Wisselvallig NTVV ziet Flakkee in slotfase langszij komen

2

Met enig opschorten vanwege het overlijden van erelid en clubicoon Kees Verbiest reisde het paradepaardje van NTVV deze zaterdag af naar aartsrivaal Flakkee, de club waar Kees’ broer Jaap jarenlang furore maakte als trainer van de jeugd én het eerste. De spelers, staf & volgers kregen zodoende ruim één maand langer de tijd om de fikse teleurstelling van het onverwachte verlies tegen DVV ’09 om te zetten in een positieve mindset richting de eerste wedstrijd van dit kalenderjaar. Een treffen met de blauwgele formatie, dat sinds het ontslag van trainer Ron van Neck onder de bezielende leiding staat van interim-coach Kees Breen, heeft voor de ‘zebra’s’ altijd een speciale lading. Het is een prestigeduel dat meestal op het scherpst van de snede wordt uitgevochten en waarvan de eer haast belangrijker lijkt dan het veroveren van drie wedstrijdpunten.

Tegenstander Flakkee heeft de beschikking over diverse getalenteerde spelers, die de ploeg dit seizoen langs hoge pieken, maar ook langs diepe dalen heeft geloodst. Nochtans blijft de club, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw schitterde op het op twee na hoogste niveau in Nederland, nog immer een factor van belang in de regio. De échte glorie mag dan wel tot het grijze verleden behoren, de uitstraling is bij de echte ‘diehards’ nog immer zichtbaar: MSV Flakkee is en blijft voor hen een begrip.

NTVV verzilvert bliksemstart

Als de jeugdige arbiter om klokslag half drie het spel in gang fluit, kleurt de lucht dynamisch blauw zoals op een schilderij van een Hollandse meester uit de Gouden Eeuw. Diezelfde dynamiek is direct te bespeuren in het spel van het dit seizoen zo verrassende NTVV. Met verfrissend combinatiespel wordt de thuisploeg subiet naar achteren gedrukt. Rechtervleugelverdediger Gino van der Zant legt de bal panklaar op het hoofd van Erik Roijers, maar Flakkee-goalie Robert Vinke pareert de kopbal met de hem zo bekende, stijlvolle klasse. Enkele minuten later moet de doelwachter toch het hoofd buigen als Senny Wagemaker op meesterlijke wijze een puike aanval van de Nieuwe-Tongenaren met een evenzo fraaie assist van Hans Knops afrondt.

Klik hier voor alle foto’s van Flakkee – NTVV

NTVV domineert en wil de score vlot uitbouwen. Na een buitenspeldoelpunt van centrumspits Gert Aantjes krijgt diezelfde Aantjes na een snelle doorbraak de bal nét niet bij Senny Wagemaker en een spetter van Robin Noteboom ketst af op de handen van doelman Vinke. Pas na een kwartier tekent de thuisformatie voor een speldenprik in de NTVV-defensie, maar dankzij de goed uitgelopen doelverdediger Davy Schellevis smoort de aanval. Langzaam weet Flakkee zich aan de druk te ontworstelen en komt het enkele malen vervaarlijk voor het doel van Schellevis, die zich nochtans prima van zijn taak kwijt en alle pogingen met verve afweert.

Gelijkwaardig laatste kwartier

In het laatste kwartier van de eerste akte golft het spel heen en weer en krijgen beide teams kansen. Neal Kuiper wervelt langs de zijlijn alvorens hij het leer bij Robin Noteboom aflevert, die op zijn beurt ogenblikkelijk Senny Wagemaker een nieuwe mogelijkheid verschaft . De sterk spelende routinier ziet zijn inzet evenwel vakkundig gepareerd door de attente Vinke. Zowel NTVV als Flakkee beschikken over een uitstekende doelman, die elkaar naar de kroon steken in deze match. Robert Vinke moet daarna andermaal handelend optreden als Glenn Kievit met een strakke trap tracht linkerspits Hans Knops in stelling tracht te brengen, maar de solide sluitpost van het collectief van Kees Breen op zijn weg vindt.

Een minuut of zeven voor het rustsignaal krijgt Flakkee net buiten het zestien metergebied een vrije trap toegewezen, een klusje waar Mees Groenendijk in de regel wel raad mee weet. Ook ditmaal schiet de met een begenadigd schot gezegende spelmaker de bal met veel precisie op het doel van Davy Schellevis, maar diens sublieme safe krijgt de handen van de +/- 100 toeschouwers op elkaar. Met een verdiende 0-1 voorsprong voor de bezoekers benen de spelers na 45 minuten richting de kleedkamer, waarbij NTVV-trainer Eilander zich terloops laat ontvallen dat ‘zijn spelers zichzelf tekort hebben gedaan met slechts één goal’.

