Justin van Mullem (Capelle): ‘Ik gooide een flesje tegen de trainer zijn hoofd’

7

Toen de regering op 12 maart in verband met de coronacrisis afkondigde dat het amateurvoetbal met onmiddellijke ingang voorlopig opgeschort werd en dat er dus niet getraind en gevoetbald zou worden, vond Justin van Mullem dat niet zo’n ramp. De aanvaller van hoofdklasser Capelle had het met zijn drukke baan en drie trainingen in de week, met voetballen op zaterdag en sporten op zondag best druk en even geen voetbal kwam toch wel lekker uit, vond hij. ‘Ik wist niet beter, maar een paar dagen in de week ging ik vanuit mijn werk snel door naar Capelle om te gaan trainen, dan was het haastje-repje’, zegt hij. ‘Dus toen die donderdag de sportcomplexen gesloten werden was dat eigenlijk best welkom. Even tot rust komen. Even lekker niks doen. Maar al snel werd door de overheid bepaald dat voetballen bij de club helemaal niet meer mocht, dat het aanzienlijk langer ging duren. En toen ging ik het spelletje toch wel heel erg missen. Met je maten lekker pielen met de bal; ik kan niet wachten totdat we dat weer kunnen en ik hoop dat dit niet al te lang meer gaat duren.’ Hoe hij zonder voetbal zijn tijd doorkomt en wat hij doet om fit te blijven, dat willen we graag weten van hem. Justin wil daar graag antwoorden op geven.

Allereerst: hoe is het met je?

Justin: ‘Goed hoor. Met de gezondheid is alles in orde. Thuis en in de familie ook, gelukkig. Op mijn werk heb ik het deze periode behoorlijk druk. Normaal gesproken is het dat al, maar nu is het nog veel drukker. Ik werk in de facilitering voor buitenlandse werknemers in de tuinbouw. Ik regel het vervoer en de huisvesting voor hen en omdat er momenteel onder meer geen vier personen meer in een auto mogen zitten, maar slechts twee, is dat nu een hoop extra geregel.’

Maar je hoeft je na een drukke werkdag niet meer te haasten om op tijd bij Capelle te zijn.

Justin: ‘Nee, dat is zo. Soms had ik geen zin om te gaan trainen, vooral niet als het slecht weer was. Ik ging natuurlijk wel, maar er waren wel eens dagen bij dat ik lekker thuis wilde blijven. Dat kon toen en dat kwam niet slecht uit. In het begin vond ik het daarom best wel lekker hoor, even een tijdje rustiger aan doen. Maar dat begon al snel te vervelen. Hoe lang gaat dit nog duren, vroeg ik me af. Lang dus.’

Hoe ging je daar in het begin mee om?

Justin: ‘Je appt met ploeggenoten en van Nick van de Watering, de fysio van de club, kregen we een schema om fit te blijven. Ook van Leon Krznaric kreeg ik een schema. Leon, een ploegmaat, is ook een fysiotherapeut. Zijn schema volg ik. Vanaf het begin.’

Hoe ziet dat schema eruit?

Justin: ‘De ene dag is alles gericht op cardio. Dan doe je intervaltrainingen. Sprints, een duurloop. De andere dag is het core stability, gericht op je spieren. Push-ups, opdrukken en meer van dat soort oefeningen.’

Moet je je daartoe aanzetten of zit die drive wel in je?

Justin: ‘Eerlijk gezegd sloeg ik in het begin wel eens een dagje over als ik het op mijn werk druk had gehad, of als het regende. Maar toen het langer ging duren dat je niet op de club mocht komen, ben ik het wel iedere dag gaan doen. Nu sla ik geen dag meer over. Vaak doe ik de looptrainingen samen met mijn vriendin. Als je zoiets met z’n tweeën doet, wil je niet voor elkaar onder doen. Ik volg het schema van Leon nauwgezet  en op die manier blijf je fit en ben je lichamelijk en conditioneel wel in orde. Als we dan later weer op de club mogen gaan trainen kun je de draad meteen weer oppakken. Alleen het balgevoel zal dan een probleem zijn. Toen de beperkende maatregelen nog maar net afgekondigd werden ben ik met vrienden nog wel eens op een achteraf veldje gaan voetballen. Maar dat doen we nu niet meer.’

Heb je nog contact met andere Capellenaren?

Justin: ‘Ja, maar dat gaat allemaal via de app of met telefoontjes. Zo hebben we bijvoorbeeld via aanvoerder Julian Agatowski de vraag voorgelegd gekregen om als spelers in deze moeilijke tijden af te zien van een gedeelte van onze vergoedingen. Dat had de spelersraad met de club afgesproken. Dat was al op 4 april. Of die vraag vanuit de club kwam of dat de spelers daarmee kwamen, dat weet ik niet, want ik zit niet in de spelersraad. Maar alle spelers hebben wel ingestemd. Ook Ralph Kalkman, komend seizoen de nieuwe trainer van Capelle, belde op. Dat heeft hij bij elke speler gedaan. Hij vroeg mij wat ik eraan deed om fit te blijven. En of ik wilde komen als het straks weer mogelijk is om in kleine groepjes te trainen. Natuurlijk kom ik dan, heb ik hem gezegd.’

