NTVV in meeslepend duel niet langs manhaftig Herkingen

0

Ofschoon NTVV sinds een aantal jaar een samenwerkingsverband is aangegaan met v.v. Herkingen ’55, zijn de onderlinge treffens tussen de eerste elftallen van de beide verenigingen niet van sentimenten gespeend. In de ontmoetingen wordt steevast een maximale inzet van de spelers gevraagd en veel duels worden op het scherpst van de snede uitgevochten. Het Nieuwe-Tongse vlaggenschip is na de nederlaag tegen Rockanje de top drie in zekere mate uit het oog verloren, maar zal desalniettemin de intentie blijven houden om zo hoog mogelijk te eindigen dit seizoen. De match tegen zusterclub Herkingen is niettemin een uitstekende gelegenheid om het blazoen op te poetsen. Bij de zebra’s is Glenn Kievit na een absentie van liefst zeven weken weer inzetbaar, maar de spelverdeler moet vooralsnog op de reservebank plaatsnemen.

Tegenstander Herkingen staat drie plaatsen lager gesitueerd in de rangschikking, maar blijft voor iedere ploeg altijd een lastig te bespelen opponent. Titelkandidaat DVV ’09 kan er over meepraten, want het ging bij en tegen de geelhemden kopje onder. Het team van trainer Frans Ceton kende in de aanloop naar de botsing op Sportpark de Kopernis relatief weinig personele problemen en zal, terugdenkend  aan de bedenkelijke 0-4 eerder tegen NTVV, aan motivatie geen gebrek hebben.

Schuchter begin van beide ploegen

Het schaars, maar gerieflijk schijnende zonnetje en de milde temperaturen hebben ervoor gezorgd dat het publiek in groten getale de weg heeft weten te vinden naar Sportpark de Kopernis. De grofweg 200 toeschouwers, waarvan een flink aantal afkomstig uit het buurdorp Herkingen, hebben na drie weken zonder voetbal zin in  de altijd beladen derby. De wedstrijd tussen de beide kemphanen is nog maar net begonnen als Bryan Bouwens namens de bezoekers een enorme kans krijgt op de openingstreffer. De knal van de spits zeilt echter naast het doel van Davy Schellevis. Luttele seconden later tekent Christian Lugtenburg voor het eerste wapenfeit van de thuisploeg als hij een voorzet van rechtervleugelverdediger Gino van der Zant in de handen van keeper Geelhoed kopt. De beide teams zoeken in de beginfase ietwat geforceerd naar openingen en dat komt het spelbeeld bepaald niet ten goede.

Na exact 10 minuten spelen kent arbiter Stephan van Seters de Nieuwe-Tongenaren een vrije trap toe, als linkerspits Hans Knops bij de punt van het zestien metergebied onderuit wordt gehaald. De trap van Nick van Alphen komt nét niet bij de kopsterke Christian Lugtenburg, waarna Herkingen een razendsnelle uitbraak op de mat legt die door Bryan Bouwens, bivakkerend op de rand van buitenspel, op onberispelijke wijze wordt afgerond: 0-1. De zwartwitten moeten in de achtervolging en voegen onmiddellijk de daad bij het woord. Nick van Alphen krult met veel gevoel een nieuwe corner in een kluwen van spelers. Ten langen leste weet Christian Lugtenburg met een vluchtige, uitgekiende beweging de teams weer op gelijke hoogte te brengen. Een zucht van verlichting gaat door de thuisaanhang. NTVV lijkt door te zetten en brengt tevens wat meer raffinement in hun spel. Neal Kuiper snelt in ijltempo naar voren, maar zijn flauwe schuiver kan doelman Geelhoed nochtans niet verontrusten.

Wim Eilander ziet zich na krap twintig minuten genoodzaakt Emiel Buijs te wisselen. De altijd met veel passie en overtuiging spelende verdediger kan na een snoeiharde charge van één van de Herkenezen niet verder. Gert Aantjes maakt zijn opwachting en is, zoals altijd, gebrand om zich te laten gelden. Ondertussen is de zon stilletjes verdwenen en is het ineens minder aangenaam toeven voor het publiek langs de lijn.

NTVV op voorsprong door strafschop

Ook het spel is gaandeweg de eerste helft zeker niet hartverwarmend te noemen. Zowel NTVV als Herkingen bedienen zich van lange trappen richting de frontlinie, maar veel daarvan sterven in schoonheid. De thuisformatie van Wim Eilander weet dat het de opponent met snel combinatievoetbal moet ontregelen, want fysiek zijn de geelzwarten bijna onklopbaar. Strijdlust en inzet zijn de stokpaardjes die de spelers van Frans Ceton maar wat graag berijden en dat heeft ze al veel punten opgeleverd. “Waar is het verfijnde voetbal van het begin van het seizoen gebleven”, verzucht een NTVV-liefhebber dan ook hardop. Toch weet de thuisploeg na dik een half uur spelen het initiatief in de wedstrijd te heroveren. Uitblinker Erik Roijers sjouwt van links naar rechts over het veld en is praktisch bij elke NTVV-aanval betrokken. Een hoekschop aan de linkerkant van specialist Nick van Alphen komt terecht bij Gert Aantjes, maar zijn kogelharde uithaal suist rakelings over de goal van doelwachter Geelhoed.

