Frenk van Gelderen verlaat Hellevoetsluis na 8 jaar: ‘Voetballen in Zuid is verschrikkelijk’

21

Een paar weken geleden meldde VoetbalRotterdam het al: Frenk van Gelderen gaat Hellevoetsluis verlaten. Hij heeft er acht jaar gevoetbald; een negende seizoen bij de club, gehuisvest aan de Brielsestraatweg, komt er niet. Want hij vertrekt naar GHVV’13. Een Hellevoetsluis zonder gedreven middenvelder en aanvoerder Frenk van Gelderen, het zal wennen zijn. Over het waarom van zijn beslissing willen we alles weten en Frenk trekt er de tijd graag voor uit.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: waarom ga je weg bij Hellevoetsluis?
Frenk: ‘Daar heb ik verschillende redenen voor maar de allerbelangrijkste is wel dat we met Hellevoetsluis in Zuid voetballen en dat het er naar uitziet dat daarin geen verandering in komt.’

Is dat zo erg dan?

Frenk: ‘Het is verschrikkelijk. De lange busreizen naar clubs als Oostkapelle/Domburg, Axel en De Meeuwen in Zoutelande alleen al. Dan komen wij daar aan als we lange tijd dubbelgevouwen in de bus hebben gezeten en dan staat de tegenstander bij wijze van spreken fris en in korte mouwtjes op het veld op ons te wachten. En dan moet je nog gaan voetballen. Pffff, denk je dan. Het voetbal waarmee we geconfronteerd worden is trouwens ook een ramp. Die gasten gaan met z’n allen rond de zestien hangen, doen alles op kracht en ze zien wel wat er gaat gebeuren. Zij laten ons het spel maken en daar hebben wij het moeilijk mee. Zelf het spel maken, dat is niet waar Hellevoetsluis heel erg goed in is.’

Goed gezien van die ploegen toch?

Frenk: ‘Dat mag misschien wel zo zijn; leuk is anders. Het begon me steeds meer tegen te staan en al vroeg in het seizoen ging ik me zelf afvragen of ik dit nog wel wilde. Je bent vaak hele dagen van huis weg, het voetballen wordt steeds minder leuk en de resultaten waren al bij al ook niet best. Heel het seizoen hebben wij belachelijk laag gestaan.’

Waar lag dat aan? Aan de ingrijpende verjonging die de club heeft ondergaan?

Frenk: ‘Hellevoetsluis heeft er inderdaad voor gekozen om het met een jonge ploeg te gaan doen. Spelers uit de eigen jeugd zijn in de selectie opgenomen en van buitenaf zijn er vooral jongere spelers bijgekomen. Wij wisten van tevoren dat het met die verjonging moeilijk zou worden, maar dan nog. Gezien de kwaliteiten van de ploegen uit Zuid hadden we zeker bij de eerste vier moeten meedraaien. Ik denk dat het ook te maken had met de mindere motivatie van ons. Ik merkte het al op de trainingen op donderdagavond. Normaal gesproken kijk je dan uit om tegen ploegen als Sparta,  NSVV, DCV of Neptunus Schiebroek te mogen voetballen, nu staat je een lange rit naar Serooskerke te wachten en je weet dat zo’n club niet wil voetballen. Dan ga je met z’n allen toch anders zo’n wedstrijddag in. ‘

Je begon er dus steeds minder zin in te hebben?

Frenk: ‘Begrijp me goed. Ik wil winnen en zal er alles voor doen om met drie punten van het veld af te stappen. Ik denk ook niet dat ik minder mijn best heb gedaan dan voorgaande jaren, maar je bent er in je koppie wel altijd mee bezig. Voetballen in West is gewoon veel en veel leuker.’

Uiteindelijk hakte je de knoop door. Je gaat naar GHVV’13.

