Peter de Lange (Barendrecht): ‘Fit blijven wordt heel moeilijk.’

2

In verband met het coronavirus kan er niet getraind worden bij de clubs en het spelen van een wedstrijd is ook onmogelijk. Spelers, trainers, stafleden, werkers op de achtergrond, supporters en iedereen die tijd en energie stopt in het voetbal, ze zijn allemaal veroordeeld tot wegblijven van het sportpark. Wat doet dat met je? Hoe breng je je dag door? Hoe blijf je fit? We hebben deze vragen telefonisch voorgelegd  aan Peter de Lange, speler van derdedivisionist Barendrecht die volgaarne bereid was daar antwoord op te geven

Allereerst; hoe is het met je?

Peter:  ‘Met mij goed hoor. Ook in de familie is er gelukkig niemand ziek. ’

Hoe kom je de tijd door?

Peter:  ‘Ik werk, soms thuis en de andere keren ter plaatse en daar kom ik de dag wel mee door. Fit blijven is met deze toestanden een hele grote uitdaging op sportief vlak. Als je normaal gesproken drie avonden in de week traint en op zaterdag een wedstrijd speelt en als dat nu allemaal wegvalt vanwege alle maatregelen die genomen zijn tegen het coronavirus, dan is het lastig om je fitheid te bewaren. Zeker ook omdat de sportvelden gesloten zijn en ik dus niet bij Barendrecht het terrein op kan. Normaal gesproken kun je dan als alternatief in de sportschool wat doen, maar dat zit er nu ook niet in. Ook die zijn gesloten. Natuurlijk loop je dan af en toe voor jezelf, maar ik ga nu echt niet 3 keer in de week 14 kilometer hardlopen. Hardlopen is namelijk geen hobby van mij. Ik ken trouwens geen enkele actieve voetballer van enig niveau die hardlopen leuk vindt. Ja, als ze uitgevoetbald zijn. Dan storten sommigen zich daar volledig op. Gaan ze marathons lopen en zo. Dat zal ik niet gaan doen. Zeg ik nu…’

Foto: website BVV Barendrecht

Als hardlopen niet je hobby is en als de sportcomplexen en sportscholen gesloten zijn, wat doe je dan om fit te blijven?

Peter: ‘Ik ben met m’n 32 jaar niet meer de jongste, dan is fit blijven al een uitdaging op zich en nu, met alle maatregelen door corona, is die nog veel groter geworden. Ik zal dus echt in beweging moeten blijven. En dan ben je aangewezen op je vermogen om zelf dingen te verzinnen of op je connecties voor personal training. Thuis wat oefeningen doen bijvoorbeeld. Met een paar jongens heb ik een paar keer ergens op een veldje een balletje getrapt en oefeningen gedaan, maar dat mag nu ook niet meer. Met een paar weken is dat allemaal nog wel te overzien, maar nu het nog langer gaat duren, wordt dat nog moeilijker dan nu al het geval is. En als we dan straks misschien helemaal de deur niet meer uit mogen, dan ben je helemaal aangewezen op je eigen huis. Dat zal een nog groter probleem worden, want ik zie me geen lopende band aanschaffen of zo. Nu maak ik me al zorgen over hoe wedstrijdfit te blijven, dan zullen die zorgen alleen maar toenemen. ‘

Heb je contact met je trainer en met je ploegmaten?

Peter: ‘Met de jongens wel. Via de telefoon of met app-jes. We geven elkaar tips van dingen die je zou kunnen doen. Met Jack van den Berg, de trainer heb ik ook contact, maar voor iedereen is dit nieuw en lastig. Je moet gewoon zelf zorgen dat je fit blijft. Je zelf er toe dwingen dat je dingen blijft doen. Hoe je fit bent is heel lastig, want je kan het nergens aan afmeten. Na een voetbaltraining had je voldoening, omdat je wist dat je lekker bezig was geweest. Die discipline moet je nu opbrengen en het lastige daarbij is dat je het zelf moet doen. Alleen. Nu heb ik ook wel voldoening als ik iets gedaan heb, maar wat in ieder geval wel minder wordt is je balgevoel. Je hebt extra tijd nodig om dat weer terug te krijgen. Als ooit de competitie weer begint, heb je die tijd nodig. Ook om weer fit te worden.  Als je in de tussentijd niets gedaan hebt, loop je achter de feiten aan en laat je ook je ploegmaten in de steek. Daarom moet je in beweging blijven.’

Je bent contractspeler. Hoe gaat de club daarmee om?

Peter: ‘Daar heb ik het onlangs ook al met mijn ploeggenoot Stanley Husen over gehad. Van de club hebben we hierover nog niets gehoord, maar dat begrijp ik ook wel. Die hebben al genoeg aan hun hoofd. Voor de toekomst is het nog maar de vraag of clubs zoals Barendrecht de dingen kunnen blijven doen die ze gewend waren. Misschien moeten veel clubs financieel wel een stap terug doen. Ik als speler kan alleen maar afwachten. En hopen dat het snel weer goed komt.’

2 Comments
  1. Frank Karreman zegt

    Peunen!!!!!

  2. Trudy Arends Burggraaff zegt

    jij blijft altijd fit jongen

Laat een antwoord achter