Nafluiten (95): Bijverdiensten

0

Ik fronste mijn wenkbrauwen bij het lezen van ‘zomaar een persberichtje van de politie in het midden van de Randstad’. Bij een routine onderzoekje in een bijgebouw van een kantine van een voetbalclub, halverwege juni, troffen twee wijkagenten daarin de restanten van een wietkwekerij aan.

De politie bleek getipt. Het bijgebouw was voor de coronacrisis in gebruik voor de opslag van bier, frisdranken en verpakte etenswaren zoals chips, snoepgoed en andere hapjes. Gedurende normale voetbalseizoenen diende het als tussentijdse opslag, omdat de opbergruimten in de kantine dan voor andere doeleinden konden worden gebruikt. De kantine zelf was toen uiteraard nog gesloten. De betreffende club volgde netjes de KNVB- en RIVM-voorschriften.

Toch bleek het bijgebouw een mooie gelegenheid voor criminelen om dit tijdelijk te gebruiken voor het genereren van wat bijverdiensten. De politie heeft op basis van wat men aan sporenonderzoek kon verrichten een inschatting gemaakt dat in de totale ruimte zo’n 450 hennepplanten konden worden gekweekt en geoogst. Toch goed voor 28 gram per plant. Justitie gaat uit van een waarde van 3,28 euro per gram, oftewel 3.280,00 euro per kilo. Tel uit je winst.

Uiteraard wist niemand bij de club hiervan. Althans, dat verklaarde het bestuur. Maar niemand van de clubleiding kon de politie aangeven waarom er geen braak- of slijpsporen te zien waren bij de ramen en deuren en het sluitwerk van het bijgebouw. Ook was er geen hangslot of iets dergelijks aangebracht dat duidde op gebruik door anderen.

Sporenonderzoek maakte verder ook niet duidelijk wie de gebruikers van het bijgebouw geweest zouden kunnen zijn. Men had handschoenen gebruikt. Wel werden er enkele afvalverpakkingen en wat aanstekers gevonden. Maar ook daar werd niets op gevonden dat mogelijk kon leiden tot het vinden van de daders.

Het bijgebouw en de twee scheidsrechterskleedkamers grenzen aan elkaar. Was er twee seizoen geleden nog voor het fluiten van een wedstrijd in het kader van de KNVB beker. En ben er misschien binnenkort ook weer als ik mijn vervolgstappen zet op de voetbalvelden. Maar ik zal dan heus niet anders kijken naar dat gebouw als de vorige keer. En ook niet naar het bestuur. Waarom zou ik? Toch?

Egbert Egberts floot veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Blies ook een aantal jaren op hoog niveau basketbal. Keert na een blessure die driekwart jaar tijd in beslag heeft genomen weer terug op de voetbalvelden. Schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, over mooie personen en over actuele gebeurtenissen in het amateurvoetbal en daarbuiten. Reacties? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.

Laat een antwoord achter