Nafluiten (74): Dag Schapekoppen

0

Aan de Krommedijk wordt zowel door amateurs als door ‘profs’ gevoetbald. Al jaren. De BVO speelt al geruime tijd onder de naam FC Dordrecht. Een roemrucht verleden ging daaraan vooraf. Met onder meer namen als DS’79 en Dordrecht’90 voetbalden de groen-witten zich door de geschiedenis van het betaald voetbal heen. Toen er gekozen werd voor de naam FC Dordrecht had men vooral tot doel duidelijk te maken dat het de club van het volk moest zijn en blijven. Dat werd het ook, tot vandaag de dag aan toe is het zo.

De amateurs hebben pas sinds 2018 een vaste plek op de Krommedijk. Tot 2001 bestonden OSS en Merwesteijn nog als aparte voetbalverenigingen op andere plekken in Dordt. Er ontstond een fusieclub, OMC, die tot en met het seizoen 2017/2018 wekelijks en met wisselend succes resultaten boekte. Een door de gemeente voorbedachte verhuizing naar de Krommedijk was aanleiding om de clubnaam te veranderen in de amateurtak van de BVO FC Dordrecht. Het complex waar men op voetbalt is een plaatje. Was er twee keer als arbiter te gast. Men heeft een modern clubgebouw als thuis. Iets om trots op te zijn.

Die trots is er ook bij de BVO FC Dordrecht. Dat merk je aan alles. Maar de accommodatie is niet des 2020’s. Eerder des 1980’s. Bovendien rommelt het er. Ik heb daar op mijn eigen Facebookpagina wel eens wat over geschreven. Dat werd me niet in dank afgenomen door een klein aantal ‘die hard’ supporters. Ook een verslaggever van een lokale abonnementenkrant, die bij thuiswedstrijden goed in de watten wordt gelegd, probeerde mij onderuit te schoffelen. Klaarblijkelijk mag niemand iets ‘kwaads’ schrijven over de lokale FC.

Met gemiddeld tussen de duizend en 1500 toeschouwers per wedstrijd, toppers uitgezonderd (dan zitten er maximaal twee keer zoveel mensen op de tribunes), worstelt de BVO zich door de competitie heen. Om al enkele jaren steeds miraculeus te ontsnappen aan degradatie. Want als dit gebeurt, dan zal het doek definitief vallen voor FC Dordrecht.

Ik kwam er vroeger regelmatig. De sfeer was prima, tribunes zaten vol. In de pauze stonden rijen om een bakje koffie of een beker warme chocomelk te scoren. Een wedstrijd op de Krommedijk was een feestdag.

Vorig seizoen bezocht ik de BVO club een keer of vijf. Vooral omdat er een Gorcums voetbaltalent in het eerste speelt. Na de laatste keer, thuis tegen Jong FC Utrecht, besloot ik om het voor gezien te houden. De tribunes en opstallen van de BVO zijn zodanig verouderd, dat je je er kapot voor moet schamen dat daar nog betaald voetbal gespeeld mag worden. Het hoofdveld ligt er nog het best bij van alles op het terrein. Mijn gedachte wordt nog extra gevoed door de blik die iedereen kan hebben op het complex van de amateurs, vanaf de grote parkeerplaats bij de hoofdingang. Het meeste respect heb ik voor alle vrijwilligers, die nog vol overtuiging van alles doen om daar Eerste Divisie voetbal te laten spelen.

Nu de gemeenteraad van Dordrecht geen geld meer wil steken in de accommodatie van FC Dordrecht, en het bedrag dat ervoor nodig is om er een modern stadion voor neer te zetten, toereikend voor enkele duizenden toeschouwers, en om betaald voetbal waardig te zijn, door sponsoren niet opgebracht zal kunnen worden voorspel ik het einde van FC Dordrecht. Trainer Braga is vorige week al gesneuveld. Vanavond voetbalt FC Dordrecht, samen met Helmond Sport op de laatste plek in de rangschikking, uit tegen FC Oss. Helmond Sport mag uit naar NEC. De sportieve zorgen zullen blijven bestaan. En ook aan de abominabele entourage zal niks veranderen. Jammer.

Ik zeg alvast tot ziens. Dag Schapekoppen. Don’t shoot the messenger.

Egbert Egberts floot veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Blies ook een aantal jaren op hoog niveau basketbal. Nu loopt hij regelmatig langs de velden, snuift sfeer. De leidsman schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, over mooie personen en over actuele gebeurtenissen in het amateurvoetbal en daarbuiten. Reageren? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.

Laat een antwoord achter