Mark van Os heeft het naar zijn zin bij OHVV: ‘Heb met twee jaar verlengd’

1

Zonder voetbal is het ook wennen voor Mark van Os, trainer van OHVV. Normaal gesproken zit hij op zaterdag in de dug-out als zijn spelers de strijd aanbinden met een tegenstander, maar dat is nu niet mogelijk. Geen wedstrijden, geen trainingen; ook voor Mark is het behelpen in deze tijd waarin het coronavirus rondwaart. Om zijn zinnen te verzetten maakt hij zich op zaterdagen op een andere wijze verdienstelijk voor de vierdeklasser uit Oudenhoorn.  Voor de vierde achtereenvolgende week was hij afgelopen zaterdag bij OHVV in de weer als lid van de werkploeg. Nieuwe doelnetten ophangen, bosschages snoeien, takken opruimen en meer van dergelijke klussen. Tussen de bedrijven door vindt hij nog even te tijd om VoetbalRotterdam te woord te staan.

Allereerst: hoe is het met je?

Mark: ‘Goed hoor. Geen zieken in de familie, iedereen gezond en dat is het allerbelangrijkste. Op mijn werk heb ik het wel drukker dan anders. Ik werk op een bank en in deze tijd komen er extra veel vragen op je af. Daarmee ben ik druk in de weer en zo kan ik mijn zinnen wel verzetten. Maar ik mis het voetbal enorm. In deze tijd ben ik er gemiddeld altijd wel 30 tot 35 uur per week mee bezig en dat is nu grotendeels weggevallen. En dat is wennen, hoor.’

Je zegt 30 tot 35 uur in de week. Dat is wel heel veel tijd.

Mark: ‘Dat aantal uren besteed ik niet heel het jaar door aan het voetbal, maar in maart en april normaal gesproken wel. Want in die maanden ben je druk bezig om de selectie voor komend seizoen samen te stellen, dus dat komt bovenop de tijd die ik er normaal toch al insteek bij het voorbereiden van wedstrijden en trainingen en meer van dat werk. Met alle spelers van de huidige selectie voer ik 1 op 1 gesprekken en dat kost gewoonlijk ook aardig wat tijd, want ik wil het hele jaar door veel van mijn spelers weten. Over hun gezinssituatie, over hun werk; alles eigenlijk. Zo kan je dingen op elkaar afstemmen en dat moet allemaal weer leiden tot een nog beter geheel. ’

Waarom steek je er zoveel tijd in om met nieuwe spelers te praten?

Mark: ‘Omdat ik altijd goed voorbereid aan de gesprekken met eventueel nieuwe spelers wil beginnen. Ik wil al een goed beeld hebben van spelers voordat ik hen spreek. Dat betekent dat ik me goed wil verdiepen in wie ze zijn, wat ze in hun mars hebben en daarbij kijk ik niet alleen naar hun voetbalkwaliteiten, maar ook hoe ze zijn als persoon. OHVV is een nette club met gezonde ambities om hogerop te komen, spelers moeten bij deze clubcultuur passen. Ik heb een aantal mensen dat mij daarvan op de hoogte kan brengen en die informatie zorgt ervoor dat ik niet met Jan en allemaal om de tafel ga zitten. Alleen maar met spelers waarvan ik denk dat ze hier op hun plaats zijn en iets toevoegen.’

Maar als je afgaat op informatie van derden, dan ben je toch al bevooroordeeld als je het gesprek ingaat?

Mark: ‘Dat ligt er maar net aan door wie je je laat voorlichten, wie je die informatie verschaft. Dat zijn bij mij allemaal mensen waarmee ik een klik heb, waarvan ik weet hoe ze over dingen denken.‘

En al die informatie is belangrijk voor je?

Mark: ‘Dat is heel belangrijk en hiermee kom ik eigenlijk tot de kern van de zaak: je kan als trainer alleen maar goed functioneren als de dingen om je heen goed geregeld zijn. Ik moet altijd denken aan wat Giovanni Franken ooit bij VoetbalRotterdam in een interview zei. Dat de mensen om je heen ook verstand van voetbal moeten hebben. Daar ben ik het helemaal mee eens. Daarom neem ik de informatie ter harte die ik van mensen om me heen krijg. En daarom is het ook belangrijk dat op de club de dingen goed geregeld zijn. Dat is bij OHVV het geval. Ik heb een goede staf, die komend seizoen nog uitgebreid wordt met Ben Overkleeft, die assistent gaat worden. En met het bestuur zit ik ook helemaal op één lijn.’

