Britse voetbalbond: niet meer koppen op training voor kinderen tot 12 jaar

0

De Britse voetbalbond FA gaat het koppen op de training door kinderen tot 12 jaar verbieden. Kinderen tussen de 6 en 11 mogen dus niet meer “onnodig koppen”. Een beperking gaat gelden voor kinderen tussen 12 en 16 jaar. De maatregel geldt overigens niet voor jeugdwedstrijden.

De ‘Richtlijn voor kopballen’ is bijgewerkt naar aanleiding van recent onderzoek van de universiteit van Glasgow. Dat heeft aanwijzingen opgeleverd dat profvoetballers ruim drie keer zo veel kans hebben om te overlijden aan een hersenaandoening als niet-voetballers. De Schotse en Ierse voetbalbonden nemen de maatregel van FA over.

Onderzoek

Onderzoek onder ruim 7600 voormalige profs en 23.000 niet-voetballers heeft uitgewezen, dat de oud-voetballers vijf keer zo veel kans hebben op Alzheimer en twee keer zo veel kans op Parkinson. Overigens benadrukt de Engelse voetbalbond, dat op basis van het onderzoek niet valt te bewijzen dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen het koppen en de conditie van de ex-voetballers. Men spreekt meer over een ‘voorzorgsmaatregel’.

KNVB

De KNVB ziet een verbod om te koppen bij jongere kinderen (nog) niet zitten. De KNVB stelt, dat kinderen juist de techniek moeten aanleren om veilig te kunnen koppen, zodat ze er dus vanaf jonge leeftijd mee moeten oefenen.

Laat een antwoord achter