Onduidelijkheid over financiële vergoeding bij eredivisie vrouwen

0

Bij de clubs uitkomend in de eredivisie vrouwen bestaat er nog onduidelijkheid op welke financiële vergoeding zij recht hebben. Evenals bij de mannen, werd ook bij de vrouwen de competitie tussentijds gestopt.

Ook de clubs in de eredivisie vrouwen moesten zich bij dit besluit neerleggen. Wat nog wel van belang was, wie er in aanmerking kwamen voor de tickets voor de Champions League. Koploper PSV gaat direct het hoofdtoernooi in. Ajax, op de tweede plaats, kan zich plaatsen via de voorronden.

Schade

De coronacrisis gaat echter ook niet aan die clubs in de eredivisie vrouwen zomaar voorbij. Ook zij lijden financiële schade. Er is door het kabinet 110 miljoen euro toegezegd voor de breedtesport. KNVB-directeur Eric Gudde sprak ook over een vergoeding voor het betaald voetbal in zowel de ere- als de eerste divisie. Maar dan had hij het uiteraard over de eredivisie bij de mannen. Omdat de eredivisie voor vrouwen niet tot het betaald voetbal wordt gerekend en evenmin tot de amateurtak, lijkt nog even onduidelijk waar de clubs kunnen aankloppen voor financiële steun. Alle clubs in de eredivisie krijgen van de bond een structurele jaarlijkse vergoeding van 50.000 euro. De coronacrisis brengt daar geen verandering in laat Kirsten van de Ven (foto), manager vrouwenvoetbal bij de KNVB, weten aan Het Parool. ,,Als je die aparte positie wegneemt, is die vergoeding misschien moeilijker te handhaven.”

Begroting

Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax: ,,Natuurlijk gaat er veel geld om in het mannenvoetbal, maar onze sector mag niet over het hoofd worden gezien.” Clubs proberen hun begroting voor volgend seizoen nu zo goed en zo kwaad als kan met eigen middelen rond te krijgen. Vooralsnog klinkt nergens de noodklok, maar er zullen spannende tijden aanbreken voor een sector die grotendeels afhankelijk is van sponsorinkomsten.

Zichtbaarheid

De KNVB is volop bezig met het vergroten van de zichtbaarheid van het vrouwenvoetbal. Van de Ven: ,,Om de commerciële waarde te kunnen vergroten, zijn we sterk afhankelijk van het bedrijfsleven. Hoe bedrijven uit deze crisis zullen komen, is nu lastig te zeggen. Het is belangrijk dat we goed blijven communiceren. De saamhorigheid binnen het vrouwenvoetbal is iets waar ik erg trots op ben.”

Laat een antwoord achter