Heb je trouwens met veel spelers gesproken? Met andere woorden: vinden er veel veranderingen plaats in je selectie?
Mark: ‘Dat valt wel me. Toen ik hier dit seizoen aan de slag ging waren er maar zes spelers over die het seizoen daarvoor al bij OHVV speelden. De rest was nieuw. Dit is nu anders. Nu doen twee spelers een stapje terug. Zij willen in een tweede elftal gaan spelen. Van één speler veranderen de omstandigheden op zijn werk, waardoor er minder tijd over blijft voor het voetbal en één speler wil zijn geluk elders beproeven. Alle anderen blijven en dat vind ik mooi. Dat betekent dat ze het goed naar hun zin hebben hier. Zoveel gesprekken met nieuwe spelers heb ik dus niet gevoerd. Ik ben rond. Met vier jongens hadden we al voor de coronacrisis een akkoord en pas geleden is er nog een keeper bij gekomen.’

Hoe kijk je trouwens terug op dit seizoen?

Mark: ‘Om met een nagenoeg geheel vernieuwde selectie te beginnen en daar één geheel van te maken, dat kost tijd. Wij willen met de club echt hogerop, maar dat gaat niet ineens, zo dachten we. Wij waren realistisch, hadden er twee jaar voor uitgetrokken. Als we met de winterstop niet al te ver achterstaan op de koploper, dan ben ik al tevreden, zo dacht ik vooraf. Maar in de winterstop stonden we bovenaan en na de winterstop bleef het heel goed gaan. We wonnen vijf wedstrijden achter elkaar, het doelsaldo in die vijf wedstrijden was 24-1. Ik wil niet zeggen dat het vaststond dat we kampioen gingen worden, maar de kans was heel erg groot.’

Wat vond je ervan dat de KNVB in verband met de corona de competitie stil legde en geen kampioenen aanwees?

Mark: ‘Dat de competitie niet uitgespeeld wordt is volkomen terecht. De gezondheid van mensen gaat boven alles. Maar dat er geen kampioenen aangewezen werden, daar heb ik wel moeite mee. Ik had graag gezien dat ze elke lijstaanvoerder hadden laten promoveren, dan was deze zure tijd voor een paar mensen iets minder zuur geweest. We hebben een brief naar de KNVB gestuurd maar of dat zoden aan de dijk zet weet ik niet.’

Het lijkt er dus op dat je het komend seizoen in de vierde klasse opnieuw moet beginnen.

Mark: ‘Inderdaad. Ik was heel graag naar de derde klasse gepromoveerd, want dan speel je tegen betere ploegen. Ik wil onze tegenstanders in de vierde klasse echt niet te kort doen, maar veel ploegen willen helemaal niet voetballen tegen ons. Die gooien de boel dicht en zien wel waar het op uit draait. In de derde klasse was dat minder het geval geweest, denk ik. Maar het is niet anders. We zullen komend seizoen opnieuw vierdeklasser zijn.’

Dan moet je volgend jaar dus kampioen worden?
Mark: ‘De selectie was al afgesteld op de derde klasse. Dus met de spelersgroep die ik tot mijn beschikking heb, met de mensen er omheen, moeten we bovenin mee kunnen draaien. Misschien wel kampioen worden ja, dat is een druk die ik mezelf wel op wil leggen. Eerst maar eens hopen dat het balletje spoedig weer gaat rollen, dat we weer kunnen gaan trainen bijvoorbeeld. Ik heb al een heel programma gemaakt, vol met oefeningen waarbij je afstand bewaart. Als we mogen beginnen, dan zijn we er klaar voor. Het is goed werken bij OHVV en ik heb het er enorm naar mijn zin. Ik had nog een contract voor komend seizoen, maar dat is nu al verlengd met nog twee seizoenen extra. Daar spreekt vertrouwen uit en het zorgt voor rust en continuïteit. Ik ben dus nog drie jaar trainer bij OHVV. Laten we hopen dat daar een paar jaar derde klasse bij zit.’

1 reactie
  1. Remco Vermeulen zegt

    Leuk stukje mark mooi gesproken

Laat een antwoord achter