Nafluiten (81): Daklozenopvang

1

Met recht mag het rondwarende coronavirus een ‘kolereziekte’ genoemd worden. Het kabinet heeft de maatregelen die eerder golden afgelopen dinsdagavond tot 6 april verlengd. Tot en met 28 april. Betaald voetbal wedstrijden mogen sowieso niet worden gespeeld tot 1 juni. Omdat het vergunningplichtige evenementen zijn. Prima. Wijs besluit.

De KNVB kan en kon niks anders doen dan het kabinetsbesluit navolgen. En dus werden de amateurcompetities voor de rest van het seizoen definitief gestopt, zijn er geen eindstanden. En dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten. Helemaal okee. Geen gezeur over oneerlijkheid en onsportiviteit en zo.

Over de financiële gevolgen voor amateurvoetbalclubs wordt her en der flink gespeculeerd. Er zijn clubs die nu al weten de coronacrisis niet te kunnen overleven. Of dat geheel en al het gevolg is van die crisis kan hier en daar worden betwijfeld. Maar we geloven het maar dat het wel zo is. Tijd om al die individuele gevallen te gaan bekijken is er niet. En wat heeft de Nederlandse amateurtak eraan als zo’n dertig procent (ik schat naar aanleiding van het aantal schreeuwerts op social media) van het huidige ledental aan voetbalverenigingen zal verdwijnen? Ofschoon je meer kans op overleven hebt als je groter bent. Fusies zijn de komende tijd dan ook op links en op rechts te verwachten. Faillissementen doen namelijk meer pijn.

Dat geldt ook voor het zaalvoetbal. Overigens kon er in die tak van sport de komende maanden toch sowieso niet overal meer gespeeld worden. Omdat de locaties waar men zaalvoetbalt fiks zijn uitgedund. Deze zijn namelijk op diverse plaatsen in gebruik als noodopvang voor ouderen en daklozen, die extra verzorging nodig hebben in deze barre tijden. Gelukkig nog niet als mortuaria, zoals in Italië en de VS inmiddels het geval is. Een geluk voor de kwetsbare groep mensen, bij het ‘ongeluk’ van de zaalvoetballers. Voor zover je van geluk kunt spreken. Want niemand heeft deze situatie vandaag de dag gewenst? Toch?

O ja, houd anderhalve meter afstand. En blijf thuis als je niet per se weg moet. Lukt thuiswerken niet en moet je naar buiten: houd rekening met elkaar. En denk aan een ieders gezondheid, niet alleen aan die van jezelf.

Egbert Egberts floot veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Blies ook een aantal jaren op hoog niveau basketbal. Nu loopt hij regelmatig langs de velden, snuift sfeer. En is bestuurslid geworden bij een voetbalvereniging in de Glasstad. De leidsman schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, over mooie personen en over actuele gebeurtenissen in het amateurvoetbal en daarbuiten. Vragen en/of opmerkingen? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.

1 reactie
  1. Robert Roos zegt

    Marco Roos is die de romph nu ook al scheidsrechter?? Druk mannetje

Laat een antwoord achter