Geen promotie voor Cambuur en De Graafschap

14

De rechter heeft donderdag bepaald dat het besluit van de KNVB om het betaald voetbalseizoen 2019/’20 te eindigen zonder promotie/degradatie geldig is. De uitspraak werd gedaan in een kort geding dat door Cambuur en De Graafschap was aangespannen tegen de KNVB. Beide clubs wilden, anders dan eerder door het bestuur betaald voetbal besloten, naar de Eredivisie promoveren.

Vanwege de coronapandemie kon het seizoen voor het eerst in de geschiedenis van het betaald voetbal niet worden uitgespeeld. Voor de afronding van dit seizoen kon bovendien niet op een bestaande procedure worden teruggevallen. In dat geval bepaalt het bestuur betaald voetbal hoe het seizoen wordt afgewikkeld.

Toen besloten werd om het seizoen niet meer te hervatten, was er nog een kwart van de wedstrijden te spelen. Er was bovendien nog geen sprake van onherroepelijke sportieve beslissingen en clubs hadden nog niet allemaal tweemaal tegen dezelfde tegenstanders gevoetbald. Daarom vond het bestuur betaald voetbal dat er geen promotie/degradatie kon plaatsvinden. Dit principe was eerder ook in het amateurvoetbal gehanteerd.

Er moest een besluit worden genomen over de afwikkeling van de competitie waarbij er voor het bestuur betaald voetbal twee opties waren: wel of geen promotie/degradatie. In beide gevallen zou het voor sommige clubs geen gewenste uitkomst opleveren. Dat deze clubs vervolgens het uiteindelijke besluit lieten toetsen bij de rechter, leek helaas onvermijdelijk. In het buitenland bleek dat in een dergelijke situatie ook het geval.

Het is als overkoepelende bond nooit leuk om tegenover leden voor de rechter te staan. Nu de afwikkeling van seizoen 2019/’20 een feit is, hoopt de KNVB dat we met alle clubs en organisaties ons gezamenlijk en eensgezind kunnen richten op het nieuwe seizoen en de enorme financiële uitdagingen die er liggen als gevolg van de coronacrisis.

14 Comments
 1. Patrick Veenstra zegt

  Kut KNVB bom er op dood valen

 2. Bob Van Sweden zegt

  Hoger beroep. Boem

 3. Ria van Gennep zegt

  Niet normaal

 4. Erzsebeth Erna Gyorfi zegt

  Jammer hoor ze hebben zo hard voor gevochten ADO den Haag en RKC Waalwijk verdienen dit echt niet om er in te blijven wel cambuur en de graafschap om terug te keren naar eredivisie

 5. Edwin Jongejan zegt

  Moeten ze daar zolang op wachten

 6. Janny Weeda zegt

  ik vind dit zo absurd om los te lopen als het nou 1 punt scheelde had het wat anders geweest maar dan had het niet zover gekomen

 7. Ronald van der Aar zegt

  Zal de KNVB sieren als ze nu toch besluiten dat ze mogen promoveren.

 8. Michael van Zadelhoff zegt

  Als de clubs slim is zeggen ze het vertrouwen in de knvb op. Heel de bond moet dan wel opstappen.

 9. Arno Vissers zegt

  Was te verwachten maar ik vind het wel jammer want ado en rkc stonden het hele seizoen onderaan dus die hadden van mij mogen degraderen

 10. Ron Blokland zegt

  De directie van de KNVB heeft diverse keren onomstotelijk bewezen incompetent te zijn.
  Ik mag er toch vanuit gaan dat in de Raad van Commissarissen wel capabele mensen zitten?
  Dan zijn zij degenen die deze directie tot verantwoording moeten roepen.

 11. Gerrit Brummer zegt

  Belachelijk eigenlijk

 12. Thijs Geuze zegt

  Terecht

 13. Harry van Wijlick zegt

  belachelijk

 14. Perry Menexis zegt

  een Eredivisie van 20 gaat hem niet worden. Maar twee clubs die ruim voor op de rest staan verdienen promotie en twee clubs die ruim achter op de rest staan verdienen degradatie.

  Vraagje. Wat als voor het begin van de nieuwe competitie twee of meer clubs uit de Eredivisie omvallen. Kunnen Cambuur en De Graafschap die plaatsen dan wel innemen?

Laat een antwoord achter