Frenk: ‘Om het besluit te nemen om te vertrekken, daar heb ik het heel moeilijk mee gehad. Want ik heb het al die jaren bij Hellevoetsluis namelijk ontzettend naar mijn zin gehad. Ik ken er alles en iedereen, heb er veel vrienden opgedaan en het is echt mijn club geworden. Om dan te vertrekken is niet leuk. Ad van der Bom, de voorzitter van GHVV’13 vraagt mij al zeker 10 jaar om bij zijn club te komen voetballen. En hij was niet de enige die dat vroeg, veel mensen uit Heenvliet vroegen mij dat ook vaak.  Ik ben vroeger met voetbal begonnen bij Bernisse in Heenvliet en die club is samen met PFC gefuseerd tot GHVV’13. Met PFC had ik niks, maar veel jongens waarmee ik vroeger bij Bernisse voetbalde, spelen nu nog altijd bij GHVV’13. Bij de veteranen of in lagere elftallen. En veel mensen er omheen die vroeger bij Bernisse kwamen, komen nu nog altijd naar GHVV. Ik ben er voor het tweede jaar jeugdtrainer van het elftalletje van mijn zoontje en dat zal ik blijven doen en ik weet dus hoe het er bij die club aan toe gaat. GHVV krijgt ook een heel mooi nieuw complex en bovendien is het lekker dichtbij huis. Ik woon in Heenvliet. En je kunt met die club gewoon in West voetballen, tegen veel ploegen uit de buurt, ook niet onbelangrijk. Want  als ik met de bus bijvoorbeeld naar Walcheren of Arnemuiden moet, kan ik het wedstrijdje van mijn zoontje niet helemaal af kijken. Dan moet ik in de rust al weg. Allemaal redenen om na acht jaar Hellevoetsluis te gaan verlaten, vond ik. Ik heb er wekenlang over gedubd. En toen wist ik het. Ik zou gaan praten bij GHVV. Maar voordat ik dat ging doen heb ik dat gemeld bij Edwin Boogaard, de voorzitter van Hellevoetsluis. Hij moest het als eerste weten, vond ik. En van mij, niet via via. Daar had hij recht op. Hij is niet alleen de voorzitter, maar ook een vriend geworden. Edwin vond het niet leuk, maar begreep het wel.’

Je zegt dat je al twee seizoenen jeugdtrainer bent bij GHVV’13. Zit er een toekomstige hoofdtrainer in jou verscholen?
Frenk: ‘Die jonge gastjes trainen is ontzettend leuk. Vorige week hebben we na een lange, lange pauze de trainingen weer op kunnen pakken en dat was heerlijk. Niet alleen voor die kinderen, ook voor mij. Want al die weken zonder voetbal is helemaal niks. Het enige voordeel is dat je je vrouw en je kinderen  nu  vaker ziet, maar het samen met de andere spelers toeleven naar een wedstrijd, de gein in de kleedkamers, het spelletje; het zijn allemaal dingen die je als voetballer toch wel mist. Daarom hoop ik dat de beperkingen snel opgeheven gaan worden, maar ik vrees dat het nog lang gaat duren. Over dat trainerschap: ja, ik wil trainer worden en ik zal in de nabije toekomst echt wel cursussen gaan volgen. Dat weet ik zeker. Wat ik nog niet weet is of ik hoofdtrainer wil worden of jeugdtrainer zal blijven. Maar diploma’s ga ik halen en trainer word ik, dat staat vast.’

21 Comments
 1. Evelien van Leenen - Veltink zegt

  Emily V. Gelderen-Braat

 2. Dennis Oosterom zegt

  Succes vriend!! Bij je nieuwe club.

 3. Shady Ragab zegt

  Tim Smulders

 4. Thomas Hogeweg zegt

  Volgens mij kreeg je in Oostkapelle keiharde klop maar goed? Vergeten misschien?

 5. Lars de Kock zegt

  Sebastiaan Bouten

 6. Peter Snaaijer zegt

  Wat een arrogante stumper met zijn uitspraken over het voetbal in Zeeland. Ze hebben geen uitwedstrijd gewonnen dit seizoen. Pffff

 7. Marcel Pieterse zegt

  Zo die is lekker gefrustreerd,Wilko Pulleman

 8. Rob de Ronde zegt

  Zeeuwse clubs moeten 12 keer per jaar verrre uitreizen maken , denk daar is over na !

 9. Jesse van der Linden zegt

  Hahahha Rody Vermue Sven Heijboer

 10. Damian Barning zegt

  Brian Poelman

 11. Kees Bin zegt

  Alsof Hellevoetsluis zo’n eind weg is.
  Ik denk dat ze in Zeeland steeds verloren…

 12. Raymond Roos zegt

  Hahahaha Hellevoetsluis

 13. Marijn Koole zegt

  Jorden Louwerse Alex Jobse

 14. Peter Nagtzaam zegt

  Robby van Hoof

 15. Ronnie Hillebrand zegt

  Als ik het goed herinner gaf hun voorzitter aan dat ze naar zuid 2E wilde om een (makkelijke) stap naar de 1e klasse te maken. Wat een kut verhaal joh. Dan schat je jezelf dus hoger in, dan je in werkelijkheid bent Frenkie…

 16. Tim te Slaa zegt

  Luuk Claassen

 17. Tim Joosse zegt

  Marco Groeneveld… Moet je dit eens lezen

 18. Anton van Assen zegt

  Jos Gerritsen

 19. Thijs de Ruiter zegt

  Nick Holstege Jordan Lukassen niet iedereen denkt er hetzelfde over

 20. Peter Franke zegt

  MVV Maastricht speelt ook liever 1e klasse in België. Zijn de afstanden korter.

 21. Adrie van Belzen zegt

  Ik vraag mij dit al jaren af , ze vinden het een verre reis, maar andersom is het naar mijn idee net zo ver toch , en waar hebben we het over 80 km !!!!!zo zo dat is een eind weg

Laat een antwoord achter