Nafluiten (92): Verklaring Omtrent Gedrag

1

Afgelopen week las ik in een persbericht van de KNVB iets wat enerzijds eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar anderzijds ook wel een beetje verontrustend kan zijn.

,,Zonder VOG kun je met ingang van het komende seizoen niet actief zijn als KNVB-official.”

Het is zo, dat sinds 2015 de KNVB de verenigingen aanspoort om voor vrijwilligers een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan te vragen. Dit is één van de maatregelen die een clubbestuur kan nemen om kansen op ‘grensoverschrijdend gedrag’ binnen de vereniging te verkleinen. De VOG is sinds 2015 ook een instroomeis voor alle deelnemers aan een scheidsrechtersopleiding III. Vanaf 1 september 2020 wordt een VOG verplicht gesteld voor alle KNVB-officials in het amateurvoetbal. De KNVB: ,,Zo kunnen we gezamenlijk nog beter zorgen voor een veilige en prettige voetbalomgeving voor iedereen.”

Het is vanzelfsprekend, dat niemand gebaat is bij het toestaan van grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook. Als iemand zijn of haar handjes niet thuis kan houden, tijdens het beoefenen van een sport of vrijwilliger daarin te zijn, dan behoort dit persoon gestraft te worden. Wie daarin te ver gaat, in welke vorm van gewelddadig gedrag dan ook, kan als persoon zodanig gesanctioneerd worden dat hij/zij zijn/haar favoriete sport niet meer mag bedrijven. Tot zover logisch, en begrijpelijk.

Maar er zit ook iets verontrustends aan. Een VOG kun je namelijk met verschillende intenties aanvragen. Je kunt niet alleen daarmee te weten komen of iemand bijvoorbeeld een seksueel delict heeft begaan. Maar je kunt ook achterhalen of iemand een strafblad heeft. En een strafblad hebben betekent niet per definitie dat je je handen niet netjes bij jezelf hebt gehouden. Een strafblad hebben kan door verschillende oorzaken achter iemands naam terecht zijn gekomen. Betekent het dan dat je – als je een strafblad hebt – opeens geen KNVB wedstrijden meer mag fluiten? Dat zou zomaar kunnen. Heb je je als begin twintiger een keer misdragen, heb je je jarenlang daarna prima gedragen, bovendien gedurende al die tijd een uitstekende carrière als bondsscheidsrechter opgebouwd, dan ben je opeens zwaar de pineut.

Ik ken een aantal van die rakkers die een goede staat van dienst hebben als arbiter voor de KNVB, maar die in het verre verleden een keer te opzichtig geknokt hebben, een bankje of een winkeltje hebben beroofd, auto’s hebben gejat, in verdovende middelen hebben gehandeld, iets binnen de openbare zeden hebben gerommeld, wat dingen zijn vergeten aan te geven bij de belastingen of wat vernielingen hebben aangericht onder invloed van de nodige alcoholica. En daarvoor uiteindelijk zijn veroordeeld, soms twee- of zelfs driemalig.

Jij kent hen straks ook. Want zij worden afgevoerd van de KNVB scheidsrechterslijst omdat zij geen VOG kunnen of willen overleggen. En niet omdat zij het te druk hebben in hun privéleven met andere dingen, te oud zijn of het fysiek niet meer aankunnen. Het zal je maar overkomen, zeg. Moet je straks ook nog aan iedereen gaan uitleggen dat je niet meer kunt fluiten omdat je het te druk hebt in je privéleven met andere dingen, te oud bent of het fysiek niet meer aankunt. Anders sta je uiteraard meteen onder verdenking van een (héééééél) lang geleden gepleegd strafbaar feit. Of van meer….

En dat terwijl alleen maar de bedoeling is dat kaderleden van de KNVB, waarvan bewezen is dat zij zich hebben vergrepen aan jeugdige sporter(tje)s en die daardoor een strafblad hebben gekregen, worden geweerd van en langs de sportvelden. ‘Eens een boef altijd een boef’.

Trouwens, nog even dit: kan de KNVB eigenlijk die honderden ‘criminelen’ wel missen?

Egbert Egberts floot veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Blies ook een aantal jaren op hoog niveau basketbal. De scheidsrechter schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, over mooie personen en over actuele gebeurtenissen in het amateurvoetbal en daarbuiten. Reacties? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.

 

 

 

 

1 reactie
  1. Marc Henny zegt

    Los van enige verdere discussie of inhoudelijke punten; De KNVB kan een terugkijk-termijn hangen aan de VOG. Algemeen genomen zou het terugkijk-termijn bijvoorbeeld prima 4 jaar kunnen zijn.

Laat een antwoord achter