Vice-voorzitter Ramon Vink over rampjaar: ‘Deltasport komt er echt wel bovenop’

1

Omdat hij zag dat het bestuurlijk niet allemaal op rolletjes liep bij Deltasport wilde hij met een tweetal ploeggenoten een helpend handje toesteken en toen Marjon Lammers van de sponsorcommissie hem vroeg of hij op bestuurlijk vlak structuur en organisatie wilde aanbrengen, hapte hij gretig toe. Aan de zijlijn wilde Ramon Vink niet blijven staan, daarvoor was hij te veel clubjongen. ‘Liefde voor de club’, zo noemt hij dat. Hij is er per slot van rekening al meer dan 25 jaar spelend lid, komt al bijna heel zijn leven op de club. September 2019 trad hij met zijn maten toe tot het bestuur en omdat Alfonso Soler weliswaar nog altijd voorzitter is maar vanwege de nasleep van een ziekte een stapje teruggedaan heeft, is hij nu de woordvoerder van de club. We komen daarom bij hem terecht als we willen terugblikken op de voorbije maanden waarin Deltasport met de ene tegenslag na de andere geconfronteerd werd. Ramon is gaarne bereid op die perikelen in te gaan.

Je hebt wel een mooi moment gekozen om als bestuurslid in te stappen: eerst de brand waarbij het clubhuis verloren gaat, daarna een degradatie en ook nog eens een heleboel heisa bij een bekerwedstrijd tegen HMSH. En nu de coronacrisis.

Ramon: ‘Er is vanaf het allereerste begin ongelooflijk veel op me afgekomen, maar ik wist een klein beetje waar ik aan begon. De brand had immers al plaatsgevonden en de degradatie naar de tweede klasse was ook een feit en aan die twee dingen had ik mijn handen al meer dan vol. We hebben nu een compleet, fris bestuur van zeven mensen en vanaf het begin zijn de taken goed verdeeld. Elk bestuurslid weet wat hij moet doen, wat ‘zijn gebied’ is. Mijn ‘pakkie an’ is onder meer de contacten onderhouden met de gemeente in de nasleep van de brand en ik ben de woordvoerder van de club naar de buitenwacht. Dat zijn al behoorlijk grote klussen, maar daar kwam die ontspoorde wedstrijd tegen HMSH in de voorbereiding op dit seizoen nog bij. En de laatste weken ook nog eens de coronacrisis met alle gevolgen van dien.’

Om met die brand te beginnen; wat is nu de stand van zaken wat betreft eventuele nieuwbouw?

Ramon: ‘We willen heel graag een nieuw clubhuis. We zijn echt niet veeleisend, zo’n grote club zijn we ook weer niet. Met een kantine en vier tot zes kleedkamers zouden we al tevreden zijn. Daarover zijn we al een hele tijd in conclaaf met de gemeente, maar de communicatie van hun kant verloopt stroef.  Tegen een verslaggever van het AD heeft de gemeente aangegeven dat hun voornemen is dat er nieuwbouw komt, maar dat is ons nooit in die bewoordingen verteld. Wat ik wel weet is dat de verzekering uit wil keren als het gemeentebestuur kenbaar maakt dat er een nieuw clubhuis gebouwd wordt. Maar dat hebben we nog altijd niet gehoord van de gemeente. Wij willen heel graag weten waar we aan toe zijn, wat er gaat gebeuren. Wat ons betreft zouden de lijnen wel wat korter mogen zijn. De brand is nu meer dan een jaar geleden en nog altijd weten we niets. Dat is lastig, ook al omdat e-mails van ons niet beantwoord worden. Na de zomer moeten we weer maar eens bekijken hoe het er dan voor staat. Hopelijk heeft de gemeente dan meer duidelijkheid verschaft.’

Hoe hard kwam de degradatie naar de tweede klasse aan?

