Veldoverwicht mag NTVV niet baten tegen effectiever Rockanje 

1

Gesteund door de kn(r)appe zege op Melissant trok het NTVV-circus deze zaterdag richting Rockanje voor het jaarlijkse ‘uitstapje’ tegen de gelijknamige equipe op het kunstgrasveld van Sportpark de Drenkeling. De ontmoeting met de oranjehemden  uit de 6.340 inwoners tellende badplaats uit Voorne is bepaald geen gemakkelijke opgaaf voor de Nieuwe-Tongenaren. Alléén al het spelen op een ondergrond van kunstgras vergt een aantal specifieke vaardigheden en in de regel méér van het eigen uithoudingsvermogen dan gewoonlijk. Het moge duidelijk zijn, dat de spelers van Rockanje in het voordeel zijn in thuiswedstrijden. Ook dit seizoen werd er nog niet verloren in eigen huis. Uit de laatste vijf treffens werd bovendien de maximale score behaald. Om kort te gaan: NTVV is zonder twijfel de underdog in deze eerste uitwedstrijd na de winterstop, waardoor het vrijuit en opportunistisch kan voetballen.

De formatie van succestrainer Wim Eilander moet Jeroen Roijers missen in dit duel, aangezien de solide asspeler uit voorzorg wedstrijden op kunstgrasvelden vermijdt. Emiel Buijs is zijn vervanger in ’t elftal dat verder ongewijzigd is ten opzichte van de wedstrijd tegen Melissant. ‘Never change a winning team’, is het motto deze match.

Weinig kansen over en weer

Als scheidsrechter Pekaar met overtuiging het beginsignaal fluit, blijkt hoezeer de storm Ciara ook hier huis heeft gehouden. Omgevallen bomen, afgebroken takken   en her en der neergedaald zwerfvuil hebben de entourage van het doorgaans zo luisterrijke Rockanjese sportterrein danig ontsierd. De spelers van zowel Rockanje als NTVV hebben vanzelfsprekend geen oog voor de gevolgen van dit natuurgeweld en beginnen enigszins terughoudend aan hun krachtmeting. Tot echte kansen leidt het spel van beide teams aanvankelijk niet. Na een kleine tien minuten deponeert NTVV’er Nick van Alphen de bal uit een vrije trap op de pantoffel bij Erik Roijers, maar zijn inzet gaat voorlangs. Vrij kort daarna krijgt de rechterspits van Rockanje een schietkans in het 16 metergebied, maar ook zijn inzet verdwijnt naast het doel.

De Nieuwe-Tongenaren spelen gedisciplineerd en gestructureerd hun vertrouwde combinatiespel, maar het manco is de beslissende pass en het gebrek aan probate vuurkracht voorin. Toch weet het Rockanje bij tijd en wijle flink terug te dringen op eigen helft. Dit spelletje is een kolfje naar de hand van de thuisploeg, want met twee razendsnelle flankaanvallers en een uiterst trefzekere centrumspits heeft het op die manier al menig opponent weten te verschalken. Nadat Christian Lugtenburg een vrije trap van Nick van Alphen rakelings over de lat kopt, countert Rockanje in rap tempo tot in het vijandelijke doelgebied, waarna het geplaatste schot nog net door Neal Kuiper vlák voor de doellijn kan worden weggewerkt. Na 27 minuten speeltijd moet Hans Knops geblesseerd het veld verlaten. De linkerspits van NTVV heeft te veel last van een knieblessure. Gert Aantjes is zijn gemotiveerde vervanger.

NTVV trekt het initiatief in het laatste kwartier van de eerste helft naar zich toe.           Het weet de ruimte tussen de linies vrij klein te houden en de inzet is, zoals altijd, optimaal. De vurige tackle die Erik Roijers na exact een half uur spelen uitvoert, is illustratief voor de onverschrokken werklust waarmee de ploeg van Wim Eilander speelt. Het wachten is op een goal voor de bezoekers. Chris Lugtenburg verzendt een prima pass naar Senny Wagemaker, maar de oudgediende schiet recht in de handen van de doelman. Nog in dezelfde minuut componeren de zwartwitten een gevaarlijke aanval die via Robin Noteboom bij de meegekomen Neal Kuiper komt, doch de uitstekend spelende linksback krijgt de bal nét niet over de doellijn.     

NTVV leidt ‘op punten’

Weinige minuten daarna is Neal Kuiper weer mee in de aanval en wordt hij bruusk onderuit gehaald. De vrije trap van Nick van Alphen, net buiten de zestien, arriveert een seconde later in de handen van de goed opgestelde doelman Van der Meiden.  Aan de andere kant moet Davy Schellevis handelend optreden als een vrije trap zijn richting opkomt. De opnieuw prima spelende goalie kwijt zich met elan van zijn taak.  De Rockanjenaren tekenen voor het laatste wapenfeit door een diagonaal schot af te vuren op Schellevis, die opnieuw zijn grote klasse toont en zijn ploeg vlak voor rust behoedt voor een achterstand. 0-0 is de terechte ruststand, maar om in bokstermen te spreken, heeft het bezoekende NTVV een lichte puntenvoorsprong opgebouwd. 

