Nafluiten (91): De eerste juloe

0

Sportclubs hebben hun accommodatie maandenlang moeten sluiten. Vanaf 1 juloe mogen deze vrijwel allemaal weer open, zij het onder bepaalde voorwaarden en met inachtneming van anderhalve meter afstand. Die door het huidige kabinet graag in de wetgeving opgenomen genomen wordt. Iets waar ik het – als onafhankelijk columnist – overigens radicaal mee oneens ben. Ik schud namelijk graag handen, knuffel als het even kan iedere voorbijganger op straat en omhels menig sporter voorafgaand, tijdens en na de geleverde sportprestatie. Ongeacht waar hij/zij vandaan komt, hoe hij/zij eruit ziet, hoe hij/zij zich voortbeweegt, hoe hij/zij denkt en hoe hij/zij is gevormd.

Met het nieuwe normaal van Rutte en consorten in het achterhoofd is het bestellen van meters bier en bakjes frites met vette mayo in jouw favoriete sportkantine weer mogelijk. En kunnen voetbalverenigingen en andere sportaanbieders weer voorzichtig hopen op wat inkomsten om in de toekomst hun sportaanbod weer financieel mogelijk te maken.

Menige sportvereniging heeft nog een rijksbijdrage van zo’n 4000 euro mogen aanvragen om het verlies aan inkomsten een beetje te kunnen compenseren. Maar niet alle clubs bleken er voor in aanmerking te komen. Onze via belastingen aan de overheid betaalde ’spaargeld voor later’ kan namelijk maar één keer worden uitgedeeld. Of is inmiddels al vergeven. Rutte beloofde iedereen met vier cijfers te compenseren, maar het zou Rutte niet zijn als er ergens addertjes onder het voetbalgras liggen. En ondanks het feit dat de VVD fervent voorstander is van het terugdringen van overheidsmaatregelen en -bemoeienis: regels zijn nu eenmaal regels. En als je geen passende uitleg hebt kunnen geven voor jouw wens om een vergoeding te willen ontvangen voor geleden omzetderving dan pis je naast de pot.

Hopelijk kunnen de beheerders van sportaccommodaties en bestuurders van de getroffen voetbalverenigingen na 1 juloe weer een beetje ademhalen. En kunnen penningmeesters weer serieus gaan begroten hoe zij hun cluppie overeind kunnen proberen te houden. Hoe lastig het wellicht ook is, om met Rutte en consorten te spreken: ,,We zullen niet vergeten wat er is gebeurd, maar het leven gaat uiteindelijk gewoon door.”

Als het aan mij ligt krijgt iedereen na 1 juloe het op z’n of haar heupen en loopt men massaal te kantines plat. Ik roep iedereen dan ook op om in elk geval de eigen sportvereniging te blijven steunen. Ik bestel in elk geval alvast vanaf mijn thuiswerkplek een groot patatje oorlog, een kipcorn en een broodje bal, met pindasaus. Een kratje Hertog Jan bier heb ik twee weken geleden al bij mijn club gekocht. Zodat men over twee weken nieuwe voorraad kan laten aanrukken. Proost.

Egbert Egberts floot veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Blies ook een aantal jaren op hoog niveau basketbal. De scheidsrechter schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, over mooie personen en over actuele gebeurtenissen in het amateurvoetbal en daarbuiten. Reacties? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.

Laat een antwoord achter