KNVB gaat ‘Weekendvoetbal’ en competitiestructuur onderzoeken

2

De ledenraadsleden van het amateurvoetbal zijn zaterdagochtend 20 juni bijeengekomen voor de voorjaarsvergadering in Zeist. Een bijzondere vergadering die vanzelfsprekend grotendeels in het teken stond van de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor het amateurvoetbal.

De KNVB heeft voor het amateurvoetbal besloten de ontwikkelingen te onderzoeken in het amateurvoetbal. De KNVB gaat onder meer kijken naar het zaterdag- en zondagvoetbal en de competitiestructuur. Onderstaand een overzicht.

Voorgenomen ontwikkelingen amateurvoetbalcompetities

Ook op het gebied van de amateurvoetbalcompetities staan er komend seizoen verschillende ontwikkelingen op de planning. Enkele voorgenomen projecten:

 • Er wordt een onderzoek gestart rondom het standaardvoetbal om te kijken wat de voorkeur van verenigingen en voetballers is ten aanzien van het zaterdag- en zondagvoetbal en de competitiestructuur.
 • Verdere implementatie van ‘de teamindex’ in alle districten. De teamindex is een verzameling van informatie over de resultaten van een team en de spelers die voor dat team uitkwamen. Zo kunnen we de speelsterkte van teams over de jaren beter inschatten. Deze informatie helpt om een betere indeling van competities te maken, wat leidt tot spannendere wedstrijden met aan elkaar gewaagde teams.
 • Het 4-fasenvoetbal pupillenvoetbal wordt in heel Nederland geïmplementeerd. De komende periode staat in het teken van verder onderzoek naar de rol van de standen en uitslagen in de leeftijdscategorieën Onder 11 en Onder 12.
 • Het competitieformat voor de Eredivisie vrouwen wordt verder gemonitord waarbij ook een benchmark uitgevoerd zal worden met topcompetities in het buitenland.
 • Er wordt een onderzoek gestart naar de juiste scheiding categorie A/B in het vrouwenvoetbal.
 • De Eredivisie zaalvoetbal start met een nieuwe competitieopzet, het zogenaamde ‘split 16-model’. Dit betekent een uitbreiding van 12 naar 16 teams waarbij de ranking van de teams bepalend wordt voor het wedstrijdschema. In competitieland is dit een revolutionair en innovatief model dat een impuls kan geven aan het topzaalvoetbal in Nederland.
2 Comments
 1. Gerard van Hove zegt

  Advies aan de KNVB.
  Laat het hoe het is.

  De aankomende 5 jaar sowieso.
  Misschien alleen nog wat kleine wijzigingen

  Jo8 en Jo9. 6 vs 6
  Jo10 en jo11. 8 vs 8
  Jo12 apart competitie groot veld
  Jo13 vrije competitie

 2. Emil Weijer zegt

  Standen en uitslagen gewoon op voetbal.nl bijhouden! Ook in die leeftijdscategorie moet je toch weten hoe de stand is? Lijkt mij dat je hiermee ook winnaarsmentaliteit creëert……toch?

Laat een antwoord achter