Rockanje snel op 1-0

Ofschoon de eerste corner voor NTVV is, dringt de thuisformatie van Harry Rusken na rust fors aan en lijkt het een beslissing te willen forceren. En daarbij worden de oranjehemden een handje geholpen door hun Nieuwe-Tongse collega’s, die na drie minuten spelen slordig uitverdedigen en vv Rockanje op de vijf meterlijn een niet te missen kans gunnen. Keeper Schellevis is volstrekt kansloos en NTVV moet in de achtervolging: 1-0. De zebra’s proberen het spel onmiddellijk naar zich toe te trekken om de opgelopen schade zo snel als mogelijk te repareren. Echter, de finesse die  het team voor de pauze etaleerde, mist het in deze fase van de wedstrijd. Het oogt  té gehaast en langs de lijn mort en gromt Wim Eilander over het spel van zijn elftal.

Met de moed der wanhoop knokken de Nieuwe-Tongenaren voor wat het waard is. Captain Jasper van der Welle dirigeert zijn manschappen naar voren. De laatste man weet zich gesteund door Emiel Buijs die zich een volwaardig vervanger toont van de afwezige Jeroen Roijers. De kleine verdediger heeft een tomeloze ijver en is voor de duvel niet bang. Hij is in deze cruciale fase van de wedstrijd de rots in de branding achterin. Na een kwartier spelen wordt Neal Kuiper opnieuw gelanceerd, maar de voorzet van de ranke linksback flitst langs iedereen en alles heen. De uitbraak van Rockanje aansluitend zorgt wederom voor een hachelijke situatie voor het doel van Davy Schellevis, die dapper zijn lichaam gebruikt om zijn team in de race te houden.   

Even later lijkt Gert Aantjes een vrije doortocht te verwerven, maar de voortreffelijk leidende arbiter Yoran Pekaar ziet dat de spits enkele centimeters buitenspel staat. De keihard werkende Aantjes ziet vervolgens een snoeiharde pegel in de handen van Van der Meiden terechtkomen en een vrije trap van Robin Noteboom nadien  mist precisie. Met nog twintig minuten op de klok brengt Wim Eilander de 15-jarige Jens van Es in de ring. Met de youngster in de gelederen gaat NTVV met man en macht op zoek naar de gelijkmaker. Een vrije trap van Jasper van der Welle zeilt vervaarlijk over het doel van de luid schreeuwende goalie Rene van der Meiden.   Het contrast met het eerste bedrijf is weliswaar groot, maar de zwartwitten blijven vechten en verkopen hun huid duur. NTVV drukt Rockanje steeds verder vast op de eigen helft en de meegereisde diehards vragen zich af ‘wanneer die treffer nu valt’.

NTVV valt aan, Rockanje scoort

De corners van NTVV volgen elkaar in snel tempo op, maar het resultaat blijft uit. Een prachtige aanval snijdt door het centrum van de Rockanjenaren en belandt bij Christian Lugtenburg, maar de linksback van de thuisploeg weet Lugtenburgs inzet nog net tot hoekschop te bewerken. Een volgende aanval via uitblinker Emiel Buijs, Gert Aantjes en Christian Lugtenburg smoort eerst in het strafschopgebied en komt dan terecht bij Senny Wagemaker. Ook zijn schot wordt opgevangen door de solide keepende Van der Meiden. “Als NTVV nu niet scoort, zal Rockanje het wel doen”, blijken woorden van bijna profetische waarde die een vertwijfelde NTVV-fan slaakt.

Na een afgeslagen corner van Nick van Alphen komt Rockanje er als een speer uit en beslist het, zeer tegen de veldverhouding in, de wedstrijd met een doffe knal: 2-0. Nóg geeft NTVV het niet op, maar de aanvallen sterven in schoonheid. In de laatste minuut zet het nog 1 keer aan als Christian Lugtenburg de bal bij Senny Wagemaker brengt, maar het is de Nieuwe-Tongenaren niet gegund. De daaropvolgende aanval  van Rockanje wordt volgens het boekje uitgespeeld en velt het vonnis over NTVV.

De volgende wedstrijd van de zwartwitte brigade is pas over drie weken. Er wachten trainer-coach Wim Eilander heel wat reparatiewerkzaamheden in die tijd, met name op het mentale vlak. De scheidslijn tussen succes en ‘falen’ is flinterdun. Het past precies in het proces waarin NTVV zich bevindt. Deze fikse teleurstelling werpt de spelers weer terug naar de basis, van waaruit zij met de voltallige staf verder kunnen bouwen aan een winnaarsmentaliteit die vereist is om gedurende een heel seizoen op een constant niveau te presteren. Wim Eilander weet wat hem te doen staat!   

NTVV speelde in de volgende opstelling:

Goal: Davy Schellevis.

Achter: Gino van der Zant, Jasper van der Welle, Emiel Buijs, Neal Kuiper.

Midden: Erik Roijers, Nick van Alphen, Christian Lugtenburg.

Voor: Robin Noteboom (67; Jens van Es), Senny Wagemaker, Hans Knops (27; Gert Aantjes).

Niet gewisselde speler(s): Leander Kom.

Scoreverloop:

48:  Jasper Vermeer              1-0

88:  Sven Groenenboom       2-0

91:  Vince Keller                     3-0

 

1 reactie
  1. Voetbal Goeree Overflakkee zegt

    Mooi Jens van Es!

Laat een antwoord achter