Foto: Justin Egberts
Op de facebookpagina ‘Officiële KNVB Scheidsrechters Groep’ kreeg ik de vraag voorgeschoteld wat ik zou doen, als ik tijdens een voetbalwedstrijd door een speler of trainer met één of meer handen naar aanleiding van een beslissing in mijn kruis zou worden gepakt.
Mijn eerste reactie was, dat ik degene die dit zou doen direct een rode kaart zou geven. Het kwam niet in mij op dat ik dan over zou gaan tot het gebruiken van middelen om iemand op een andere manier aan te pakken, door hem of haar te slaan of te schoppen, of zo. Maar dat is makkelijk praten, het is immers een theoretische vraag.
Het verhaal:
“Bij een jeugdvoetbalwedstrijd in Elst (Gelderland) is een trainer neergeslagen door een officiële KNVB scheidsrechter. De wedstrijd tussen Spero O17 en OVC’85 O17 (Oosterbeek) uit de Hoofdklasse O17 werd direct daarna door de arbiter gestaakt. De trainer kwam er vanaf met een flinke bloedneus.
Aanleiding voor het voorval was een moment waarop de scheidsrechter twee spelers van het bezoekende OVC’85 de rode kaart gaf. Daarop kwamen zowel de trainer als de assistent trainer van de bezoekers zonder toestemming van de scheidsrechter het veld in.
Eén van beide zou de scheidsrechter ‘tussen zijn benen hebben gegrepen’, waarop de arbiter de betreffende begeleider neersloeg. Een speler van de Oosterbeekse club gaf de scheidsrechter een klap. Dit alles is vastgelegd op beeld. Na het voorval wilde de trainer opnieuw in conclaaf met de scheidsrechter, maar die werd door spelers van de thuisploeg en door toeschouwers weggeleid. De tussenstand was 4-3.”
Mijn mening:
Toen ik kennis nam van dit incident, dat niet meer theoretisch maar een heus voorbeeld uit de praktijk was, en mij om mijn mening hierover werd gevraagd, heb ik eerst geruime tijd nagedacht voor ik daar iets over wilde gaan schrijven.
Natuurlijk heb ik er een mening over, maar het is mij niet overkomen én ik vind het ook niet kies om er – omdat ik er niet bij was en de betreffende personen niet ken – een uitgebreid oordeel over te hebben.
Zou ik echter bij de KNVB een functie bekleden, waarbij ik wel een oordeel zou moeten geven over dit betreffende incident, dan zou ik – alles op een rijtje zettend, en uitgaand van de betreffende beelden – op basis van de regels de bezoekende ploeg als eerste schuldig verklaren aan de reden van staken. De betreffende trainer en assistent trainer van de bezoekende ploeg moeten hoe dan ook bestraft worden voor het feit dat zij zonder toestemming van de scheidsrechter het veld hebben betreden. De duidelijk zichtbare beweging naar het zaakje van de KNVB official kan gezien worden als een aanvallende handeling ten opzichte van de scheidsrechter, en de betreffende begeleider dient daar ook voor te worden bestraft. De daaropvolgende klap die werd uitgedeeld door de arbiter kan gezien worden als een vorm van zelfverdediging. Ofschoon het niet toe te juichen is lijkt dit te billijken. Het feit dat er nog een speler van de bezoekende ploeg een duw gaf aan de arbiter is een druppel na de spreekwoordelijke. Ook dit zal naar zwaarte moeten worden bestraft.
Imago amateurvoetbal
Om een lang verhaal kort af te ronden: dit alles verdient geen schoonheidsprijs. De KNVB moet duidelijk laten blijken dat dit soort zaken niet getolereerd (zullen) worden en dat dit soort excessen keihard worden aangepakt. Na een gevoelige tik moet een nog veel hardere worden uitgedeeld. Figuurlijk dan. Hóe hard bepaalt wat mij betreft de KNVB. Dit schaadt ook het imago van het amateurvoetbal, dat al door tal van incidenten – elk weekend weer – wordt ontsierd.
Egbert Egberts floot veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Blies ook een aantal jaren op hoog niveau basketbal. Nu loopt hij regelmatig langs de velden, snuift sfeer. De leidsman schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, over mooie personen en over actuele gebeurtenissen in het amateurvoetbal en daarbuiten. Vragen en/of opmerkingen? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.