Nipte maar verdiende zege NTVV tegen dapper Melissant

0

Getergd en tot op het bot geïnspireerd omwille van het echec tegen Stellendam, ontving het paradepaardje van NTVV deze zaterdag het zes plaatsen lager op de ranglijst prijkende v.v. Melissant. De keurtroepen van trainer-coach Wim Eilander bewaren bruikbare herinneringen aan de laatste ontmoeting met hun collega’s.

Met een eclatante zege (1-6) bracht de ploeg eind oktober hun fans in verrukking en verraste vriend en vijand met het verzorgde en onbevangen, aanvallende spel. NTVV moet vaste waarde Glenn Kievit vanwege een teenbreuk missen, maar ziet nochtans Christian Lugtenburg na 14 (!) weken als speler terugkeren in de basiself. Ook Nick van Alphen is na een kortstondige vakantiereis thans weer inzetbaar.

Tegenstander Melissant veroverde slechts 4 punten uit de laatste 5 wedstrijden, maar de equipe van Petry Hoofdman, die zijn contract recentelijk met één jaar verlengde, blijft te allen tijde een geduchte tegenstander. Het team, dat in een grijs verleden legendarische spelers als Tom Keyzer, Huib Klink en Adrie Prins voortbracht, speelt altijd met een leeuwenhart en de absolute wil om te winnen.

NTVV neemt initiatief, maar mist scherpte voorin

Met een asgrauwe wolkendeken en een mottig regentje als weinig inspirerende omlijsting beginnen de 22 acteurs onder leiding van arbiter Kleinkramer aan de zoveelste clash tussen twee Flakkeese voetbalteams. De thuisformatie begint voortvarend en strijdlustig aan het duel. Een door rechtsback Gino van der Zant opgezette, razendsnelle aanval wordt door de Melissantse verdediging ten koste  van een hoekschop onschadelijk gemaakt. De corner zelf blijft zonder rendement. Even later scheert een uitgekiend genomen corner van Nick van Alphen voorlangs doelman Roy Hobbel, maar géén van de NTVV-spelers weet de bal te beroeren.

Na ruim een kwartier weet Melissant langzaamaan onder de druk van de zebra’s uit te komen en creëert het een fraaie aanval over rechts, resulterend in een prima voorzet die door Pieter Both rakelings over het doel van Davy Schellevis wordt gekopt. Luttele minuten later combineren de gasten een aanval zorgvuldig tot bij Tom Rosmolen, maar zijn schot ontbeert scherpte. De zwartwitten proberen na  een half uur het spel weer naar zich toe te trekken. De opbouw vanuit de solide en ingespeelde verdediging oogt correct en datzelfde geldt voor het middenveld, met daarbij een hoofdrol voor Christian Lugtenburg, die na veel blessureleed voor het eerst vanaf het begin mocht starten. De voorhoede echter kan maar niet haar stempel op de wedstrijd drukken waardoor NTVV aan echte kansen niet toekomt.

Pressing NTVV én Melissant levert geen goals op

Een messcherpe counter van de Nieuwe-Tongenaren raakt via de alom aanwezige Lugtenburg en Senny Wagemaker verzeild bij rechterspits Robin Noteboom die de ban dan eindelijk lijkt te breken, maar de alerte doelman Roy Hobbel weet er op het allerlaatste moment een corner van te maken. Na een korte blessurebehandeling

van spelmaker Nick van Alphen weet de aandringende thuisploeg een zoveelste  hoekschop te versieren. Robin Noteboom laat de bal fijntjes indraaien, maar een scrimmage in het Melissantse strafschopgebied levert op miraculeuze wijze geen

goal op. Ook een vrije trap van Nick van Alphen brengt niet het gewenste resultaat. In de slotminuten nemen de oranjehemden uit Melissant weer het heft in handen, maar ook hun pogingen stranden voortijdig en weten het publiek niet in vervoering te brengen. Kortom: de 0-0 is een juiste afspiegeling van het vertoonde spel.        

NTVV furieus uit de startblokken

“Wim Eilander zal de jongens wel even flink hebben toegesproken”, roept een NTVV-aanhanger met veel dramatiek in zijn stem, als de Nieuwe-Tongenaren wervelend beginnen aan het tweede bedrijf. Slechts 2 minuten zijn er gespeeld als de thuisploeg een prachtige aanval opzet, waarbij de schielijk opgestoomde vleugelverdediger Gino van der Zant ogenblikkelijk past op Nick van Alphen die, omgeven door een ware kluwen van spelers, de bal overtuigend in het net kegelt.  De snelle goal zou bevrijdend moeten werken voor NTVV, maar doet dat juist niet.

