Richard Mank: ‘Bij Excelsior (VR) en SC Excelsior winnen koppelen aan opleiden’

0

Richard Mank is full-time met voetbal bezig. Momenteel als trainer van de vrouwen van Excelsior Barendrecht en bij de maatschappelijke tak van Excelsior4all. Komend seizoen gaan Excelsior en Barendrecht uit elkaar (lees meer) en zal Excelsior het vrouwenelftal zelf in stand houden. Richard Mank zal daarnaast ook de amateurs van Excelsior gaan trainen.

De coronacrisis hakt er ook bij de vrouwen van Excelsior/Barendrecht in. ‘Alle speelsters krijgen op dit moment individuele schema’s, waarbij ze vier keer in de week minimaal 90 minuten kunnen trainen. Hierbij is wel de afspraak gemaakt dat zij zich er goed bij moeten voelen om te kunnen trainen, want gezondheid staat voorop tijdens deze tijd. Wanneer we weer als groep bij elkaar kunnen komen, is op dit moment onduidelijk. Ik ben enorm bang dat dat nog wel een paar weken gaat duren. Gelukkig heb ik 24 speelsters met een geweldige discipline om toch individueel te trainen. Ondanks de zware tijden voor iedereen, stellen onze speelsters zich erg professioneel op en om die reden ben ik enorm trots op mijn speelsters.’

De samenwerking met Barendrecht is na dit seizoen ten einde. Excelsior gaat dan alleen verder met het vrouwenteam in de Eredivisie. Mank verwacht stappen te kunnen maken. ‘Het komende seizoen zullen er heel wat zaken gaan veranderen. We vallen straks onder 1 club, spelen in een nieuw shirt, hebben andere omgeving om te trainen en te spelen en we kunnen nog professioneler gaan werken met ons team,’ stelt Mank. ‘Ook onder de vlag van SBV Excelsior zullen blijven proberen om winnen te koppelen aan opleiden. Daarom zullen we ook komend seizoen wederom gaan werken met jonge talentvolle speelsters, waarbij we een goede mix van regionale speelsters en speelsters van buiten onze regio proberen te binden. We zijn op dit moment, zo ver dit mogelijk is, druk bezig met het vormen van het team voor het komende seizoen. Ook staan wij nog altijd open voor talenten die zichzelf aanmelden bij ons.’

Komend seizoen zwaait Richard Mank ook de scepter bij de amateurs van Excelsior. ‘Ik ben gek van het spelletje. Het trainen, beïnvloeden en het werken met spelers of speelsters blijft altijd super uitdagend. Elke dag iets mogen leren van elkaar en met elkaar. Leren van je omgeving, spelers & speelsters en van collega’s. Daarom ben ik na 25 jaar nog altijd actief in het voetbal. Toen de voorzitter van de Sportclub Excelsior belde of ik interesse had om de sportclub te combineren met de vrouwen, had ik gelijk er een goed gevoel over. Het is voor mijn natuurlijk prima te combineren. Wat het helemaal geweldig maakt is het familie gevoel dat je voelt binnen heel Excelsior. Of je nou bij de SBV, Sportclub, jeugdopleiding of bij Excelsior4All komt, overal heerst deze sfeer. Daarom is het geweldig om te werken voor Excelsior.’

Bij SC Excelsior krijgt Mank de taak om eigen spelers op te leiden. ‘SC Excelsior wil graag eigen spelers opleiden om te kunnen gaan voetballen in het eerste elftal. Dit betekent dat ook dit team een jong en talentvol karakter zal krijgen. Het is natuurlijk niet mogelijk om dit te doen zonder ervaren spelers, spelers met meer levenservaring en hun sporen verdient hebben in het amateurvoetbal. We moeten dus op zoek, komend seizoen, naar de juiste mix tussen jonge talentvolle spelers en ervaren spelers. Zo kunnen we de komende periode gaan bouwen aan een goede basis voor de toekomst. De doelstelling van de vrouwen zal dus ook gelden bij SC Excelsior: Winnen te koppelen aan opleiden en het bouwen aan een toekomst.’

Laat een antwoord achter