‘Vier opties voor eindigen eredivisie’

3

Het kabinet heeft besloten dat er geen betaald voetbal meer zal zijn tot 1 september. De competities in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie worden dus niet uitgespeeld. En nu verder? Welke optie is het meest reëel?

Er zijn vier opties, allemaal met nadelige kanten.

Seizoen ongeldig verklaren

Dus er is geen kampioen en er zijn geen degradanten. Het seizoen is niet uitgespeeld, dus gaat er een streep door het seizoen. Net als overigens bij de amateurs ook is gebeurd. Bovendien, ook de Hockeybond heeft hiertoe besloten. Die competities gaan niet verder en er zijn geen kampioenen en degradanten. Het nieuwe seizoen begint, zoals die situatie was bij aanvang van deze voetbaljaargang. Dit lijkt ook een logische oplossing. Hoe triest ook voor clubs als Cambuur en De Graafschap. Een opluchting voor RKC Waalwijk en ADO Den Haag. ADO Den Haag had nog acht duels te gaan, en daarvan tegen vijf clubs die daarboven staan, waarvan enkele op eigen veld. De verdeling van de tickets zou dan op basis van de ranglijst van afgelopen seizoen moeten geschieden.

Eredivisie met twintig clubs

Een optie met de minste verliezers. De nummers zeventien en achttien van de Eredivisie, ADO Den Haag en RKC Waalwijk, blijven actief op het hoogste niveau. Uit de Keuken Kampioen Divisie mogen SC Cambuur en De Graafschap als bovenste twee clubs promoveren. De Keuken Kampioen Divisie zou dan wel de grootste klap krijgen. Minder clubs en bovendien nog een competitie met vier beloftenteams, die niet kunnen promoveren. En dan het vervolg? Blijft de Eredivisie dan verder gaan met twintig clubs of komt er volgens seizoen een regeling met vier degradanten? Ook zou het speelschema wel eens een grote bottleneck kunnen worden. Er wordt al later begonnen en bovendien wacht aan het einde van het seizoen in de zomer van 2021 het EK.

Huidige stand bepalend

Vraag is of zo’n oplossing ook tot de mogelijkheden behoort conform de Reglementen van de KNVB. Ajax krijgt dan de titel omdat het een beter doelsaldo heeft dan AZ, dat de kans ontnomen wordt om mogelijk de titel binnen te halen. Feyenoord en PSV gaan dan richting Europa League. Fortuna Sittard heeft mazzel en ADO Den Haag en RKC Waalwijk moeten degraderen en wordt de kans ontnomen nog punten te halen om wellicht onder directe degradatie uit te komen.

UEFA-Punten

De KNVB zou ook kunnen kiezen voor het ongeldig verklaren van het seizoen en de Europese plaatsten verdelen over de UEFA-ranking van de afgelopen jaren. Dat betekent dat Ajax en PSV aan de Champions League deelnemen en AZ, Feyenoord en Vitesse aan de Europa League mogen deelnemen.

Vrijdag

Vrijdag praten de clubs verder. Een deel is voor een Eredivisie met twintig clubs, maar dat stuit op bezwaren van de clubs in de Keuken Kampioen Divisie. Sommige clubs in de Eredivisie zijn daar niet voor, waaronder Sparta. Directeur Manfred Laros zei tegen het AD: ,,We zijn voorstander van achttien clubs in de Eredivisie. Eenvoudigweg omdat het praktisch nauwelijks te doen is om een competitie met twintig ploegen te hebben in de wetenschap dat er volgende zomer een EK is en tot die tijd ook nog beker- en Europese duels moeten worden gespeeld door veel van onze clubs. Bovendien vinden wij dat de eerste divisie ook een waardige competitie moet blijven. Met zestien ploegen is dat niet het geval.” Zou hij ook zo geredeneerd hebben als toevallig Sparta dit seizoen op plaats zeventien had gestaan? Waarschijnlijk niet. Kortom eigen belangen blijven altijd prevaleren. Mochten de clubs en hun belangenbehartigers er niet uitkomen, dan zal de KNVB-directie (Eric Gudde en Jean Paul Decossaux) een besluit moeten nemen.

3 Comments
 1. Roel Radius zegt

  Het is al beëindigd toch

 2. Adri Dirks zegt

  Geen van die 4 opties geen kampioenschap uitreiken de nrs17 en18 degraderen de nrs 1 en 2 van de keuken kampioen divisie promoveren je hebt dan alleen het probleem van de KNVB beker de rest volgens de stand van de ranglijst voor de Europese tickets

 3. Ruud van Zanten zegt

  Geen prijzen
  Top 5 Europa in

Laat een antwoord achter