Column Jan Schoonen (446): Mickey Nijman (HBSS)

0

Hij keept bij HBSS ook in de zaal en gezien zijn ietwat uitdijende lichaam moet het moeilijk zijn om in het kleine doeltje te scoren als hij zich daarvoor bevindt. Mickey Nijman, ook op het veld de doelman van HBSS, ziet er namelijk tamelijk welvarend uit en op het veld met zijn iets te strakke keepersshirt valt dat nog meer op. Maar ik denk niet dat Mickey daarmee zit. Het moet hem geen lor interesseren hoe hij op anderen overkomt. Want waarom gaat hij anders op een voetbalveld in het doel staan met groene fluorescerende, hoog opgetrokken kousen en een dito gekleurde broek in combinatie met een vale lichtblauwe keeperstrui? Ik bedoel: dat ziet er toch niet uit? Maar Mickey heeft daar maling aan. Hij is geen mannequin op een catwalk. Hij moet ballen tegenhouden, zijn doel schoonhouden en anders niks.

Tegen SC Botlek lukte dat afgelopen zaterdag niet, want Tim Oppong scoorde na een leep passje van Alex Munvaneza een fraaie goal waar Mickey helemaal niets aan kon doen. Bij die ene tegengoal zou het blijven en hoewel HBSS met een 4-1 zege naar Schiedam kon terugkeren, waren de Botlekkers toch een aantal keer gevaarlijk dicht bij Mickey in de buurt gekomen. Maar de HBSS-doelman neutraliseerde elk gevaar en opvallend was de kalmte en de rust die hij daarbij uitstraalde. In paniek raakte hij nimmer en mopperen deed hij ook niet ofschoon zijn ploeggenoten verdedigend af en toe toch wel een steekje lieten vallen.  U kent ze ongetwijfeld; keepers die als een nerveuze springveer 90 minuten lang in hun doelgebied stuiteren en zich op alles en iedereen afreageren als de tegenstander nog maar een beetje in de buurt komt. Zo’n keeper is Mickey niet. Hij is en blijft de rust zelve, de hele wedstrijd lang.

Dat kon je al zien tijdens de warming-up. De wind blies met windkracht 7 schuin dwars over het veld bij Botlek en alle ballen die door tweede keeper Erik Peters vanaf de zijkant naar Mickey geschoten werden, belandden achter het doel. Veel keepers zouden dan uit hun plaat gaan en eisen dat er bruikbare ballen op hen af komen, die ze uit de lucht kunnen plukken om vervolgens met een goed gemoed aan de wedstrijd te beginnen. Zulke ballen kreeg hij zaterdag niet. Niet één. Maar Mickey verblikte of verbloosde niet. Hij haalde de zoveelste bal achter zijn doel vandaan en trapte hem bedaard terug naar Peter.

Ook toen zijn medespelers als afsluiting van hun warming-up nog een paar schoten op doel mochten schieten, stond Mickey er verloren bij. Zonder dat hij ook maar één vinger uit kon steken verdween de een na de andere raketbal in de kruising. Hij kon er alleen maar naar kijken. Een logische gedachte zou dan kunnen zijn dat die keeper van HBSS er geen hout van kan, zeker gezien het rugnummer 21 op zijn rug. Maar dat bleek toch niet het geval. Mickey is, zeker na het al in de voorbereiding geblesseerd afhaken van André Simonis, bij HBSS onbetwistbaar keeper nummer 1 en gezien zijn optreden tegen SC Botlek zal hij dat nog lang blijven.

Want Mickey Nijman kan echt wel keepen. Hij stopte een paar linke schoten in de korte hoek, hij plukte een kopbal van invaller Tom Arp klemvast uit de lucht, hij dwong door vakkundig uit te komen de op hem afstormende Randy de Macker naar de zijkant, zodat ook dat gevaar geweken was en hij had het geluk dat diezelfde De Macker na een fraaie actie op de paal schoot. Maar geluk dwing je af. Toch? Bij HBSS is Mickey een gewaardeerde keeper, eentje waar ze erg tevreden over zijn. Van tevoren was mij dat al verteld. ‘Hij is betrouwbaar. Zijn reflexen zijn goed, hij stelt zich goed op. En hij heeft een goede trap’, werd er verteld.  Dat klopte allemaal als een bus en ook van het laatste was niets gelogen. Een paar keer schoot hij met rechts de bal weg als er een Botlekker op hem afkwam en die ballen belandden allemaal op veld 4 in plaats van in de voeten van een medespeler. Het zal wel aan de wind gelegen hebben… Het was het enige smetje op een verder vlekkeloos optreden.

Jan Schoonen bundelt columns: ‘82 verhalen over het amateurvoetbal’

Laat een antwoord achter