbod op Zuid moet aantrekkelijker en veelzijdiger en de kwaliteit van de huisvesting moet beter. Dat zijn de afspraken die gemeente Rotterdam in 2018 in een convenant met de schoolbesturen CVO, LMC en BOOR heeft afgesloten. De komst van twee middelbare scholen naar de Sportcampus maakt hier onderdeel van uit. Zo’n 1700 leerlingen krijgen hier straks onderwijs in het vmbo, mavo, havo en vwo. Er wordt nu hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de scholen in augustus 2024 hun deuren kunnen openen. Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme): “Dit is een mooie stap naar een veelzijdiger, solider en toekomstbestendiger voortgezet onderwijs op Zuid. Ik ben daar erg blij mee. Voor alle kinderen van Zuid wordt het onderwijsaanbod zo nóg aantrekkelijker.”

6 Comments
 1. Marvin Blaak zegt

  Devin Aardoom

 2. Raphaël Doornink zegt

  René Doornink

 3. Inge van Vliet - Heus zegt

  Waneer kan er ingeschreven worden, en bij wie . Welke makelaar????

 4. Edwin Jongejan zegt

  Harry Berrens
  Guis gaat schilderen zegt ie

 5. Rick Boonstra zegt

  klinkklare onzin verhalen de kuip wordt gewoon gerenoveerd is veel goedkoper en beter voor Feyenoord dan een betonbak in de maas

 6. Anna Sc zegt

  Yrreb Corèl

Laat een antwoord achter