William Rijsdijk (voorzitter jubileumcommissie Slikkerveer): ‘We stellen alle activiteiten uit ’

0

Hij woont op een steenworp afstand van het voetbalcomplex van Rijsoord, zijn zoontjes voetballen er en zelf is hij jeugdtrainer bij de Kraaien, maar toch is William Rijsdijk een Slikkerveerman in hart en nieren. ‘Mijn vader was grensrechter bij het eerste elftal van Slikkerveer en toen ik in de kinderwagen lag, kwam ik daar al’, zei hij daar over. Zelf heeft hij er heel zijn leven gevoetbald en later is hij trainer geworden. Hij was assistent-trainer bij Heerjansdam, ASWH, De Alblas en Groote Lindt en keerde toen weer terug naar zijn club. In het seizoen 2020-2021 zal hij voor het vierde achtereenvolgende jaar trainer zijn van het tweede elftal van Slikkerveer. Maar wij spreken William omdat hij ook voorzitter is van de jubileumcommissie van Slikkerveer.

Slikkerveer bestaat dit jaar 100 jaar en in deze tijd waarin het coronavirus rondwaart zullen de geplande activiteiten voorlopig niet doorgaan, zo nemen we aan.

William: ‘Dat klopt. Toen premier Rutte vorige week dinsdagavond onder meer bekendmaakte dat massale bijeenkomsten in ieder geval tot 1 september 2020 verboden zijn, hebben wij diezelfde avond een videovergadering belegd waarin we besloten hebben de feestweek uit te stellen.’

Wat waren jullie van plan?

William: ‘De club is van 7 oktober 1920 en honderd jaar later zou op die dag een reünie plaatsvinden. Dat zou op een woensdag zijn. Die reünie zou de aftrap van een feestweek zijn. Donderdag zou er een ladies night zijn, speciaal voor de dames van de vereniging die achter de schermen  veel werk verzetten, voor vriendinnen en echtgenotes van spelers en trainers en voor iedereen van het vrouwelijk geslacht die langs de zijlijn staat. Vrijdagavond zou er een officiële receptie voor genodigden zijn, zaterdag overdag een voetbalactiviteitendag voor de jeugd, ’s avonds een feestavond voor de leden in een grote tent op het terrein, zondagochtend een ontbijt en overdag een speldag voor de seniorenleden. Verder zal er nog een jubileumboek verschijnen, we hadden speciaal Slikkerveerbier laten brouwen, er zou een 24-uurstoernooi plaatsvinden tegen alle elftallen van Rijsoord, de wedstrijden om het kampioenschap van Ridderkerk zouden bij Slikkerveer gespeeld worden en het eerste elftal zou op 4 juli 2020 gaan voetballen tegen Excelsior.’

Dat is een heel mooi programma, maar de coronacrisis gooit dus roet in het eten.

William: ‘Inderdaad ja, maar me druk maken over iets waar ik geen invloed op heb, dat doe ik niet. Het is zo. De regering heeft besloten en wij kunnen niet anders dan dat besluit naleven. Zoals het nu gaat is voor iedereen allemaal nieuw, dat hebben we nog nooit meegemaakt. We gaan kijken wanneer die jubileumactiviteiten wel plaats kunnen vinden. Ons vastleggen op een datum kunnen we nog niet, daarover is in deze tijd veel te veel onzekerheid en daarom hebben we besloten alle activiteiten pas aan het einde van het seizoen 2020-2021 plaats te laten vinden, mei of juni volgend jaar dus.’

Alle activiteiten?

William: ‘De feestweek wel. Die schuiven we op tot nader order. En met Excelsior gaan we kijken of we een nieuwe datum kunnen prikken om die wedstrijd door te laten gaan. Maar 7 oktober willen we niet zomaar voorbij laten gaan. Dat is de oprichtingsdatum, een heilige dag. Honderd jaar geleden hebben een paar wijze mannen besloten sv Slikkerveer op te richten en honderd jaar later hebben veel mensen daar altijd nog profijt en plezier van. Op die dag willen we echt bij de oprichting stilstaan, maar hoe en in welke vorm, dat weten we nog niet. We hebben de leden gevraagd of zij mee willen denken. De eerste ideeën zijn inmiddels al gespuid, dus dat gaat helemaal goed komen. Laten we hopen dat het leven dan weer een beetje zijn normale gang gaat, maar dat bijeenkomsten dan nog altijd aan restricties gebonden zijn, dat is welhaast zeker.’

Wie zitten er samen met jou trouwens in die jubileumcommissie?

William: ‘Dat zijn Gerard Hagendijk, de clubarchivaris, penningmeester Martijn Verbaas, Jan Snijder, de voorzitter van de jeugdcommissie, Fred Vlasblom, de voorzitter van de Stichting Vrienden van Slikkerveer en in eerste instantie ook voorzitter Joop van Ettinger, maar die heeft vanwege zijn gezondheid een stapje terug moeten doen. Zijn plaats in de jubileumcommissie is overgenomen door Rinus Hitzert, de huidige voorzitter ad interim. Deze jubileumcommissie regelt trouwens niet alles zelf. We hebben er voor gekozen om voor elke activiteit een commissie samen te stellen, want op die manier wordt het jubileum door heel veel mensen gedragen en leeft het veel meer dan wanneer wij alles alleen zouden doen.’

Hoe ben jij trouwens in die commissie verzeild geraakt?

William: ‘Ik ben een trouw bezoeker van de algemene ledenvergadering bij Slikkerveer, ieder jaar weer. Zeven jaar geleden heb ik tijdens zo’n vergadering aangekaart dat er actie ondernomen moest gaan worden inzake het honderdjarig jubileum dat er aan zat te komen. Ik werd nog net niet uitgelachen. Veel aanwezigen vonden het nog veel te vroeg om zich daar al druk over te maken, maar ik wist van Vincent Wernke, een maat van me, die het jubileumboek van Excelsior had gemaakt, dat er ontzettend veel werk op je af komt als je jubileumactiviteiten wil organiseren. Een jaar later kaartte ik het onderwerp weer aan op de ledenvergadering en toen hebben ze als volgt gereageerd: ‘Als jij dat vindt, waarom ga je het dan zelf niet doen?’ Zo gaat het natuurlijk altijd, haha. Als je iets aankaart, gaan ze vragen of je het zelf wil gaan doen.’

Tot slot: welke van de jubileumactiviteiten staan er binnenkort wel op de rol?

William: ‘Zoals ik al zei gaan we iets doen op 7 oktober 2020. En dan zitten we met het Slikkerveerbier; dat zou rond deze tijd aangeleverd worden. Drie flesjes met Slikkerveer etiket en een  glas met het clublogo, samen in een pakket. We zijn van plan om mensen die dat willen aanschaffen, de gelegenheid te geven zich daarvoor aan te melden en om het vervolgens op een afgesproken tijd op te komen halen. Dat is al een geregel op zich, maar op deze manier gaat het jubileum niet ongemerkt voorbij.’

Laat een antwoord achter