Ramon: ‘Om eerlijk te zijn: niet zo heel hard. Daarin was eigenlijk wel berusting, we zagen het al van ver aankomen. Het verlies van het clubhuis was veel ingrijpender. We zijn daarmee namelijk letterlijk alles kwijt. Weliswaar is na een inzamelingsactie die 6000 euro opleverde onder meer de bestuurskamer verbouwd tot kleine kantine, maar als je hier komt en je ziet de plek waar ooit die prachtige kantine gestaan heeft, schieten bij veel leden de tranen nog steeds in de ogen. Daarbij vergeleken is de degradatie totaal onbelangrijk.’

En toen kwam die bekerwedstrijd tegen HMSH.

Ramon: ‘Het had zo mooi moeten zijn. Die dag zou de tot kantine verbouwde bestuurskamer officieel geopend worden, we hadden een bevriende vereniging uit Noord-Brabant uitgenodigd om tegen een lager elftal van Deltasport te voetballen en die bekerwedstrijd tegen HMSH stond ook op de rol. Die wedstrijd ging trouwens helemaal nergens meer om, want beide ploegen hadden nul punten. Maar vanaf het begin ging het die wedstrijd niet lekker en uiteindelijk liep het finaal uit de klauwen. Waar twee kijven hebben twee schuld en wij moeten het boetekleed ook aantrekken, maar de straffen die de KNVB oplegde aan spelers van ons vonden wij wel buitenproportioneel. Twee spelers kregen een schorsing van 10 maanden en eentje zou zelfs 12 maanden niet mogen voetballen. Tegen die straffen zijn we in verweer gegaan en dat heeft me vele, vele uren gekost. Ik denk dat ik er vier weken lang 20 uur per week mee bezig ben geweest. Er komt dan zoveel op je af op zo’n moment. Je moet iedereen spreken, videobeelden bekijken, rapporten schrijven, naar Zeist gaan. Het heeft uiteindelijk wel geresulteerd in lagere straffen, maar toen was het leed al geschied. In de tweede klasse hebben we dit jaar niet veel potten kunnen breken. Na drie wedstrijden stonden we weliswaar nog bovenaan, maar daarna is het alleen maar minder gegaan. Eerst puntenaftrek vanwege die wedstrijd tegen HMSH. Later hadden we door de schorsingen als uitvloeisel van die wedstrijd en door latere blessures een te krappe selectie om nog potten te kunnen breken. Voetballend ging het allemaal nog wel, maar de stabiliteit was er niet.’

En toen was er de coronacrisis en verklaarde de KNVB het seizoen nietig. Promotie en degradatie kwam er niet.

Ramon: ‘Dat is ons geluk bij een ongeluk geweest. Ik weet niet of we uiteindelijk gedegradeerd zouden zijn, maar we waren wel hard op weg. Maar dat valt in het niet met de ellende die de wereld nu overspoelt. Wat ons betreft kunnen we nu aandacht besteden aan het komend seizoen. Daar hebben we nu tijd genoeg voor. Ton Pattinama is hard bezig om een puike selectie samen te stellen en onze gedachten gaan stiekem al uit naar 3 april 2021, want dan bestaat Deltasport 90 jaar. Daar willen we een groot feest van maken, want  het mag dan de afgelopen maanden flink tegen hebben gezeten, Deltasport zal echt weer opkrabbelen. Terugkijken heeft helemaal geen zin, we staan waar we nu staan. We kunnen nu alleen maar de schouders eronder zetten om de boel weer op de rit te krijgen. En dat gaat lukken, daar ben ik vast van overtuigd.’

Tot slot: nu kinderen weer mogen sporten van de regering, gaat Deltasport daar ook een rol in spelen?

Ramon: ‘Wij staan niet op de lijst van verenigingen waar kinderen kunnen gaan sporten, een lijst die de gemeente heeft opgesteld. Omdat wij geen jeugdafdeling hebben, veronderstel ik. Maar wij willen dolgraag wel degelijk iets betekenen voor sportende kinderen in deze tijden. Laat de jeugd die geen lid is van een sportclub in Vlaardingen ‘s zaterdags in mei maar op ons complex sporten., zo stellen we ons dat voor. Daar willen wij heel graag werk van maken en dat gaan we ook aan de gemeente kenbaar maken.’

1 reactie
  1. Dragan Markovic zegt

    Josimar Lima

Laat een antwoord achter