Clubman Mario Nijgh over vertrek bij Zwaluwen: ‘Wij moesten in de media lezen wie de nieuwe trainer werd’

3

Mario Nijgh speelde zijn hele leven lang voor het Vlaardingse Zwaluwen. Afgelopen seizoen vertrok bijna de gehele selectie van de zaterdag hoofdklasser en leek er een rampseizoen in de maak. Nijgh bleef zijn Zwaluwen echter trouw. Zwaluwen draait dit seizoen verrassend goed mee in de hoofdklasse maar ook na dit jaar staat hetzelfde scenario te wachten. Bijna de gehele selectie zal zijn vleugels ergens anders gaan uitslaan. Dit maal zal de 31-jarige clubman Zwaluwen wel verlaten.

Zwaluwen kreeg afgelopen jaar te maken met het vertrek van bijna de gehele selectie. Hoe kijk je hier op terug?

Dat was jammer, er zaten namelijk ook een aantal jongens bij met wie ik een paar jaar samenspeelde vanuit de tijd van Oscar Biesheuvel en met wie ik bevriend ben. Een ongelofelijk leuk jaar. Het was alleen onvermijdelijk dat er veel gingen vertrekken omdat de club terug moest in budget en sommige jongens meer dan de helft moesten inleveren, dan weet je dat er op dit niveau veel mensen vertrekken ook omdat de prestaties op het veld vorig jaar goed waren. Sommige kozen ervoor om te stoppen of lager te voetballen, andere probeerde het een stap hogerop. Prima toch.

Jij bleef als 1 van de weinige de club wel trouw. Waarom?

Ik heb toen een gesprek gehad met de nieuwe trainer en dat was eigenlijk meteen positief, bovendien zit ik hier ook al weer 11 jaar.  De nieuwe TC bleek een aardig netwerk te hebben en toen ik hoorde welke spelers er naar Zwaluwen kwamen zag ik het wel voor me dat we toch niet ‘het lelijke eendje’ van de Hoofdklasse zouden worden. Bovendien kon ik samen gaan spelen met mijn neefje Leroy, hij is 10 jaar jonger en hij zit ook in de selectie. Dat is toch wel speciaal om samen met hem op een veld te staan.

Het leek een zwaar jaar te gaan worden maar Zwaluwen draait boven verwachting goed. Had je dit verwacht?

In het begin was het wel wennen, zeker de eerste weken. We hadden echt een compleet nieuw team. Na een aantal weken ging het draaien en toen we voor de winterstop wonnen van DHSC en SC Feyenoord was het feest natuurlijk helemaal compleet. Nu merk je dat we iets terugvallen, maar het is aan ons om dit weer recht te gaan trekken. ‘Het lelijke eendje’ zijn we in ieder geval niet geworden en er zitten een aantal spelers in deze selectie die iets extra’s kunnen brengen op dit niveau. Dat is hartstikke leuk, de sfeer onderling is ook echt top.

Aan het einde van het seizoen zal hetzelfde gebeuren als afgelopen jaar. Hoe kijk je hier tegenaan?

Dat is pijnlijk voor een vereniging, ik weet dat wij op het veld er alles aan doen om de club positief neer te zetten.  Het vertrek van wederom de hele selectie zegt misschien ook wel iets over de mensen die de afgelopen drie jaar aan de touwtjes getrokken hebben en dit met een nieuw beleid gaan doen.

Waarom vertrekt weer bijna de gehele selectie?

De communicatie is bedroevend slecht, er is een nieuw bestuur en veel spelers wisten niet bij wie ze moeten zijn voor een gesprek en hoorde dus niks. Om even een voorbeeld te geven, wij moesten op VoetbalRotterdam lezen wie volgend jaar nieuwe trainer Zwaluwen wordt. Daar begrijp ik niets van, loop even de kleedkamer in en informeer ons wie de trainer gaat worden en zet het daarna op internet. Zo moeilijk is dat niet lijkt me. Het budget wordt ook wederom in 2 jaar tijd voor de 2e keer flink teruggeschroefd dus ze hebben spelers ook niet zoveel te bieden.

Dit keer zal jij als clubman zelf ook vertrekken. Waarom?

Voetbal is het mooiste spelletje wat er is, maar ik vind voetbal alleen leuk als ik regelmatig win. Volgend seizoen zie ik onvoldoende perspectief. Daarnaast zijn wij als team en ik dus ook door de nieuwe voorzitter Peter van Buijtenen en de nieuwe TC in de media een aantal keer weggezet als spelers die niets doen op de vereniging en die alleen maar hun handje ophouden. Ik vind dat zelf nogal een aantijging, bovendien klopt er niets van. We hebben in januari nog deelgenomen aan een nieuwjaarstoernooi van Zwaluwen met de voltallige selectie en een aantal spelers uit de selectie geeft trainingen aan de jeugd. Het voor mij dus een principe kwestie geworden, zonde maar helaas. Ik heb in ieder geval mooie jaren gehad.

Wat zit je het meeste dwars omtrent de gang van zaken momenteel?

Puur de communicatie naar buiten toe, zo moeilijk is het toch niet?

Wat nu? Wat ga je zelf doen?

Het liefst ga ik nog een paar jaar door, ik ben nog altijd fit dus ik wacht rustig af of er nog iets leuks voorbij komt. Ik ben daarnaast bezig om met een aantal vrienden de ‘FFF 7 tegen 7 eredivisie’ op te zetten voor spelers uit de regio die in de komende jaren gaan stoppen met voetbal. Je komt toch in deze regio elke keer dezelfde namen tegen en er zitten echt een hoop mooie gasten tussen. Het lijkt ons mooi om 6 tot 8 keer per jaar een balletje te trappen op aardig niveau en dan daarna lekker een biertje te drinken, zangertje erbij. Leuk man!

3 Comments
 1. Diego-giovanni Scholman zegt

  Ursula Scholman

 2. Mo Ayachi zegt

  Jammer Mario maar begrijpelijk!
  Succes verder!

 3. Tim Duijverman zegt

  Jan Remco

Laat een antwoord achter