Poortugaal uiteindelijk toch hoofdklasser. Jeroen van Alphen (TC): ‘Toen ik het nieuws hoorde, heb ik gejuicht’

7

De kogel is door de kerk. Volgend seizoen zal Poortugaal in de hoofdklasse voetballen en daar had het een tiental weken geleden niet naar uitgezien. Want toen  maakte de KNVB bekend dat in verband met de coronacrisis de voetbalcompetities niet afgemaakt zouden worden en eveneens dat er in het amateurvoetbal niet gepromoveerd of gedegradeerd ging worden. Maar gisterenochtend kreeg voorzitter Jaap Smaling een verlossend telefoontje. ‘Ik werd al heel vroeg gebeld’, zegt Jaap. ‘Het was een onbekend nummer, zag ik. Zal ik wel opnemen, dacht ik nog. Normaal doe ik dat niet, maar nu deed ik het toch. Bleek het de KNVB te zijn. Die meldde dat wij volgend seizoen in de hoofdklasse ingedeeld zouden worden. Ik heb meteen Jeroen gebeld.’

Jeroen is Jeroen van Alphen, bij SV Poortugaal lid van de technische commissie. Met Jeroen spreken we over de emotionele achtbaan waarin hij zich, samen met iedereen van de club, de afgelopen weken bevonden heeft.

Hoe hoorde je het definitieve nieuws dat Poortugaal komend seizoen hoofdklasser is?

Jeroen: ‘dinsdagochtend, net na half 9. Ik was al op mijn werk toen Jaap belde en zei dat hij zojuist met de KNVB gesproken had. Dat we volgend seizoen hoofdklasser zijn. Ik heb gejuicht en kreeg spontaan kippenvel. Mijn collega’s keken er niet eens van op, ze wisten wel dat ik hier al weken en weken mee bezig was geweest.’

Vertel eens vanaf het begin, vanaf het moment dat de KNVB meedeelde dat er niet gepromoveerd zou worden. Hoe heeft de club daarop gereageerd?

Jeroen: ‘Dat was meteen na de eerste persconferentie van premier Rutte. Die was nog maar nauwelijks uitgesproken of alle clubs in het amateurvoetbal kregen van de KNVB bericht dat de competitie niet afgemaakt zou werden en er niet gepromoveerd en gedegradeerd zou worden. Dat hakte er bij ons flink in, moet ik zeggen. We hebben heel de competitie stijf bovenaan gestaan en hadden alles al ingericht op de hoofdklasse, de selectie incluis. We hebben toen bewust niet als club naar buiten willen treden, want heel het land stond in brand in verband met de coronacrisis. Dan moet je als club niet mekkeren, want alles wat je dan zegt kan verkeerd uitgelegd of begrepen worden. Bovendien is die corona 100 keer belangrijker dan ons clubje. Maar achter de schermen hebben we vanaf het begin wel actie ondernomen. We hebben een brief naar de KNVB gestuurd waarin wij vroegen of er nog eens goed naar onze situatie gekeken ging worden. Ik was toen niet erg positief gestemd, want feitelijk zaten we in het zelfde schuitje als bijvoorbeeld SC Cambuur. En die ving bot. Voor ons was het afwachten.’

Maar toen de KNVB bekend maakte dat clubs een brief konden sturen met een motivatie waarom ze wel zouden moeten promoveren in hun ogen, toen gloorde er weer een beetje hoop voor jullie.

Jeroen: ‘Inderdaad. We hebben toen een tweede brief naar de KNVB geschreven waarin wij alles uitlegden. We gingen daarbij uit van onze eigen situatie, dat we ver voor stonden in de stand bijvoorbeeld. Nooit hebben we het in onze communicatie met de KNVB over andere clubs gehad, ook niet gewezen op het feit dat Achilles’29 in de hoofdklasse na 20 wedstrijden 1 punt had. Dat vonden we niet netjes, zo ga je niet met collega-clubs om. We hebben het alleen over ons zelf gehad. Maar we hadden nog altijd niks. We konden alleen maar afwachten hoe het zou uitpakken. Toen weer iets later bekend werd dat de voorzitters van hoofdklassers door de KNVB benaderd werden met de vraag hoe zij stonden tegenover een eventuele promotie naar de derde divisie, gaf dat ons weer iets meer hoop. Want als daar doorgeschoven gaat worden, schuiven in alle klassen clubs door.’

En toen werd er door de KNVB een lijst opgesteld van clubs die in iedere klasse gemiddeld de meeste wedstrijdpunten behaald hadden.

Jeroen: ‘In die lijst hadden wij van alle zaterdag eersteklassers in Nederland het beste gemiddelde. Dus als er gepromoveerd gaat worden, dan zijn wij als eerste aan de beurt, zo redeneerden we. Maar nog altijd hadden we niet het verlossende woord gekregen. Op dinsdagochtend werd Jaap Smaling gebeld. Ik krijg nog kippenvel als ik aan het moment denk waarop hij mij belde en zei dat wij gepromoveerd waren.’

De vlag hangt dus uit bij je thuis?
Jeroen: ‘Haha. Ik ben dolblij. Iedereen op de club is dat. Volgend jaar spelen we in de hoofdklasse! Tegen een heleboel mooie clubs! Het was een gekkenhuis vandaag. Ik heb wel honderd telefoontjes gehad en er staan er misschien nog wel vijftig in de wacht. Ze zijn allemaal blij voor ons. Ik ben er enorm trots op dat wij dit twee jaar na de fusie bereikt hebben. Dit is goed voor de gehele club en ik ben natuurlijk supertrots dat de spelersgroep dat samen met de staf bereikt heeft.’

Voorzitter Jaap Smaling spreekt de selectie lovend toe en biedt hen champagne aan

7 Comments
 1. Gerrit Gerritse zegt

  Casper

 2. Alfonso Soler zegt
 3. Richard Jacobs zegt

  Gefeliciteerd en all the best jeroen!

 4. John Korver zegt
 5. Joe HBK zegt

  Zeer verdient Jeroen na jaren van noeste arbeid.
  Proficiat!!!

 6. Theo Keijzer zegt

  Jeroen,
  Gefeliciteerd. Wel verdiend! Succes volgend seizoen.

 7. Daniel Wigman zegt

  Alex zouden ze je weer bellen?

Laat een antwoord achter