Je bent nu één jaar bij Capelle en Ralph Kalkman wordt al de derde trainer waar je mee te maken krijgt. Hoe ga je daar als voetballer mee om?

Justin: ‘Dat is iedere keer weer wennen en afwachten hoe een nieuwe trainer zich  gaat opstellen. Ik had geen problemen met Ton van Bremen en van mij hoefde hij echt niet weg, maar het spelletje dat hij ons liet spelen, daar voelde ik me niet altijd even lekker bij. Achterover leunen, de nadruk leggen op de verdediging en gokken op de counter is voor een spits zoals ik niet optimaal. Als je de bal hebt, sta je als ploeg vaak ver van het vijandelijke doel af en als aanvaller moet je dan vele meters maken. Als je als ploeg meer naar voren speelt, sta je allemaal dichter bij de goal en voetbalt dat voor een spits makkelijker. Maar ik begreep het wel zoals Ton ons liet spelen. Hij had het een jaar eerder midden in het seizoen overgenomen van Ron Timmers en met dat spelletje had hij Capelle in de hoofdklasse weten te houden. Dan is het logisch dat hij aan dat spelsysteem vasthoudt. We waren als groep echt wel fit, maar omdat de resultaten niet goed waren, moest Ton vertrekken. En toen kwam Gijs Zwaan. Die staat voor een ander soort voetbal. Hoog druk zetten, meer gericht naar voor. Het eerste contact met Gijs was trouwens best wel apart. Vlak voordat hij de eerste wedstrijdbespreking met ons had, hadden we een oefenwedstrijd gespeeld tegen Leonidas. Ik kreeg in de wedstrijd een rode kaart omdat ik een speler aan zijn haren had getrokken als reactie op een duw die hij me gaf. We kregen beiden rood en liepen samen het veld af, naast elkaar. Toen Gijs met zijn eerste bespreking begon vroeg hij of de harentrekker er ook bij was. En toen vlak voordat we het veld opgingen zei hij nog dat we geen gekke dingen moesten doen en ook niet iemand aan de haren moesten trekken. ‘Dat zeg je alleen maar omdat je zelf ook lang haar hebt’, zei ik tegen Gijs. Daar kon hij wel om lachen. Toen hij er net was dronk ik in de kleedkamer een flesje water leeg en gooide dat toen naar een ploegmaat. Maar die bukte en het flesje kwam tegen Gijs zijn hoofd aan. Dat was wel een lekker begin van mij, haha. Onder Gijs wonnen we twee wedstrijden en ik scoorde drie keer. Maar toen kwam de corona. Waar we met Capelle waren geëindigd gaan we nooit weten, maar het is wel jammer dat er niet meer gevoetbald mocht worden. We zaten lekker in een flow. Dan moeten we het volgend seizoen maar gaan doen met Ralph Kalkman’.

Heb je met Ralph ook gesproken over hoe jij het liefst wil voetballen?

Justin: ‘Ja. Hij vroeg me op welke manier ik wilde voetballen. Waar ik me het lekkerst bij voel. Dat heb ik hem verteld. Dat het voor een spits leuk is als je als ploeg hoog druk zet en dicht bij de goal van de tegenstander voetbalt. Ik heb er wel vertrouwen in dat Ralph ons volgend seizoen zo laat voetballen.’

Tot slot nog even over die rode kaart tegen Leonidas. Haren trekken… Ben jij zo’n vervelend ventje op het veld?
Justin: ‘Nee, helemaal niet. Dit gebeurde gewoon. Het was eigenlijk meer een reactie op wat die ander deed. Maar het was meteen over, hoor. Nadat we alle twee rood hadden gekregen hadden we geen problemen meer met elkaar. Normaal gesproken ben ik op het veld zo niet, maar ik ben best wel fel en behoorlijk fanatiek. In wedstrijden kan ik dwars door een muur gaan. Ik kan best wel gemeen zijn en verdedigers zijn niet snel klaar met me. Een verdediger passeert mij niet zomaar. Dan kleun ik erin. Als een tegenstander mij wel voorbijloopt, zeggen mijn ploeggenoten dat ik dan iets moet voelen, dat ik ergens last van moet hebben. Anders was ik wel als winnaar uit dat duel gekomen, haha.’

7 Comments
 1. Leen de Koning zegt

  Blijf fit Justin, we hebben veel goals nodig komend seizoen…:-)

 2. Youri Bronwasser zegt

  Tim Los kijk deze Jordo is

 3. Youri Bronwasser zegt

  John Vermeulen sinds wanneer speelt Jordi bij Capelle?

 4. Eelco Burgers zegt

  mooi stukkie Justin van Mullem 🙂

 5. Aron Bakker zegt

  Wat een badass Danny de Zeeuw

 6. Jeffrey de Jong zegt

  Wesley de Kok

 7. Cem Aydoğan zegt

  Jad Mohammad

Laat een antwoord achter