Even later krijgt Herkingen een vrije trap op een kansrijke positie toebedeeld, als de ijzersterk spelende routinier Michel Melissant vlak buiten de zestien wordt getackeld. Het zwakke schot evenwel gaat een meter voorlangs de kooi van keeper Schellevis. Eén minuut later slaat de vlam in de pan bij de kijkers als Gert Aantjes zich losrukt van zijn tegenstander en alléén door een puntige overtreding kan worden gestopt. Gedecideerd wijst referee Van Seters naar de penaltystip. Nadat de kruitdampen  zijn opgetrokken stuurt Erik Roijers doelman Geelhoed naar de verkeerde kant en zorgt voor 2-1. Ook daarna blijft NTVV de aanval zoeken in een poging de wedstrijd in het slot te gooien. Toch is de laatste grote kans voor Herkingen als een vloeiende aanval wordt gevolgd door een al even fraaie doelpoging, maar keeper Schellevis demonstreert zijn klasse met een prachtige safe. Nog is het gevaar niet geweken, maar de lastige rebound wordt door Jasper van der Welle met kunst- en vliegwerk van de doellijn gehaald. Zo gaat NTVV na weken weer eens met een voorsprong richting de kleedkamer, al is de marge klein en lijkt de strijd verre van gestreden.

Melissant brengt Herkingen op gelijke hoogte

Het begin van de tweede helft is een herhaling van zetten van het eerste bedrijf. Herkingen probeert ‘met het mes tussen de tanden’ het Nieuwe-Tongse fort te belegeren, maar weet geen échte gaten te fabriceren in de hechte verdediging.     Het spelbeeld is niet verheven, maar de spanning vergoedt veel, zo niet alles.    Geen van beide elftallen wil verliezen en mede daardoor is er deze match geen sprake van wervelend voetbal. NTVV oogt in het eerste kwartier na de pauze initiatiefrijker dan de tegenstander, maar de uitvallen van Herkingen ’55 zijn niet    van gevaar ontbloot. Na 58 minuten mag Glenn Kievit zijn rentree maken in de hoofdmacht van de zebra’s. Weinige minuten later ontstaat er een opstootje als  Jasper van der Welle hard inkomt op Pepijn Qualm. De robuuste verdediger van Herkingen verliest zichzelf en trapt opzichtelijk na, waarna leidsman Van Seters niets rest dan hem de rode kaart te tonen. Jasper van der Welle incasseert geel.

Met één man meer kan NTVV de wedstrijd naar haar hand zetten en lijkt een zege slechts een kwestie van tijd. Maar niets is minder waar. Bij de allereerste aanval in ondertal flitsen de Herkenaars langs hun NTVV-collega’s en krijgt Michel Melissant de bal op een presenteerblaadje aangereikt. Met een droge knal scoort de begaafde technicus de gelijkmaker. NTVV schakelt een tandje bij en probeert koste wat kost  de overwinning uit het vuur te slepen. Het omsingelt het doel van Herkingen, maar  de echte overtuiging ontbreekt. Een pass van Robin Noteboom lijkt Gert Aantjes vrij spel te geven, maar de spits staat centimeters buitenspel. Een voorzet daarna van Neal Kuiper wordt door keeper Geelhoed verkeerd ingeschat en bereikt Erik Roijers, die zelf ook enigszins verrast lijkt en zijn verwoede inzet van de paal ziet afspringen.

Wim Eilander wisselt nog eenmaal. Hij brengt Julian Groenendijk in het veld voor Neal Kuiper, die een ongelukkige middag speelde tegen Maikel van den Ochtend. NTVV drukt Herkingen verder terug in de slotfase. De okselfrisse Julian Groenendijk poogt Christian Lugtenburg in stelling te brengen, maar het leer wordt onderweg van richting veranderd. vv Herkingen vecht voor wat het waard is en juicht massaal als scheidsrechter Van Seters voor de allerlaatste keer op de fluit blaast. Met een man minder is 2-2 voorwaar een keurig resultaat, al zullen de Nieuwe-Tongse spelers, staf én de zichtbaar beteuterde supporters daar vast en zeker anders over denken. “We hadden niet meer verdiend”, concludeert Jeroen Roijers kort na afloop oprecht.

NTVV speelde in de volgende opstelling:

Goal: Davy Schellevis.

Achter: Gino van der Zant, Jeroen Roijers, Emiel Buijs (18; Gert Aantjes), Neal Kuiper
(81; Julian Groenendijk).

Midden: Erik Roijers, Jasper van der Welle, Nick van Alphen.

Voor: Robin Noteboom, Christian Lugtenburg, Hans Knops (58; Glenn Kievit).

Niet gewisselde spelers: Leander Kom, Luuk Buijs

Scoreverloop:

10       Bryan Bouwens                               0-1

11       Christian Lugtenburg                     1-1

33       Erik Roijers (penalty)                      2-1

66       Michel Melissant                             2-2

Laat een antwoord achter