Voorzitter Andrew Elshove (Zwartewaal) over zoektocht naar nieuwe trainer

‘Die staan niet te dringen om hier aan de slag te gaan. En dat begrijp ik nog ook.’

0

In november kwam het bestuur van vierdeklasser Zwartewaal met trainer Ron Klein overeen dat er na drie seizoenen geen vervolg zou komen aan hun samenwerking. De club moest toen op zoek naar een opvolger voor Ron, die met zijn selectie twee tamelijk succesvolle seizoenen had beleefd, maar dit seizoen na 14 wedstrijden onderaan de ranglijst van de vierde klasse I staat, met  1 schamel puntje. Vorige week maakte de club bekend dat Dave de Jong met ingang van het seizoen 2020-2021 de nieuwe trainer is bij Zwartewaal.

Wij willen graag van Andrew Elshove, de voorzitter van Zwartewaal weten hoe de zoektocht naar een nieuwe trainer is verlopen. Niet waarom ze bij Dave de Jong zijn uitgekomen, maar op welke manier. Andrew werkt daar graag aan mee.

Als je troosteloos onderaan staat in de vierde klasse, dan denk ik niet dat je veel sollicitaties hebt ontvangen.

Andrew: ‘Nee, veel trainers hebben niet voor de poort gestaan met de vraag of ze hier kunnen komen werken. Vijf sollicitaties hebben we zeggen en schrijven binnen gekregen. Niet veel, maar ik begrijp het wel. Het is logisch en je moet het realistisch bekijken. Trainers willen winnen en punten halen en zijn daarin afhankelijk van de kwaliteiten van de spelers die ze tot hun beschikking hebben. Als je onderaan staat en als je weinig punten haalt, is de aantrekkingskracht van je club gering. Het zou anders geweest zijn als we na vorig seizoen of het seizoen daarvoor een nieuwe trainer nodig hadden. Vorig seizoen draaiden we in de middenmoot mee en waren we de enige ploeg die won van kampioen FC Vlotbrug en het jaar daarvoor wonnen we een periodetitel en eindigden we als derde. Als je dan een nieuwe trainer moet hebben, komen er veel meer sollicitaties binnen, zo werkt dat nu eenmaal. Ook toen Mark Zijlstra hier als trainer vertrok, in 2017, kregen we onwijs veel reacties binnen, veel trainers namen uit eigen beweging contact op. Al die jaren hadden we een aantal prima spelers in de ploeg, maar die zijn naar elders vertrokken. Als je veel wint, staan je spelers in de picture. Zo werkt dat nu eenmaal. Dit seizoen staat er een heel jonge ploeg, onze aanvoerder Mark Meiboom is met zijn 23 jaar de oudste speler van de ploeg. Het is dus niet vreemd dat we weinig punten hebben. Ik zie het liever anders, maar het is zoals het is.’

Weinig aanmeldingen dus. Wat ga je dan doen?

Andrew: ‘Dan ga je rondbellen. Ik heb eerst een trainer gebeld, waarin ik heel veel vertrouwen heb en die hier graag had gezien. Maar die hield de boot af. ‘Met het materiaal dat jullie hebben, daar ga ik mijn vingers niet aan branden. Daar heb ik te veel ambitie voor’, zo zei hij letterlijk. Hij vertelde er bij dat wanneer de selectie op orde is, als er meer kwaliteit in zit, ik hem altijd mag bellen. Je kunt je daar wel over opwinden, maar zo is het natuurlijk wel. We lopen nu eenmaal niet over van kwaliteit dit seizoen en als het qua resultaten niet goed gaat, zijn er niet veel spelers die hier willen komen voetballen. En zijn er dus ook niet veel trainers die hier naar toe willen komen, want ook twee andere trainers die ik belde hielden de boot af.’

Zit je daar mee?

Andrew: ‘Laat ik benadrukken dat wij niet zielig zijn. Wij moeten niet koste wat kost zo hoog mogelijk spelen. Wij moeten het van andere dingen hebben. Gezelligheid en leut. Het echte verenigingsgevoel. Dat staat hier voorop en daarin denk ik dat we meer te bieden hebben dan de clubs om ons heen. Natuurlijk willen we graag meer punten hebben dan dat we nu hebben, maar we hebben in de afgelopen jaren echt wel bewezen dat we daartoe in staat zijn. Dat we leuk kunnen meedraaien. Resultaten en gezelligheid; er is hier ruimte voor allebei. Ach, het is een golfbeweging. Nu vallen de resultaten tegen, maar dat is helemaal niet gek. Als je veel wint, komen daar spelers op af. Als je niet veel wint, komen ze niet. En dan staan de trainers ook niet te dringen om hier aan de slag te gaan. Het zij zo.’

Wat heb je na die telefonische afwijzingen gedaan?

Andrew: ‘We hebben twee van de vijf trainers die zich aangemeld hadden uitgenodigd voor een gesprek en na die gesprekken hebben we gekozen voor Dave de Jong.’

Alweer een trainer die bij jullie voor het eerst op eigen benen staat.

Andrew: ‘Daar richten wij ons op, van die categorie trainers moeten we het hier eigenlijk wel hebben en ook daar is niks mee mis. Laat Zwartewaal maar de springplank zijn voor hen. We hebben hier de laatste jaren allemaal zulke trainers gehad: Marcel Langeveld, René Eland, Mark Zijlstra, Ron Klein en nu Dave de Jong. Alleen Jan van Pelt past niet in dat rijtje.’

Tot slot: wat doe je als club om spelers te bewegen bij Zwartewaal te komen voetballen?

Andrew: ‘Door altijd en overal een visje uit te gooien. Veel bellen, veel rondvragen. Je spelers vragen of ze ook actie willen ondernemen richting vriendjes. En onze assistent-trainer Edwin van Heijst gaat wedstrijdjes af waar voor ons potentiële spelers voetballen. Een praatje maken, hen warm maken voor Zwartewaal. Nu is het allemaal moeilijker, maar straks, als de resultaten weer aantrekken zal dat weer makkelijker zijn. Ook dat is een golfbeweging. Dat proces, die toenemende en afnemende aantrekkingskracht voor spelers en trainers maken wij hier al jaren mee.’

Laat een antwoord achter