Mels van Driel (37) stopt met onmiddellijke ingang met voetballen: ‘Ik word TD bij ASWH’

0

Eigenlijk hadden we met hem willen praten over het tiende jaar dat hij als voetballer in gaat bij ASWH. En ook over hoe hij terugkijkt op het door corona abrupt beëindigd seizoen 2019-2020, waarin hij vanwege blessureleed weinig speelde. Dat is allemaal wel aan bod gekomen tijdens ons gesprek, maar Mels van Driel meldde ook dat hij stopt als voetballer bij de tweededivisionist uit Hendrik-Ido-Ambacht. Met onmiddellijke ingang. Hij wordt technisch directeur, de opvolger van Wim Helmink die bij ASWH deze functie bijna 34 jaar bekleedde. ‘Onlangs zijn het bestuur en ik dat overeengekomen, maar er moeten nog wel een paar puntjes op de i gezet worden’,  zegt hij. ‘Ik heb het afgelopen maandag aan de spelers verteld, trainer Rogier Veenstra wist het al, dus waarom zou ik het niet tegen jou zeggen?’

Hoe is dat zo gekomen? Je wilde toch eigenlijk nog een jaartje voetballen?

Mels: ‘Dat is eigenlijk een samenloop van omstandigheden. Wim Helmink, die vele, vele jaren TD was bij ASWH, had eerder dit jaar al aangegeven dat hij in juni zou stoppen. Er moest dus een nieuwe TD komen. Ik was eigenlijk van plan nog een jaartje door te gaan als voetballer, maar ik had ook al bericht gekregen dat ik geen nieuw contract zou krijgen. Daar was financieel geen ruimte meer voor.  Het budget liet dat niet meer toe. Ik zou dan op blanco basis moeten gaan voetballen. Dat had ik misschien nog wel gedaan ook, maar om ruim 20 uur in de week bezig te zijn met voetballen en trainen en daar geen vergoeding voor te krijgen, dat is nogal wat. Bovendien was ik niet helemaal fit, mijn achillespees voelt niet lekker aan. Toen de functie als TD vrij kwam, was dat voor mij op het juiste moment. Als ik een jaar gewacht had, had de vereniging natuurlijk allang een nieuwe TD aangesteld en was die functie dus vergeven. Ik ga hier het tiende seizoen in en ASWH is toch wel mijn club geworden. Zo kan ik nog altijd nauw betrokken blijven bij de selectie, iets wat ik heel graag wil’

Je trainer, Rogier Veenstra, vertelde dat je als voetballer je verdiepte in de jonge jongens van je ploeg. Dat je hen op hun gemak stelde, dat je altijd met hen bezig was, aandacht voor hen had en oprecht in hen geïnteresseerd was. En dat je geblesseerde spelers altijd vroeg hoe het met hun herstel was. Dat deed je volgens hem al als profspeler bij RBC Roosendaal, waar hij mensen kent die daar speelden toen jij daar voetbalde. Als TD kun je hiermee dus verder gaan.

Mels: ‘Zeker en daarom vind ik het ook zo leuk. Want nu kan ik blijven doen wat ik altijd al gedaan heb. Ik ben echt niet van plan om twee keer in de week te gaan scouten. Natuurlijk zal ik verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van de selectie in de komende jaren, dus scouten zal onvermijdelijk zijn evenals gebruik maken van het netwerk dat ik als speler heb opgebouwd, maar ik wil vooral een steun en toeverlaat zijn voor de selectiespelers van ASWH en voor trainer Rogier Veenstra. Ik zie dat helemaal zitten.’

In de rol die je tot nu toe als speler vervuld hebt, ben je voor een trainer goud waard, zegt Rogier Veenstra. ‘En ook voor ASWH’, zei hij erbij. Dan valt met deze nieuwe functie voor jou dus alles op zijn plek.

Mels: ‘Ik heb me altijd al bemoeid met het reilen en zeilen van het team. Ik heb mijn mening altijd gegeven, of me dat nu wel of niet gevraagd werd. We hebben wel meer jongens in de selectie die dat doen, Jesper van den Bosch en in vorige jaren David Almeida bijvoorbeeld. Maar zij richten hun aandacht daarbij op het fysieke gedeelte. Ik ging altijd meer in op het tactisch verhaal, met het lezen van een wedstrijd. Zo vertelde ik bijvoorbeeld in de rust van de nacompetitiewedstrijd tegen OFC dat we niet moesten meegaan in hun fysieke spel. We moesten ophouden met rennen en vliegen, maar meer over de grond gaan voetballen. Ja, dat werd geaccepteerd door de anderen. Na 65 minuten kwamen we 2-0 achter, maar door te voetballen wisten er nog 2-2 van te maken en gingen we door. Dat was wel mooi.’