Melissant voelt de twijfel bij de gastheren en recht de rug. Een snelle aanval over de linkerflank wordt in de kiem gesmoord door de attent uitgekomen Schellevis, de doelman die opnieuw een puike partij speelt en daarnaast vertrouwen uitstraalt. In dezelfde minuut wordt uitblinker Christian Lugtenburg subtiel door het centrum ingespeeld, maar keeper Hobbel behoedt zijn team voor een grotere achterstand.

NTVV is sterker in de onderlinge duels en benut de ruimtes tussen de linies beter. Een ijlings genomen vrije trap verschaft Hans Knops een vrije tocht richting doel, maar de routinier, die een mindere eerste helft laat volgen door een prima tweede akte, schiet het leer linea recta in de handen van sluitpost Hobbel. De thuisploeg voelt dat het de wedstrijd kan beslissen en gaat gedreven op zoek naar de 2-0. Een fluwelen pass van Chris Lugtenburg arriveert bij Senny Wagemaker, maar de umpire fluit, op vlaggend advies van zijn grensrechter, kordaat af voor buitenspel. Kort daarna tovert NTVV via Senny Wagemaker, Robin Noteboom en Erik Roijers een schitterende aanval op de mat, maar de ultieme beloning laat op zich wachten.

NTVV doet zichzelf tekort

Tussen de bedrijven door probeert Melissant nog wat terug te doen, maar het zijn niet meer dan schimpscheuten, te meer daar de laatste linie van NTVV de zaakjes grondig op orde heeft. Op het middenveld heerst en verdeelt Christian Lugtenburg. In niets is te zien dat de intelligente technicus 13 weken uit de roulatie is geweest. Hij rent de longen uit z’n lijf en strooit weelderig met passes richting medespelers.

Ofschoon NTVV de betere ploeg is, is de marge fragiel waardoor Melissant blijft geloven in de gelijkmaker. De ploeg van Petry Hoofdman knokt voor wat het waard is en weigert zich gewonnen te geven. Toch krijgen de Nieuwe-Tongenaren in de resterende minuten de beste kansen. Hans Knops weet de bal met een uiterste krachtsinspanning vanaf de achterlijn voor te krijgen, maar er is niemand paraat om de bal in het doel te tikken. De voor Senny Wagemaker in het veld gekomen Gert Aantjes wordt vervolgens nét buiten het zestien metergebied vastgehouden. De vrije trap is voor Nick van Alphen die snoeihard op de knuisten van Roy Hobbel schiet. Eén minuut later krijgt het team van Wim Eilander dé mogelijkheid om de match te beslissen als de doorgebroken Christian Lugtenburg in het hart van de zestien onderuit wordt gehaald: penalty!! Nick van Alphen neemt plaats achter de bal en alle supporters van de zwartwitten rekenen op de beslissende 2e goal. Het schot van de ‘spielmacher’ is te zacht en te laag en daardoor een makkelijke prooi voor doelwachter Hobbel, die de bal via de buitenkant van de paal pareert.

Nog tien minuten hebben de bezoekers om de gelijkmaker te forceren, maar het elftal kan géén echte vuist meer maken in de slotfase. NTVV krijgt nog een paar minieme kansjes, maar probeert bovenal de voorsprong vast te houden. En dat lukt vrij gemakkelijk, want v.v. Melissant is uitgevochten en uitgeblust. Het eindsignaal ontlokt gejuich bij de aanhang van NTVV, dat hiermee aantoont dat de smadelijke nederlaag tegen Stellendam definitief en afdoende is verwerkt.

NTVV speelde in de volgende opstelling:

Goal: Davy Schellevis.

Achter: Gino van der Zant, Jasper van der Welle, Jeroen Roijers, Neal Kuiper.

Midden: Erik Roijers, Nick van Alphen, Christian Lugtenburg.

Voor: Robin Noteboom, Senny Wagemaker (66: Gert Aantjes), Hans Knops.

Man of the Match: Christian Lugtenburg (via de digitale sportapp bleek, dat Christian tijdens de wedstrijd een afstand van liefst 14 kilometer had afgelegd).

Scoreverloop:

47ste minuut                   Nick van Alphen    1-0

Laat een antwoord achter