Nafluiten (86): De mening van X

0

Vooropgesteld, een mening ergens over hebben, zeker als het over voetbal gaat, leidt tot reacties. Dat heeft een oud-scheidsrechter afgelopen week wel op zijn Facebookpagina ervaren.

Om hem in bescherming te nemen vermeld ik zijn echte naam niet. Vind dat ik er zeker in deze column iets over moet schrijven, omdat hij woonachtig is in de regio 010 en wat hij heeft geschreven ook van invloed kan zijn op dit gebied, dat is aangeduid in een telefonisch kengetal. Omdat het ook weer niet zo moet zijn dat hij straks van alles over zich heen krijgt omdat ik er een column over heb geschreven noem ik hem X. Ik weet het: X zegt natuurlijk niks. Bij wijze van spreken dan.

Het ging over het feit dat diverse zondagvoetbalclubs stoppen met hun eerste elftal en (de meeste) zondag seniorenteams. En dat men besloten heeft het over de zaterdagvoetbalboeg te gaan gooien. X gaf daarop aan dat het zondagvoetbal in de genoemde regio toch niet meer zoveel voorstelt. En dat er voor scheidsrechters met ambities toch weinig eer meer valt te behalen.

Hij kreeg binnen drie dagen bijna duizend reacties in zijn tijdlijn en in Messenger te verwerken. En daar zaten vooral negatieve, afwijzende en soms zelf dreigende (bijna bedreigende) uitingen tussen.

Met betrekking tot de doorstromingen van scheidsrechters tot het betaald voetbal en de opvolgende divisies heeft X op zich wel een punt. Er zijn de laatste jaren, hoe weinig dan ook, vooral arbiters uit het zaterdagvoetbal gepromoveerd naar de subtop. Maar dat zegt volgens mij vooral iets over de personen. En niets over het niveau van het door hen gefloten amateurvoetbal.

Het is echter wél zo dat het zaterdagvoetbal meer aandacht krijgt in de media (behalve op VoetbalRotterdam.nl uiteraard), dat er daar ook meer beoordelaars en functiegroepen zijn én dat er breder geselecteerd kan worden. Dat er in het zondagvoetbal echt heel goede scheidsrechters rondlopen, die in sommige gevallen individueel langer over hebben gedaan om in het zicht te lopen binnen de KNVB dan hun zaterdagcollega’s is ook een feit. Als de spoeling qua clubs straks nóg dunner wordt dan is de kans aanwezig dat niets meer te matchen valt tussen de zaterdag- en zondagtak.

X heeft met zijn post op Facebook wat geprobeerd los te maken. Op zich prima. Maar had hij van tevoren even nagedacht over de manier waarop, dan was hem een karlading met ‘stront’ bespaard gebleven. Hij had er beter aan gedaan dit in een vraag te gieten, dan er een uitgesproken mening op los te laten. Mensen zijn namelijk dan meer geneigd om iets persoonlijks ervan te maken dan er een normaal en zakelijk antwoord op te geven. X heeft een les geleerd.

Dus stel ik voor hem in deze column de vraag: wat vind jij er nou van?

Egbert Egberts floot veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Blies ook een aantal jaren op hoog niveau basketbal. De scheidsrechter schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, over mooie personen en over actuele gebeurtenissen in het amateurvoetbal en daarbuiten. Reacties? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.

Laat een antwoord achter