Niels de Visser (GOZ): ‘Afgelopen jaar werden we geen kampioen, dan moeten we dat komend seizoen maar worden’

2

Het was even uitzoeken waar we elkaar zouden treffen om met elkaar te praten, maar gelukkig bood de werkploeg van GOZ uitkomst. ‘Kom maar bij ons in de kantine zitten, want Bram Hazelbag zal er zijn voor jullie’, nodigde Jan in ’t Veld ons uit. ‘Dat is geweldig’, zo reageerden we dankbaar. Jan had meteen een snedig antwoord paraat: ‘Wij zijn een geweldige club.’

Zo konden we ongestoord praten met Niels de Visser, de 20-jarige veelvuldig scorende spits van GOZ, een voetballer waar menig trainer van tegenstanders in de vierde klasse H zijn verdedigers voor waarschuwt. ‘Waar is het eigenlijk voor’, had Niels trouwens gevraagd toen we een afspraak met hem maakten voor dit interview. ‘Voor VoetbalRotterdam’, was het antwoord. ‘VoetbalRotterdam? Is dat een blad of zo’, had hij gevraagd. Op de reis naar het clubgebouw van GOZ in Mijnsheerenland moesten we nog wel even denken aan die vraag van Niels.

Wist je echt niet dat VoetbalRotterdam een site is waar je allerlei nieuws en weetjes van clubs uit de regio kunt lezen?

Niels: ‘Nee, echt niet. Ik ben er niet zo mee bezig om allerlei nieuws van voetballers en clubs uit de buurt te achterhalen. Er zijn bij ons in de selectie van GOZ genoeg voetballers die dat wel doen, dus van hen hoor ik wel eens wat. Maar zelf achter de computer gaan zitten of op mijn telefoon kijken en op die manier alles bijhouden, nee, dat zal ik niet doen. Ik vind voetballen echt fantastisch, maar ik hoef er niet alles van te weten.’

Je kunt dus geen zes spelers opnoemen van een ploeg als Zinkwegse Boys bijvoorbeeld, elk jaar toch een tegenstander van jullie in de competitie.

Niels: ‘Ik kan er zelfs geen twee opnoemen.’

Vertel eens waarom je voetballen zo fantastisch vindt.

Niels: ‘Omdat je samen met jongens die je heel goed kent en die je vrienden geworden zijn  wedstrijden probeert te winnen. Het laatste anderhalf seizoen lukt ons dat best wel vaak en je kunt je voorstellen dat we daar veel voldoening uit halen. Het is bij GOZ heel gezellig. Ik haal veel plezier uit het spelen van wedstrijden en trainingen zijn  ook leuk om te doen.’

Heb je altijd bij GOZ gevoetbald?

Niels: ‘Ja. Ik ben begonnen toen ik 4 jaar was en heb al die jaren daarna alleen maar bij GOZ gevoetbald.’

Hoe ben je in het eerste elftal terechtgekomen?
Niels: ‘Dat was 2 ½ jaar geleden. Ik voetbalde toen in de A1, maar bij het eerste elftal hadden ze toen veel problemen met de personele bezetting. Er waren een paar spelers verhuisd  en Pascal van den Hoek, die toen al trainer was bij GOZ, had dringend aanvulling nodig. Halverwege dat seizoen is ons A-elftal opgeheven en de spelers werden toen verdeeld over het eerste en het tweede. Ik ben toen bij het eerste elftal terechtgekomen.’

Deed je vanaf dat begin ook mee?

Niels: ‘’ Ja, maar mijn debuut had ik voor de opdeling van ons A-elftal al gemaakt. Dat was uit bij OSV in Oud-Beijerland, voor de competitie. Toen waren er weinig voetballers beschikbaar en mocht ik meedoen. We wonnen die wedstrijd met 1-0 en ik maakte die goal. Dat was wel mooi. Maar het bleef bij die ene wedstrijd, want daarna speelde ik weer gewoon mijn wedstrijdjes bij de A’s. Totdat we opgedeeld werden.’

