Mark Boetekees (KNVB): ‘Vraag aan FIFA transfermarkt op te mogen knippen’

0

Met betrekking tot de internationale transfermarkt dreigt er een probleem te ontstaan voor de Nederlandse betaald voetbalclubs. Dat heeft te maken met het feit, dat er in Engeland, Spanje en Duitsland mu al gevoetbald wordt. In die landen gaat de transferwindow pas na het huidige seizoen in.

Dat betekent, dat clubs in landen waar weer gevoetbald wordt (c.q gaat worden) de clubs tot oktober spelers kunnen kopen, terwijl de transfermarkt voor Nederlandse clubs dan al op slot zit. Dat is een onwenselijke situatie vindt ook de KNVB. ,,We zijn hier druk mee bezig”, laat bestuurssecretaris Mark Boetekees van de KNVB weten aan Voetbal International. ,,We proberen onze markt te laten aansluiten op de internationale ontwikkelingen. Anders is het straks zo dat onze markt gesloten is, terwijl die in de landen om ons heen nog open is. Dat zou betekenen dat spelers na 1 september nog wel kunnen vertrekken uit Nederland, maar dat de Nederlandse clubs geen vervangers meer kunnen halen. Dat vinden we uiteraard geen wenselijk scenario.”

Pauze

In de regels van de FIFA geldt dat de transfermarkt maximaal twaalf weken open mag blijven. De Primera División wordt als alles goed verloopt in de derde week van juli afgerond, de Premier League op 1 augustus. De KNVB gaat hierover in gesprek met de FIFA. Boetekees weer: ,,We gaan vragen of we de markt zouden mogen opknippen. Bijvoorbeeld door ergens een pauze in te gelasten. We zijn dan wel twaalf weken open, maar niet twaalf weken aan één stuk. Dan kunnen clubs wel gewoon vanaf 9 juni de spelers aantrekken en laten meetrainen. In de zomer zou de markt dan tijdelijk dicht gaan en later gaat die dan weer open, zodat we in de pas lopen met de rest van Europa.” De KNVB spreekt de hoop uit, dat de FIFA hiervoor gevoelig is.

Laat een antwoord achter