Zijn rond die tijd trouwens de problemen met je achillespees begonnen?

Mels: Op het einde van dat seizoen, uit bij ODIN, voelde ik iets aan mijn achillespees. Hij was wat stijfjes. Ik heb die wedstrijd gespeeld, maar het voelde niet lekker. En later verergerde het. Omdat we ons met een periodetitel verzekerd hadden van de nacompetitie met als inzet een plek in de tweede divisie ben ik door blijven gaan. Ik trainde niet meer, leefde eigenlijk alleen van wedstrijd naar wedstrijd. Ik kon mijn schoen nauwelijks meer over mijn voet krijgen, maar ik bleef voetballen, op het einde met vijf, zes pijnstillers per keer. Normaal ben ik daar helemaal geen voorstander van, maar plaatsing voor tweede divisie afdwingen, daar wilde ik heel ver voor gaan. Al scheur ik mijn achillespees finaal af, dan is het dat nog waard, vond ik. Uiteindelijk wonnen we de nacompetitie en zat ASWH in de tweede divisie.’

Maar jij speelde in die tweede divisie pas na de winterstop.

Mels: ‘Voetballen ging echt niet. Ik had veel te veel last van mijn achillespees. Hij was niet afgescheurd, maar ik kon niks. Ik heb contact gezocht met Mikael Kuijpers, die ik nog kende van mijn tijd in de jeugd bij Feyenoord. Ik heb een half jaar lang met hem getraind. Na de winterstop was ik pas fit en zat ik weer bij de wedstrijdselectie. De eerste wedstrijden speelde ik nog niet. Tegen De Treffers, GVVV en IJsselmeervogels viel ik vlak voor het einde in en pas tegen Jong Volendam stond ik in de basis en speelde de hele wedstrijd. En toen kwam de corona.’

Was je op dat moment fit?

Mels: ‘Voor de volle 100 procent. Ik had nergens last van en de dag na de wedstrijd ook niet. Maar vanwege de corona werd de competitie stilgelegd en mochten we wekenlang ook niet trainen. Die lange stop heeft er bij mij geen goed aangedaan. Nu, met de voorbereiding die ik tot nu toe meegedaan heb als voetballer, voelt het weer niet lekker aan.’

Maar je bent nu geen voetballer meer.

Mels: ‘Ik ben acuut gestopt. Ik train ook niet meer mee met de selectie. Wat dat betreft doe ik helemaal niets meer. Het enige wat ik wel ga doen is op dinsdagavond bij de 35+ voetballen, 7 tegen 7. Daar spelen een paar vrienden van me. Verder helemaal niks. Dat zal wel wennen zijn, want vanaf mijn tiende speel ik al op niveau.’

En vanaf nu ga je fungeren als TD van ASWH dat speelt in de tweede divisie.

Mels: ‘Als de corona er niet was gekomen, zouden we onherroepelijk gedegradeerd zijn. Maar dat zijn we dus nu niet. We krijgen nog een herkansing. Als je ASWH op financieel gebied afzet tegen de andere ploegen dan zouden wij een middenmoter in de derde divisie zijn. Maar we zitten in de tweede divisie! En we zullen er alles aan doen om op dat niveau te blijven. Dat betekent dat iedereen het maximale moet brengen, elke dag opnieuw. Dat moeten de spelers doen, dat moeten de trainers doen en ook de andere mensen er omheen. En ik als TD ook. Ik ga nog intenser samenwerken met Rogier Veenstra, de trainer en met de jongens van de selectie. Ik mag het van het bestuur op mijn manier gaan invullen. ‘Je moet het doen zoals jij het wil doen’, hebben ze gezegd in de gesprekken die we een paar weken geleden gevoerd hebben. Daar spreekt veel vertrouwen uit en dat wil ik niet beschamen. Ik heb er ontzettend veel zin in.’

Laat een antwoord achter