Je staat in spits. Ben je dat altijd geweest?

Niels: ‘In de jeugd was ik altijd linksbuiten en na mijn overstap naar het eerste elftal stelde de trainer mij ook op die positie op.  In de jeugd scoorde ik best wel vaak, maar als linksbuiten in het eerste niet meer zo heel veel. Het was flink wennen in het begin. Het was allemaal veel fysieker dan ik gewend was. Inspannender ook, want je was constant aan het rennen. Na een wedstrijd was ik altijd totaal versleten. Vorig seizoen heeft Pascal me ook een paar keer uitgeprobeerd als linker middenvelder, maar dat ging niet zo lekker. Ik moest veel achter een man aan rennen en dat vond ik niet zo heel leuk. Verdedigen kan ik ook niet zo goed. Gelukkig werd ik na een paar wedstrijden weer op een andere plek gezet. Ik werd spits. Dat is wel een geweldige plek. We spelen 4-4-2 en voorin moet ik het samen met  Rick Jeanson of met Gerben de Winter zo verdelen, dat we aanspeelbaar zijn en ons ding kunnen doen. De ruimtes gebruiken, loopacties maken, ons aanbieden, wisselen van positie en meer van dat soort dingen. Maar als spits moet je ook verdedigende taken doen en daar had ik nooit bij stilgestaan. Als backs van de tegenstander doorschuiven moet ik hen proberen af te stoppen. Met hem meegaan, totdat een ploegmaat hem van mij overneemt. Dat gebeurt en ik hoef gelukkig niet altijd heel ver mee terug. Dat we elkaar op het veld goed coachen, veel met elkaar praten en taken van elkaar overnemen, dat is wel een van de kwaliteiten van ons. Bij andere ploegen schelden ze elkaar soms helemaal verrot. Dat gebeurt bij GOZ niet, daar zijn we hier niet zo van gediend. Je zal mij trouwens niet veel in onze eigen zestien aantreffen. Ook niet bij corners of vrije trappen van de tegenstander, want koppen kan ik niet zo goed.’

Zo kan er wel optimaal gebruik gemaakt worden van je kwaliteiten: voorin gevaarlijk zijn. Wij weten dat bij tegenstanders je naam vaak genoemd wordt. Dat jij een voetballer bent die ze in de gaten moeten houden.

Niels: ‘Ja, dat merk ik op het veld ook en vooral na de wedstrijden, haha. Want soms zit ik helemaal onder de blauwe plekken.’

Hoe reageer je daarop?

Niels: ‘Als ik reageer, dan is het verbaal. Dan zeg ik dat ze normaal moeten doen, of zo. Fysiek zal ik de strijd nooit aangaan, want ik sta altijd tegen bomen van kerels en die strijd win ik dan toch nooit van die grote beren.’

Afgelopen seizoen, voortijdig beëindigd vanwege de coronacrisis, ging het voortvarend met jou en met GOZ. Op het moment dat de competitie definitief stilgelegd werd, stonden jullie onbedreigd bovenaan en een kampioenschap leek nog een kwestie van tijd.

Niels: ‘Het was wel jammer dat we geen kampioen geworden zijn en ook dat we niet promoveerden. We hadden net geen punten genoeg om dat wel te doen. LMO is als enige vierdeklasser gepromoveerd, wij niet. Dan moeten we het komend seizoen maar gaan doen. Ik zie dat wel zitten en kan niet wachten totdat het seizoen weer begint.’

Oké, dan weten we nu wel genoeg van je. De weergave van dit gesprek zal vanaf aanstaande dinsdagmiddag te lezen zijn. Op VoetbalRotterdam.nl.

Niels: ‘Dat zal ik dus wel gaan lezen, haha.’

2 Comments
  1. Dhr. K. Letskoek zegt

    Leuk interview. Laten we hopen dat je woorden uitkomen, Niels.

  2. Willem DE Vroedt zegt

    Haha denk het niet

Laat een antwoord achter