Spartaan’20 is een eeuw oud en viert dat een heel jaar. Voorzitter jubileumcommissie Ed Goverde: ‘Activiteiten voor jong en oud, voor iedereen’

6

Spartaan ’20 bestaat honderd jaar en dat gaat gevierd worden. Sterker nog: dat zijn ze al aan het vieren op het complex aan de Oldegaarde, want de nieuwjaarsreceptie op 1 januari stond al in het teken van het jubileumjaar. Die dag speelden ook 4 elftallen van oud-spelers tegen elkaar en op 11 januari vond het Bas van Dongen Wintertoernooi plaats, een voetbalfestijn voor de Onder 8 en de Onder 9.  Elke maand zijn er activiteiten, het hele jaar door. Voor de jubileumactiviteitenkalender, zie de clubsite: www.spartaan20.nl

Ed Goverde, tussen 1981 en 2006 bestuurslid bij Spartaan ’20, waarvan 8 jaar clubpreses, is voorzitter van de tienkoppige jubileumcommissie en hij legt uit waarom er tot dat indrukwekkende feestprogramma besloten is: ‘Wij wilden activiteiten voor alle geledingen in de club, voor jong en oud. En we wilden het programma niet in twee weken proppen. De officiële oprichtingsdatum is op 14 augustus. Dat valt midden in de zomervakantie en als je rond die datum  een feestprogramma hebt, zijn veel mensen op vakantie en verblijven dus elders. We willen iedereen de kans geven er wel bij te zijn en daarom hebben we gekozen om de activiteiten over een heel jaar uit te smeren. Zo bereiken we ook een zo breed mogelijk publiek.’

Het is nogal een programma. Waarom pakken jullie zo groots uit?
Ed: ‘Omdat je maar één keer honderd jaar bestaat. Dat geldt natuurlijk voor elk jubileum, maar 100 jaar is nogal wat. Daar willen we uitgebreid bij stil staan. We zijn al halverwege 2018 begonnen met de voorbereidingen. De eerste aanzet was brainstormen. Wat willen we? Voor wie gaan we festiviteiten organiseren? Hoe gaan we dat doen? Hoe bereik je zo veel mogelijk mensen? Op welke manier kunnen we de betrokkenheid van de leden zo hoog mogelijk maken? En ook belangrijk: welke begroting hebben we daarvoor? Vanuit het bestuur is aangegeven dat het jubileum niet meer dan 30.000 euro mag kosten. Een goed feest mag een paar centen kosten, vinden zij. Spartaan ’20 verkeert in de gelukkige omstandigheid dat zo’n uitgave kan worden gedaan, maar je begrijpt natuurlijk wel dat het voor de jubileumcommissie een sport is dat bedrag flink omlaag te krijgen. Hoe we dat gaan doen? Door per activiteit sponsoren te zoeken die een financiële bijdrage willen leveren. Tot nu verloopt dat heel voortvarend. Ook voor grote activiteiten zoals het optreden van artiesten tijdens  de black & white party en de voetbalquiz van FC De Rebellen zijn geldschieters gevonden. Die krijgen dan natuurlijk een advertentie in het jubileumboek, want zo’n boek gaat er ook nog komen.’

Het lijkt me moeilijk om voor zo’n jubileumboek dingen uit de beginjaren terug te vinden.

Ed: ‘Dat valt reuze mee. Bas van Dongen, een van de vroegere voorzitters, was een enorm goede statisticus. Alles hield hij bij. Tevens was hij een soort clubarchivaris, de dingen die eerder waren gebeurd heeft hij destijds ook allemaal uitgezocht en gedocumenteerd. Alles is bewaard gebleven  en zo hebben we de beschikking over een heel groot, goed bijgehouden archief.‘

Een hele klus om alle jubileumactiviteiten goed te regelen, denk ik.

Ed: ‘Dat is het ook. Gelukkig hoeven we alles niet met slechts een klein clubje mensen te doen. We hebben natuurlijk wel rondgevraagd en mensen benaderd. We hebben leden geprikkeld om een bijdrage te leveren, om mee te denken of om de handen uit de mouwen te steken. Dat heeft veel respons opgeleverd. Vanaf het begin is de bereidwilligheid van de leden groot, veel mensen willen hun steentje bijdragen. We hebben voor elke activiteit twee mensen van de jubileumcommissie aangesteld als coördinatoren en bij elk programmaonderdeel worden die coördinatoren bijgestaan door een hele ploeg vrijwilligers die ook hun steentje bijdragen. We hebben bewust voor deze vorm van organiseren gekozen, want zo wordt de olievlek van betrokkenheid groter en groter. Het jubileum gaat dan steeds meer leven, ook al omdat we alle geledingen van de vereniging willen bereiken. Ik mag wel zeggen dat dit goed gelukt is.’

Tot slot: bij een paar activiteiten staat nog geen datum? Waarom is dat?

Ed: ‘Het gaat bijvoorbeeld om de jubileumwedstrijd die Spartaan ’20 gaat spelen tegen Sparta. Dat die wedstrijd gespeeld gaat worden, staat vast, want Sparta heeft dat toegezegd. Maar het moet dan wel passen in hun voorbereidingsprogramma en dat weten we nog niet in detail. Maar die wedstrijd komt er.’

Waarom Sparta?

Ed: ‘Omdat we al jarenlang een samenwerkingsverband met Sparta hebben en omdat er in het verleden talloze voetballers van Spartaan ’20 de overstap naar die club hebben gemaakt of daar via tussenstappen terecht zijn gekomen. Denk aan Anwar El Ghazi of aan Denzel Dumfries.’

6 Comments
 1. Wesley Klopp zegt

  Gefeliciteerd!!

 2. Frits Schoors zegt

  Gefeliciteerd,fijne vereniging mooie tijd gehad .

 3. Cor Brouwers zegt

  Gefeliciteerd is mijn eerste club waar ik als jongetje ging voetballen toen was ik 8 jaar

 4. Carla Heijser-van Den Bosch zegt

  Leuk stuk Ed gefeliciteerd

 5. Patrick Schaerlaeckens zegt

  Gefeliciteerd Ed een hele mooie club waar ik als speler en Trainert mooie tijden heb mogen beleven.

 6. Patrick Schaerlaeckens zegt

  Long time ago Ed.
  Oude shirts

Laat een antwoord achter