De rollen omgedraaid

De tweede helft van deze altijd met veel sentimenten omgeven derby laat vanaf het begin een herboren MSV Flakkee zien, terwijl de gasten uit Nieuwe-Tonge hun zelfvertrouwen in de kleedruimte lijken te hebben achtergelaten. Met name Mels de Blok ontpopt zich als een ware kwelgeest voor de verdediging van NTVV. Met virtuoze passeeracties bezorgt hij Gino van der Zant een zéér lastige middag Bij één van die acties kan laatste man Jeroen Roijers niets anders doen dan aan de noodrem trekken, waarvoor de tot vrijdag nog koortsige captain geel ontvangt.

De omzettingen van coach Breen in de rust, waarbij Gerwin van den Nieuwendijk nu als controleur achterin speelt en Sjoerd Robijn en Jasper Westhoeve regelmatig ‘doorschuiven’, lijken zich uit te betalen. Flakkee overheerst en NTVV mist de passie en af en toe ook, de agressiviteit van het eerste bedrijf. Toch weet Glenn Kievit, die zijn broer Youri na rust ziet invallen voor de blauwgelen, na een klein kwartier Senny Wagemaker in kansrijke positie te bereiken. De man van de goal kapt en draait naar hartenlust, maar het daaropvolgende schot mist kracht en snelheid om Vinke te verontrusten. Flakkee wordt sterker en sterker en het is aan Davy Schellevis te danken dat NTVV de minieme voorsprong behoudt. De zelfverzekerde doelman rost binnen vijf minuten twee vrije trappen over en naast het doel, waardoor NTVV uitzicht blijft houden op de zo felbegeerde overwinning én de volle drie punten.

Een volgende aanval van Flakkee belandt via veel schijven ten langen leste bij invaller Youri Kievit, die de bal met een vlammend schot achter Schellevis jaagt. De vreugde bij de thuisaanhang is echter van korte duur, want referee Kooy keurt de treffer resoluut af vanwege offside. Het beeld blijft daarna ongewijzigd. NTVV lijkt in niets meer op de ploeg van voor de pauze en ziet zich ook nog genoodzaakt binnen 8 minuten 3 spelers te wisselen. Julian Groenendijk, de man die in de thuiswedstrijd tegen SNS een belangrijke bijdrage leverde aan de winst, betreedt de arena voor de moegestreden Hans Knops. Senny Wagemaker en Glenn Kievit, de laatste vanwege een voetblessure, verlaten het strijdtoneel ten faveure van Patrick Sep en Leander Kom. De vele wissels zorgen voor onrust bij het keurkorps van Wim Eilander, maar het team recht de rug en strijdt voor wat het waard is, een kwaliteit die de ploeg dit seizoen al legio punten opleverde.

Hectische slotfase met terechte gelijkmaker

Koortsachtig gaat Flakkee in de woelige slotfase op zoek naar de gelijkmaker. Ook het publiek roert zich langs de lijn, met hartstochtelijke aanmoedigingen over en weer. Robin Noteboom dwingt Robert Vinke tot een gracieuze snoekduik, maar voor de rest is het Flakkee wat de klok slaat. De aanvallen missen evenwel vernuft om NTVV echt op de knieën te krijgen en een nederlaag lijkt onvermijdelijk voor de thuisploeg. Drie minuten voor tijd is het dan toch raak als Youri Kievit met een prachtige kopstoot één van de vele corners van Flakkee achter Schellevis slaat. De 1-1 is dik verdiend, erkennen ook de NTVV-supporters, maar komt hard aan.

Wim Eilander uit zijn frustratie als zijn spelers verbouwereerd aftrappen voor de slotminuten. “En nu voetballen hè, jullie hebben de hele 2e helft nog niks laten zien”, schreeuwt hij luidkeels. Het geluid draagt door de koude lucht tot bij de NTVV-fans, die al even ontdaan instemmend knikken en sippen over de twee gemorste punten. In de laatste seconden zien ze Emiel Buijs met volle kracht uithalen, maar ook zijn poging wordt door Vinke ongedaan gemaakt. Het blijft 1-1 en dat leidt tot gemengde reacties bij de coaches. “We hebben ons keurig hersteld van een slechte eerste helft”, oordeelt Kees Breen namens heel Flakkee. Wim Eilander daarentegen schuift zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken. “De tweede helft was een wanvertoning van ons”, zegt hij gedecideerd. Wanvertoning of niet, de Nieuwe-Tongenaren blijven vierde op de ranking, lopen één punt in op DVV’09 en VV Rockanje en hebben met Davy Schellevis nog immer de minst gepasseerde goalie van de 4e klasse I.

Goal: Davy Schellevis.
Achter: Gino van der Zant, Jeroen Roijers, Neal Kuiper.
Midden: Glenn Kievit (78: Leander Kom), Senny Wagemaker (76; Patrick Sep), Erik Roijers,
Emiel Buijs.
Voor: Robin Noteboom, Gert Aantjes, Hans Knops (70; Julian Groenendijk).

2 Comments
  1. Dennis van der Velde zegt

    Frank Den Hengst

  2. Jeroen van der Beek zegt

    Heerlijk, lekker vlaggen bij elke gevaarlijke bal!

Laat een antwoord achter